Europæiske politikere træder til

Politikere sætter en stopper for den finansielle uro.

Efter en uge, hvor de finansielle markeder befandt sig i en tilstand, der bedst kan betegnes som panisk, må man sige, at de europæiske politikere i løbet af weekenden valgte at sætte en meget markant stopper for den finansielle uro.

Hvad er der besluttet?

I en koordineret aktion har EU, IMF og centralbanker over hele verden givet alt det, som markederne de seneste uger har sukket efter.

  • EU og IMF sørger for, at minimum EUR 750 mia. bliver stillet til rådighed som lån for de eurozonelande, der måtte have brug for det. Dette beløb kommer oven i de EUR 110 mia. Grækenland fik lovning på i sidste weekend.
  • ECB kan købe europæiske obligationer for et ikke nærmere specificeret beløb.
  • ECB genåbner muligheden for, at bankerne kan låne ubegrænsede mængder EUR i op til 6 måneder.
  • Centralbankerne i Europa, USA, Storbritannien, Japan, Canada og Schweiz har indgået en aftale om udveksling af valuta, således at manglen på specielt USD kan blive afhjulpet.

Hvad har det betydet?

Mandag morgen er aktieindeksene i Europa steget meget markant. Samtidig er renterne i "randlandene" (Grækenland, Italien, Spanien, Portugal, Irland) faldet markant. Den tyske rente er derimod steget. Euroen styrkes over for alle større valutaer.

Hvad mener Formuepleje?

Alene størrelsen på lånemulighederne giver et klart signal om, at politikerne tager denne situation alvorligt og vil gå meget langt for at forhindre uro af den slags, vi netop har været vidner til. Man skal bemærke, at de mere end EUR 800 mia., der er blevet udlånt/lovet udlånt over de seneste uger, er af en sådan størrelse, at man med god ret kan sige, at europæisk statsgæld med et slag mere er blevet et fællesanliggende mellem eurozonelandene end det var før. Det er derfor også naturligt, at renterne på statsgæld internt i eurozonen i en vis grad kommer tættere på hinanden.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>