Klumme: Lykken er … en belåning på 40 procent

Mange drømmer om at blive gældfri, men med det nuværende rentemiljø er det oplagt at overveje belåning af sin bolig med op til 40 procent. Mange særdeles kreditværdige kunder sigter målrettet mod at blive gældfri, men belåner du din ejendom med op til 40 procent, kan det ofte være en bedre ide, og i flere tilfælde kan du ende med at få penge – for at låne penge.

Mens mange fortsat går rundt og tænker, at lykken er at blive gældfri, er der god grund til at se på, om den drøm nu også er så tiltrækkende, som den lyder. Regner man på det, finder man faktisk ud af, at det ikke altid er tilfældet.

Lidt kækt kan man sige, at lykken ikke er at blive gældfri, men at belåne sin bolig med 40 procent. Har man mulighed for at gøre det, stiller man sig i en attraktiv privatøkonomisk situation.

Vi ser stadig mange særdeles kreditværdige kunder, der har realkreditlån, som ikke afspejler det nuværende rentemiljø med negative renter – og/eller den belåningsgrad der i dag er gældende for deres ejendom. Det kan godt betale sig at kigge på, om det giver anledning til at lave noget om.

Det kræver nok en uddybning – så den kommer her:

Hvis du belåner din bolig med 40 procent, slipper du for eksempel med en bidragssats på 0,27 procent, mens den er 0,82 procent for den del af belåningen, der ligger mellem 40 og 60 procent og 1,35 procent for den del, der ligger over 60 procent. Der kan være mindre forskelle fra institut til institut, men de oplyste satser er hentet fra Realkredit Danmark og forudsætter månedlig terminsbetaling.

Undersøg og overvej dine muligheder nøje

Det gør realkreditinstitutterne ikke meget ud af at fortælle om, men har du mulighed for at belåne din faste ejendom med 40 procent, kan du altså slippe med at få selve lånet til minusrente og en meget lav bidragssats, der betyder, at det i praksis gør lånet gratis. Nogen kan endda få penge for at låne. Det er helt klart værd at undersøge, hvis man har muligheden for det.

At gøre sig gældfri i sin bolig er nemlig ikke uden risiko for tab, selv om det lyder besnærende i de flestes ører.

Med fastforrentede lån kan man forsikre sin friværdi, fordi kursen på et realkreditlån kan falde ved rentestigninger, og så mindsker man sin gæld på den måde. Gør man sig gældfri, afskærer man sig fra det, og hvis renten så skulle gå hen og stige, vil ejendomspriserne alt andet lige falde, og så har du faktisk lidt et tab.

Derfor er det klogt ikke at lægge alle æg i den aktivklasse, som hedder fast ejendom og slet ikke i det nuværende negative rentemiljø. Kan du få et lån med en minusrente kombineret med den meget lave bidragssats på 0,27 procent, stiller du dig selv meget gunstigt. Det er derfor, man med et smil på læben og lidt kækt, men på ingen måde ukorrekt, kan sige, at lykken er en belåningsgrad på 40 procent.

De penge du sparer, kan du så igen bruge så optimalt som muligt – nemlig ved at investere pengene langsigtet.

Klummen er også bragt i Erhverv+ den 30. januar

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>