Spørg 4570 milliarder kroner

Hver måned laver Bank of America Merrill Lynch en undersøgelse, hvor de spørger førende kapitalforvaltere verden over om deres syn på verdensøkonomien og de udfordringer man står overfor som investor. På verdensplan deltager 250 kapitalforvaltere, herunder Formuepleje. Svarene på den seneste undersøgelse repræsenterer en investorkapital på cirka 4570 mia. danske kroner.

Ud over at vi deltager, bruger vi naturligvis tid på at analysere, de holdninger og betragtninger vores kolleger har. Det er værdifuld viden, som vi - sammenholdt med egne analyser - bruger til enten at gå med strømmen eller engang imellem mod strømmen.

Nice to know eller need to know?

De seneste måneders turbulens og stemningsskift på markederne, har i den seneste undersøgelse udmøntet sig i en række interessante svar:

  • 30 procent af de adspurgte forudser en global recession indenfor de næste 12 måneder. Det tror vi ikke!!!
  • Risikoappetitten er på det laveste niveau siden marts 2009
  • Hedgefundene har den laveste aktieeksponering i 15 måneder
  • 43% mener at guld er overvurderet. Prisen er på det højeste niveau nogensinde. Vi er enige
  • 60% mener at FED vil initiere et nyt opkøbsprogram af obligationer og aktier - kaldet QE3 (Quantitative Easing nr. 3) såfremt S&P 500 falder under niveauet 1100 (P.t. ca. 1200)

For de europæiske markeder er der ligeledes en række bemærkelsesværdige svar:

  • 77% forventer en lavere vækst i indtjeningen pr. aktie end de nuværende forventninger forudser. Det er det højeste antal siden februar 2009.
  • 95% mener at aktieanalytikernes forventninger til indtjeningen er for høje. Det mener vi også.
  • 57% forventer at at ECB sætter renten ned inden årets udgang. Vi er enige.  

Spørges der ind til hvilken risikofaktor investorerne anser for den største lige nu, så svarer 68% at gældskrisen i EU er den største risiko.

Konsensusrytter eller kontrær

Ovenstående er naturligvis kun et lille udpluk af undersøgelsen, men alt i alt er svarene nyttig viden når vi som investorer vil danne os et overblik over markedsstemningen. Det er dog samtidig klart, at man altid skal være påpasselig med at tolke, endsige handle efter hvordan en given stemning er på et givent tidspunkt. Det er nyttig viden, men skal naturligvis udnyttes begge veje. Enten til både at gøre som flertallet, eller til at gøre det modsatte.

Eller som John M. Keynes sagde:.

"It is not a case of choosing those [faces] that, to the best of one's judgment, are really the prettiest, nor even those that average opinion genuinely thinks the prettiest. We have reached the third degree where we devote our intelligences to anticipating what average opinion expects the average opinion to be. And there are some, I believe, who practice the fourth, fifth and higher degrees"

Keynes, General Theory of Employment Interest and Money, 1936

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>