Aktiv centralbank sikrer fornuftige obligationsafkast

Den seneste tids optimisme på aktiemarkederne viser, at troen på en forholdsvis fornuftig økonomisk vækst er stigende. Det burde få renterne til at stige mærkbart, men Den Europæiske Centralbank (ECB) modvirker chokstigninger.

Gennem de seneste måneder har vores største udfordring været at sikre vores obligationsporteføljer mod store kursfald, når renterne igen begyndte at stige. Det handler kort fortalt om at være forsigtig uden at ødelægge det samlede obligationsafkast.

Derfor lægger vi dagligt mange kræfter i, at få analyseret rentemarkederne og være på forkant, så vi hele tiden har en fornuftig og indbringende obligationsstrategi.

Renterne forbliver lave

Vi har netop været på besøg hos ECB i Frankfurt, og her fik vi i høj grad bekræftet vores overordnede syn på rentemarkederne, nemlig at renterne forbliver lave.

Det er samtidig vores klare overbevisning, at ECB med sine låneprogrammer, hvor de europæiske banker blandt andet har fået stillet nærmest ubegrænset likviditet til rådighed, nu endegyldigt har sikret det europæiske banksystem mod nedsmeltning, hvis gældskrisen igen eskalerer.

De mange penge, der er sat i omløb af ECB, bliver også sat i arbejde. Mange af dem bliver sat i obligationer og det er med til at holde kurserne oppe. 
Renterne ser altså ud til at forbliver lave i lang tid fremover, men der vil komme svage stigninger i de toneangivende 10-årige renter i takt med, at vi igen ser bedring i den økonomiske vækst.

Forsigtig strategi

Derfor er vores øjeblikkelige obligationsstrategi ganske forsigtig og positioneret til de rentestigninger vi har set i denne uge. Med andre ord bør det betyde, at vores investorer fortsat er sikret et fornuftigt afkast.

At aktiemarkederne fortsætter stigningerne skyldes dels fine nøgletal fra USA, dels at ECB med sine låneprogrammer har skabt forudsætningerne for, at vi igen kan få et velfungerende bankvæsen i Europa. Patienten er langt fra rask, men diagnosen er stillet og det ser ud til at de finansielle læger har fundet en medicin, der over en årrække kan kurere sygdommen.

I tiden før ECB blev etableret florerede der et ordsprog blandt økonomer som lød: "Ikke alle tyskere tror på Gud, men alle tror på Bundesbank." (den tyske centralbank)
Med den seneste tids udvikling og ikke mindst den håndfaste ageren vi har set fra ECB, siden Mario Drahgi tog over efter Trichet, så kan det være tid til at tilføje: "og flere og flere tror på ECB."

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>