4 eksperters bud på investering i 2011

Hvordan bliver 2011 som investeringsår for private? For at få det belyst har Berlingske Business stillet fire forskellige eksperter nedenstående spørgsmål.

Aktier fra USA, Sverige, Norge og Tyskland. Det er de suverænt mest populære, når danskerne skal investere deres opsparing i enkeltaktier uden for landets grænser. Men selv om danskerne har fået et mere globalt udsyn i deres investeringer, kan vi med fordel sætte endnu flere af vores penge i udenlandske aktier.

Sådan lyder det fra en række banker og fondsmæglere, som Berlingske Business har talt med. Udover Formuepleje er det Nordea, LD Invest og ING, der giver deres bud på investering i 2011.

Direktør i Formuepleje Søren Astrup mener også, at det kan være en god ide for de private at gå efter flere udenlandske aktier i år. Men i lighed med bankerne understreger han, at der er nogle forhold, man lige skal være opmærksom på, inden man kaster sig ud i de store eventyr. Først og fremmest det normalt dyrere at købe og sælge udenlandske aktier. Hertil kommer, at man løber en risiko med valutaen.

»En Apple-aktie købt på kurs 330 som stiger til 380 har givet cirka 15 procent i afkast. Vel at mærke i dollars. Falder den amerikanske valuta med eksempelvis fem procent i perioden, bliver afkastet reduceret tilsvarende. Og omvendt hvis dollaren stiger,« siger Søren Astrup til avisen.

Hvordan bliver 2011 som investeringsår?

For at få dette spørgsmål belyst har Berlingske Business stillet fire forskellige eksperter nedenstående spørgsmål. Vi bringer her Søren Astrups svar: 

1. Hvilke lande/områder vil få den bedste økonomiske vækst i 2011? Hvor vil det gå dårligst?

Den globale vækst bliver pænt over fire procent. Væksten i 2011 bliver dog lavere end 2010, som ser ud til at lande på 4,8 procent globalt. Årsagen til den lidt svagere vækst er primært, at de etablerede økonomier med USA og EU kører i slæbegear samtidig med at væksten i emerging markets (primært Asien og Latinamerika) vil aftage i forhold til 2010. 

2. Hvilke aktiemarkeder vil klare sig bedst i år? Hvordan vil det danske aktiemarked klare sig?

De europæiske markeder vil klare sig bedst. Indtjeningsvæksten for store europæiske selskaber vil lande i omegnen af 15 procent i 2011 - i sig selv fornuftigt. I det hele taget fremstår europæiske aktier som de billigste målt på gængse nøgletal, når man kigger på aktiemarkederne i de større regioner i verden. Dette gælder også, når der "renses" for den stadig problematiske banksektor. Ingen tvivl om at der er mange gode danske selskaber, som vil klare sig godt i 2011. Hvorvidt det danske "marked" vil klare sig godt, er dog et spørgmål, om man tror, at Novo Nordisk, Danske Bank, Carlsberg og A.P. Møller-aktierne klarer sig godt.

3. Hvilke sektorer af aktier vil være bedst at investere i i 2011? 

Mit aktiefokus vil benhårdt rette sig mod en attraktiv prisfastsættelse, hvilket nu betyder mange aktier inden for energi, stabilt forbrug og IT. Finansaktier vil jeg være noget mere påpasselige med. Historien viser dog at uden en finanssektor i bedring, bliver der ikke noget generelt aktierally.

4. Hvordan bliver året for obligationerne?

Undgå statsobligationer - der er rigeligt med alternativer. Det klogeste i året som helhed vil være at "undervægte" statsobligationerne inklusive de amerikanske. For danske investorer bør afkastet derimod hentes i realkreditmarkedet, ligesom virksomhedsobligationer og puljer med virksomhedslån stadig kan være interessante. 

Se de øvrige eksperters svar på dinepenge.dk

Kilde: Berlingske Tidende

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>