Fed hæver renten som ventet – men sender blødere signaler

Trods den seneste tids markedsuro holder Federal Reserve fast i sin pengepolitik og hæver renten helt efter planen. ”Det er som forventet, selv om der op til rentemødet er opstået nogen tvivl om, hvorvidt Fed hævede renten eller ej. Det vigtigste er dog de fremadrettede signaler, som Fed sender om en lidt mindre stram pengepolitik i 2019, end vi har haft i år. Det vidner om, at Fed godt ved, at man er ude i svær balancegang,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

FED hævede renten som ventet i december

Det har længe været taget for givet, at Fed ville hæve renten for fjerde gang i år på det sidste rentemøde i 2018, men på grund af den aktuelle markedsuro var der op til rentemødet alligevel opstået en vis tvivl om, hvorvidt renten ville blive hævet eller ej.

Nu er tvivlen væk, og Fed har hævet den toneangivende renten med et kvart procentpoint til niveauet 2,25-2,5 procent. Det er niende gang, at Fed hæver renten siden 2015, hvor man for første gang efter finanskrisen hævede renten og begyndte at normalisere pengepolitikken.

Lille opblødning i retorikken fra Fed

Samtidig med renteforhøjelsen lægger Fed dog op til en lidt mere forsigtig linje i pengepolitikken end hidtil udmeldt ved at sige, at man regner med yderligere ”nogle renteforhøjelser”.  Det er en nedskalering i forhold til, at man hidtil har sagt, at man forventer flere renteforhøjelser i 2019. Det ligner lidt, at man forsøger at imødekomme markedets øjeblikkelige bekymringer uden dog at rette 100 procent ind efter markedsstemningen.

”Rentestigningen er præcis, som Fed selv har lagt op til og et udtryk for, at de økonomiske nøgletal fortsat er gode og amerikansk økonomi i fin form trods den seneste tids markedsuro. I markedet er der dog bekymring for, om væksten og opsvinget kan vare ved og i værste fald blive kvalt af Feds renteforhøjelser. Derfor opstod der også en vis tvivl om, hvorvidt Fed ville give markedet en indrømmelse og sætte renteknappen på pause. Det er forklaringen på, at Fed i sin retorik går mere på listefødder, end vi har set indtil nu,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Fed ligger fortsat foran markedets forventninger

Nu skal Feds retorik i forlængelse af renteforhøjelsen nærstuderes, fordi den er temmelig afgørende for, hvordan markedet skal reagere på renteforhøjelsen og den forventede pengepolitik i 2019.

”For øjeblikket forventer markedet kun en renteforhøjelse i 2019, mens Fed indtil nu har lagt op til en mere aggressiv pengepolitik med flere renteforhøjelser. Nu ser det ud til, at Fed efter denne renteforhøjelse vil tilpasse sig markedet i lidt højere grad ved at bløde lidt op for retorikken og anerkende bekymringerne for, at væksten kan stå foran en opbremsning,” forklarer Henrik Franck.

Fed anerkender svær situation

Det er et udtryk for, at centralbanken i USA virkelig befinder sig et vanskeligt sted, hvor man står med en stærk økonomi med gode væksttal, men også mange overvejelser om, hvorvidt opsvinget er ved at ebbe ud.

”I princippet ville det have været at foretrække, at det var markedet, der skulle opjustere sine renteforventninger, da det ville være tegn på, at opsvinget er mere holdbart. Det er lidt mere kritisk, at det er Fed, der skal indstille sig på markedets bekymringer. Det vil blive tolket som et tegn på, at vækstopbremsningen ikke længere ligger så langt ude i fremtiden,” vurderer Henrik Franck, der forklarer, at Formuepleje deler opfattelsen af, at 2019 er meget vanskeligt at afkode, så det er derfor svært at gisne om, hvor mange renteforhøjelser, der er på menuen i det nye år.

Fed overhører Trumps tweets

Dagens renteforhøjelse har også været imødeset med stor spænding grundet præsident Donald Trumps udfald imod Fed og Jerome Powell. Trump har højlydt undret sig over, at Fed så meget som overvejede at hæve renten igen, når verden omkring USA er ved at falde fra hinanden.

”Donald Trump har allerede taget forskud på sorgerne over denne renteforhøjelse og stritter højlydt imod det han kalder Feds fejlagtige renteforhøjelser. På den måde er han allerede ved at etablere en syndebuk til den dag, hvor væksten løjer af, eller recessionen indtræffer. Så kan han pege på Fed og sige, at det var centralbankens skyld, fordi den hævede renten trods Trumps advarsler. Man kan også sige, at han med sin frembrusende facon nærmest tvinger Fed til at demonstrere sin uafhængighed og hæve renten imod Trumps ønsker, selv hvis Fed rent faktisk kunne se en mening med at holde en rentepause,” siger Henrik Franck og fremhæver, at det er temmelig uskønt at overvære Trumps uhørte pres på Fed, når man ved, at en centralbank skal værne om sin uafhængighed og den siddende præsident respektere den armslængde.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>