Kunsten at vælge

Mange valgmuligheder påfører den enkelte større ansvar. Derfor kan mindre være bedre, når man tænker investeringsmuligheder og ønsker at træffe et valg med sikker hånd.

Udbuddet af investeringsprodukter er steget kraftigt igennem en årrække. Der er 306 afdelinger i danske investeringsforeninger. Dertil kommer udbud af produkter fra andre udbydere som for eksempel Formuepleje.

Endelig kan danske investorer vælge mellem 200 børsnoterede aktier og 300 obligationer alene i Danmark over deres netbank. Globalt vil jeg undlade at forsøge regnestykket, men der er adgang til titusinder af fondskoder. Vi er naturligvis alle enige om, at investorer som minimum skal have mulighed for:

  • At vælge mellem at gøre det selv eller vælge mellem konkurrerende udbydere af investeringsløsninger.
  • At der skal være adgang til løsninger med forskellige risikoniveauer fra lav til høj.
  • At have adgang til forskellige løsninger med forskellige honorarstrukturer, herunder løsninger, hvor rådgiver ikke får uigennemskuelige tegningsprovisioner etc.

Men derfra og så til at udbydere tilbyder nicheprodukter, som har afdelinger i underholdningsaktier, særligt "grønne" aktier og andre meget smalle løsninger, er der langt.