Aktiemarkederne kan ikke finde ro

Efter en relativ stille start på ugen er der igen uro på aktiemarkederne. De seneste fald kan ikke umiddelbart forklares med en eller flere konkrete hændelser. I vores optik skyldes det, at markedet er i vildrede om de fremtidige vækstudsigter.

Efter en forsommer hvor finansmarkederne blev drevet op og ned af politiske begivenheder, som gældskrisen i Grækenland, Italien & Spanien og uenigheden om gældsloftet i USA, udspringer de seneste tre ugers uro af det helt fundamentale; nemlig de makroøkonomiske udsigter for verdensøkonomien.

I løbet af juli og august har de økonomiske nøgletal i den grad skuffet i både Nordamerika og Europa. Markedets forventninger til den fremtidige vækst er på få uger gået fra en tro på mellemhøje vækstrater til en forventning om lav vækst i det næste år eller to. Pendulet er med andre ord svinget fra en tro på faldende arbejdsløshed og stigende profit i virksomhederne, til i stedet at være en forventning om fortsat høj arbejdsløshed og knap så meget damp på kedlerne i erhvervslivet.

For en investor er den nuværende uro, hvor vi har oplevet aktiemarkederne falde fire procent den ene dag og så stige tre procent den næste, selvfølgelig ubehagelig. Det store spørgsmål lige nu er, hvor længe vil det vare ved?

Efter vores bedste vurdering er den seneste tids kraftige kursudsving et udtryk for en proces, som markedet skal igennem, før det kan falde til ro ved de nye vækstforventninger.

Vi anser det som mest sandsynligt, at den proces er tæt på at være afsluttet. Det bygger vi på, at udsigten til lavvækst i de kommende to år efter vores opfattelse nu er priset ind i markederne. Formueplejes holdning er fortsat, at aktiemarkedet - trods udsigten til lav vækst - ser billigt ud, når man kigger på fundamentalerne. Det er dog i høj grad nødvendigt at være agtpågivende over for, at det makroøkonomiske billede kan forværres yderligere, og derved bringe ny næring til uroen. Helt naturligt er dette i øjeblikket en del af vores risikobillede, men det er bestemt ikke vores hovedscenarie.

Vi tror på en svag positiv vækst. Det har vi siden det tidlige forår haft både vores aktie- og obligationsporteføljer positioneret mod, og derfor har specielt de klassiske formueplejeselskaber klaret sig markant bedre end aktiemarkederne siden 1. juli.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>