En lektion i risiko

Det er svært at komme i tanke om noget, der er mere uhåndgribeligt end risiko. Vi mennesker ved, at der er en risiko ved stort set alt i livet, men alligevel er det meget få, der evner at forholde sig rationelt til forskellige risici.

De fleste danskere har ingen problemer med at investere i hus og samtidig stole på job, godt helbred og varigt ægteskab. Men risikoen ved dét er tårnhøj, og vi bliver først mindet om den, når huset skal sælges, skilsmissen indtræffer, jobbet mistes eller helbredet svigter. En investering af formuen i børsnoterede værdipapirer er derimod en mentalt mere anstrengende øvelse. Kurserne bevæger sig op og ned med den åbenlyse konsekvens, at formuen hele tiden forandrer sig. Det er de færreste, der opfatter det positivt at se på synlige udsving i den børsnoterede værdi. Mange investorer holder igen med investering i f.eks børsnoterede aktier. Der ligger ikke nødvendigvis en rationel beregning bag, men simpelthen det helt relevante, gode og åbenlyse argument, at de synlige udsving ødelægger nattesøvnen.

Illustration1 

Udsvingene i børsnoterede værdipapirer og investeringsprodukter afspejler da også, at det kan være risikabelt at investere. Men udsvingene giver - i modsætning til f.eks investering i et hus - et ærligt billede. Der er ingen falsk tryghed at hente ved investering. Den barske sandhed står på væggen hver dag, når børskursen toner frem på depotoversigten.

Men likvide børsnoterede investeringer har dog den gode egenskab, at de fortæller meget om risikoen. Og endnu bedre - risikoen kan sammenlignes på et objektivt grundlag.

Der er f.eks stor forskel på risikoen ved investering i en TDC-aktie og en Danske Bank-aktie. Det er en stærk egenskab, at man ved hjælp af matematik og dataserier kan beregne risikoen. Dataserierne afslører altså objektive tal for den risiko, der er forbundet med investeringen i aktierne. Den røde graf viser mere stabilitet end den blå, da udsvingene er mindre. Hvis man måler "uroen" i den blå graf i forhold til den røde graf, er det en fordobling. Risikoen på Danske Bank aktien er 35% og 19% i TDC-aktien.

Det målte risikomål kaldes "standardafvigelse". Det beregner udsvingsniveauet og dermed risikoen ved investeringen. Da tallet angiver en objektiv bedømmelse af risikoen, benyttes det af alle udbydere af investeringsprodukter, og det indgår desuden i en lang række regulativer fra Finanstilsynet og EU. Tallet er særdeles velegnet til sammenligning mellem forskellige investeringsmuligheder. I tabel 1 er de velkommen til at deltage i en lille øvelse. I højre kolonne er risikoen beregnet for en stribe investeringer. I midterste kolonne er der tomme felter. Prøv at sætte de forskellige investeringer ind i tabellen. Løsningen ses nederst på siden.

Tabel1

Risikoberegning

Som alle andre udbydere af investeringsprodukter beregner Formuepleje risikoen for Formueplejeselskaberne. Klik på 'Afkast & Kurser' og se disse risikomål. F.eks kan de se, at den beregnede risiko for safe er 11% og for OMXC20 18%. Alle beregnede tal i denne artikel er baseret på udsving de seneste tre år, men på hjemmesiden kan de selv variere periodelængde og vælge de Formueplejeselskaber, de har interesse for. Udsvingene i børskurser indeholder altså en rigtig god information, og den kan måles objektivt på tværs af forskellige investeringer. De synlige udsving er svære at holde af, men giver egentlig blot et ærligt billede af de faktiske omstændigheder, der investeres under. Vi viser dem gerne objektive tal for risikoen ved investering i Formueplejeaktier. Læs mere på 'Afkast & Kurser'.

Formelforrisiko

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>