Lær at forstå Trump og Trumps USA

Det er let og behændigt at kritisere USA’s præsident Donald Trump for hans til tider mærkværdige opførsel. Måske også for let, siger Formueplejes to direktører Henrik Franck og Søren Astrup, der netop er hjemvendt fra en uges studietur i Washington D.C. og Atlanta.

Donald Trump er uden tvivl klodens mest omdiskuterede person. Naturligvis i kraft af sin rolle som amerikansk præsident, men ydermere er hans helt igennem usædvanlige facon temmelig exceptionel for en mand i hans position.

Formueplejes to direktører Henrik Franck og Søren Astrup er netop vendt hjem fra studietur i USA, hvor de kunne blive klogere både på præsidenten og hans popularitet samt holdbarheden af den stærke amerikanske økonomi.

I den føderale hovedstad Washington D.C. stod den på møder med kongresmedlemmer, embedsmænd og politiske iagttagere, mens det i Atlanta, Georgia handlede om Corporate America blandt andet med et besøg på Coca-Cola, verdens største producent af læskedrikke.

Østkyst-USA foragter Trump - andre steder forguder de ham

Især det politiske USA er et omdiskuteret fænomen for tiden med den formentlig mest specielle præsident i Det Hvide Hus nogensinde.

”Desuagtet Trumps facon, som vi i Europa har vores problemer med at forstå og acceptere, så er han altså relativt populær i sit hjemland. Selvfølgelig deler han vandene helt vildt, og mange er dybt bekymrende og endda flove over deres præsident. Men det er især på Østkysten og i Washington, at det fænomen er udbredt. Inde i landet eller bare i Atlanta, hvor vi var, hører man nogle helt andre toner. Her hader de Clinton-dynastiet og Obama og forguder Trump. Han er en af deres,” siger Henrik Franck, der forstår al skepsis over for Trump, men også mener, at man må prøve at sætte sig ind i amerikanernes tankesæt i stedet for at fordømme per refleks.

”Jeg siger det bestemt ikke for at tage Trump i forsvar, men for at forklare, hvorfor amerikanerne faktisk har stemt ham til roret og måske endda genvælger ham om to år. Det synes jeg ofte bliver lidt forsømt, fordi det er så nemt at fordømme hans adfærd. Jeg forstår det sådan set godt, men vi bliver ikke klogere af det,” siger Henrik Franck, der eksempelvis er stærkt kritisk over Trumps udfald imod USA’s centralbank, som Trump kritiserer for at stramme pengepolitikken til et mere normalt niveau.

Søren Astrup supplerer:

”Trump vinder noget popularitet. Ikke så meget på grund af hans person, men fordi han får gennemført nogle ting og får ting til at ske. Det kan være svært at finde nogen, der åbent støtter ham, men derfor kan det godt være, at de bakker hans politik op. Han leverer og gør det via sit ”kaos er godt”-mantra. Han forandrer måden, man bedriver politik på i Washington ved at skabe det kaos og samtidig være i stand til at lave aftaler midt i det kaos.”

Amerikansk erhvervsliv er fuld af virkelyst

Økonomisk befinder USA sig i lidt af en drømmetilstand lige nu. Risikoen hedder overophedning, men det er ikke topaktuelt, og 2018 har været et vildt år set med amerikanske briller. Væksten er tårnhøj, og aktiekurserne har buldret af sted i forhold til resten af verden med få undtagelser.

”Amerikansk økonomi er sprudlende, og i virksomhederne har skattereformen givet den i forvejen høje indtjening et boost. Vores oplevelse på turen har været, at virksomhederne over there strutter af lyst. De vil gerne investere og gerne ansætte flere. Det eneste de brokker sig over er sådan set, at det er svært at hyre, fordi den ledige arbejdskraft er så knap,” konstaterer Henrik Franck.

Der er altså ingen tvivl om, at USA økonomisk set er i næsten maksimale omdrejninger. Vækstraterne er høje, arbejdsløsheden er lav, inflationen er håndterbar, fordi presset på lønningerne endnu ikke har sat ind for fuld kraft, forklarer Søren Astrup:

”Den cocktail af en boomende økonomi tillader Trump næsten frie tøjler til at gøre, som han vil. Og i hans egen optik er han i hvert fald en succes, men jeg er ikke så sikker på, at han kunne lede USA på samme måde, hvis der var recession.”

Alt i alt tager Henrik Franck og Søren Astrup fra USA med en vis optimisme om, at det amerikanske opsving har mere i sig og til sommer vil tage rekorden fra 1990’erne og blive det længste økonomiske opsving nogensinde.

”Især uden for Washington sker der gode ting, og der er masser af aktivitet. Corporate America planlægger fremtiden nøje, og hvis man skal tage vores oplevelser i Atlanta for gode varer, er der lokalt god optimisme at spore. Samtidig gør Fed sit bedste for at styre økonomien stille og roligt uden om både overophedning og recession. Den vished er vigtig set fra et investorperspektiv som vores,” siger Søren Astrup.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>