Klumme: Ikke alle er med i det store aktiecomeback

Det ser imponerende ud, at aktiemarkedet på lange stræk ser ud til at have indhentet tabene under coronakrisen. Men kradser man lidt i overfladen, vil man se, at comebacket dækker over, at nogle få sektorer og selskaber har klaret sig uforholdsmæssigt bedre end andre.

Mange undrer sig med god grund over, hvordan aktiemarkedet ser ud til at have genvundet alt det tabte og nærmest står uberørt af hele coronanedlukningen, den stigende arbejdsløshed og den igangværende recession. Men der er faktisk en relativt god forklaring på, hvordan det hænger sammen.

Efter de hurtigste og dybeste fald nogensinde i aktiemarkedet i februar og marts ser det ud til at meget usikkerhed allerede nu er ude af systemet igen. Det er naturligvis sket i takt med, at samfundene stille og roligt genåbner igen, og at myndighederne i større eller mindre grad får bugt eller kontrol med virusudbruddet, men fremfor alt også det faktum at centralbankerne i mange tilfælde har genoprettet markedsorden igen.

Graver man lidt dybere end blot at kigge på, hvordan aktiemarkedet er kommet igen oven på panikken i februar og marts og har klaret sig som helhed siden da, vil man finde ud af, at comebacket dækker over, at nogle få sektorer og selskaber har klaret sig særligt godt i løbet af coronakrisen. Polariseringen i aktiemarkedet er ikke set siden IT-boblen og finanskrisen.

Nogle selskaber nyder godt af krisen

Selskaber som Amazon, Microsoft og andre techselskaber har ligefrem nydt godt af coronakrisen, og for en lang række sundhedsselskaber gælder det, at de som altid under kriser er mindre konjunkturfølsomme og derfor ikke bliver ramt på driften i samme omfang, som vi har set det med selskaber inden for energi, luftfart og finans.

En række af de biotek- og medicinalselskaber, der bl.a. jagter en vaccineløsning på Covid-19-virussen, har ligeledes og ikke overraskende tiltrukket sig positiv opmærksomhed fra investorernes side.

På den baggrund har der fundet en form for udskilningsløb sted, hvor aktier inden for finans, energi og transport har mistet momentum i forhold til IT- og sundhedsaktier, der nu udgør over 40 procent af vægten i det amerikanske S&P 500-indeks, hvor de fem største selskaber – alle inden for teknologi – samtidig udgør over 20 procent af vægten.

Det fortæller dels, at det ikke er alle selskaber, der deltager i det store aktiecomeback, vi har set siden 23. marts og dels, at den undren, som mange har over, hvordan det pludselig ser ud til at gå godt på aktiemarkedet, også rummer en mere nuanceret forklaring. Medianselskabet i S&P 500 klarer sig således væsentligt dårligere rent afkastmæssigt, og det skal man være opmærksom på, når man udvælger sine aktier, så man ikke investerer i blind tillid til, at coronakrisen er et overstået kapitel.

Indtjening ikke længere primært fokus

Nedlukningerne efter corona har naturligt nok bragt fokus på selskabernes likviditet og solvens. Omsætningen og indtjening er under pres, men de faste omkostninger m.m. skal fortsat betales, hvorfor investorerne i stor stil fokuserer på balancesammensætning og konkursrisiko i det enkelte selskab.

På den baggrund er mange virksomheders normale dominerende fokus på at sikre indtjeningen skubbet i baggrunden. Indtjeningen vil komme under pres i 2020, men som investor er det mere afgørende, at det enkelte selskab kan leve længe nok til at opleve også at opleve normaliseringen gående mod 2021.

På lang sigt er det virksomhedernes indtjening, der driver aktiemarkedet, men et udefrakommende og pludseligt fænomen som Covid-19 og de enorme økonomiske konsekvenser, der kommer i kølvandet på det, har midlertidigt rykket de kortsigtede indtjeningsforventninger ned i hierarkiet til fordel for fokus på likviditet og solvens for at sikre mange selskabers overlevelse.

Klummen er også bragt i Erhverv+ torsdag den 25. juni 2020

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>