Skattejagt på aktionærer

65% laver fejl på selvangivelsen, og selv med revisorpåtegning ændrer Skat i halvdelen af borgernes skatteopgørelser.

Nu går jagten ind på de private aktionærer. Danske aktionærer får nemlig slet ikke betalt den skat som de skal, og argumenterne hos myndighederne er klare:

- Adfærden på området afspejler både manglende kendskab til regler, manglende evne til at overholde regler og manglende vilje til at overholde regler. Indsatsen vil være lige dele vejledning og kontrol," hedder det blandt andet i Skats indsatsplan 2010, hvor aktier (igen) er et særligt fokusområde. Også finansielle kontrakter samt lagerbeskattede inverteringsforeningsbeviser og hedgefonde er udpeget som fokusområder i årets indsatsplan. Det skriver Dansk Aktionærforening.

Til Berlingske Tidende siger viceskattedirektør Connie Bertram-Nielsen: - De færreste laver forkerte indberetninger med vilje. I nogle tilfælde skyldes fejlene, at folk tror, at vi har alle oplysningerne, men det er slet ikke tilfældet. Vi får fra bankerne automatisk at vide, hvor meget folk har handlet aktier for, men vi ved ikke, hvilke tab og gevinster de eventuelt har haft.

65% fejlbehæftede 

Skat er følge indsatsplanen i gang med et projekt, der undersøger adfærden hos de borgere, der har modtaget en vejledning, sammenholdt med en referencegruppe, der ikke har modtaget vejledning. Den foreløbige konklusion er ifølge Skat, at ændringsprocenten er faldende i takt med, at vejledningsindsatsen øges. Den samlede ændringsprocent udgør dog stadig 65. Desuden har der i sager, hvor revisorer har været involveret på selvangivelsestidspunktet, været fejl i mere end halvdelen af sagerne. Der er tale om gennemsnitlige ændringer på over 100.000 kroner.

Hvad koster det at lave fejl?

Og det kan være dyrt at lave fejl på selvangivelsen eller undlade at opgive korrekt. Er man i god tro kan det ved en fortjeneste på 100.000 kr. koste op til 20.000 kr. og op til 40.000 kr. hvis man er i ond tro. Skat giver et par eksempler på hjemmesiden: 

Du er lønmodtager med fast arbejde 
I løbet af året har du haft en fortjeneste på 100.000 kr. ved salg af aktier, som du ikke har selvangivet. SKAT opdager det og forhøjer din aktieindkomst med 100.000 kr.

Hvis det var med vilje - du ville snyde
Det kommer til at koste dig:

 36.171 kr.

  i skat af de 100.000 kr.

 40.000 kr.

  i bøde


For at spare 36.171 kr. i skat koster det en bøde på 40.000 kr., hvortil kommer skatten, som selvfølgelig også skal betales. Så der bliver kun 23.829 kr. tilbage af din indtægt, fordi du ville snyde. 

Hvis det ikke var med vilje

Hvis det ikke var med vilje, at du ikke fik opgivet de 100.000 kr. til SKAT, men du af en eller anden grund - som man kan bebrejde dig - har glemt eller overset disse indtægter, kommer det til at koste dig:

 36.171 kr.

  i skat af de 100.000 kr.

 20.000 kr.

  i bøde


Her koster det en bøde på 20.000 kr, hvortil kommer skatten, så der bliver kun 43.829 kr. tilbage af din indtægt, fordi du ikke var omhyggelig med at underrette SKAT om indtægten.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>