Syrien presser aktierne

En mulig amerikanskledet militæraktion mod Syrien i løbet af nogle dage eller uger samt eventuelle reaktioner fra Syriens nabolande har øget usikkerheden omkring stabiliteten i det olierige Mellemøsten. Olieprisen er steget til det højeste niveau i seks måneder, mens aktier og renter er påvirket. Formuepleje fastholder sine positioner og allokering.

Aktier stopper op efter sommerrally

Aktier på de større markeder har hen over sommeren oplevet ganske fornuftige kursstigninger på baggrund af en overraskende god udvikling i nøgletallene primært fra USA og Europa. Da regnskaberne i både USA og Europa, sammenlignet med prisudviklingen, ikke har biddraget i samme omfang til en fundamental bedring af situationen for aktier, er aktier i høj grad steget på forventningen om, at den positive udvikling på nøgletalsfronten over tid vil forplante sig til både omsætnings- og indtjeningsvækst. Stigende aktiekurser uden en tilsvarende udvikling i selskabernes indtjeningsfundamentaler gør at flere aktieindeks handler på de højeste niveauer i år, målt på flere indtjeningsbaserede værdiansættelsesparametre.

Usikkerhed er baggrund for aktiekursfald

Usikkerheden omkring situationen i Syrien og Mellemøsten, kombineret med svagere end ventede nøgletal fra det amerikanske boligmarked i starten af ugen, er derfor baggrunden for at investorer i øjeblikket søger væk fra aktier mod obligationer og "safe haven" valutaer.

Den aktuelle værdiansættelse samt fokuseringen på det amerikanske rentemøde i midten af september, samt en mulig aktivering af gældsloftet i oktober gør ikke situationen bedre.

Fortsat langsigtet potentiale i aktier

På trods af, at flere af de største aktieindeks handler på de højeste værdiansættelsesmultipler i år, er de i historisk kontekst ikke dyrt prisfastsat. Sammenlignes aktier i forhold til andre aktivklasser, får man som investor forsat en pæn risikopræmie ved investering i aktier frem for eksempelvis stats- og erhvervsobligationer, om end præmien dog over de seneste måneder er blevet mindre, som følge af stigende renter.

En forsat bedring i nøgletallene vil over de kommende kvartaler langsomt øge omsætningsvæksten i virksomhederne, hvilket vil resultere i en pæn indtjeningsvækst. Netop efterspørgselsdrevet indtjeningsvækst er det der på længere sigt skal trække aktierne. Over de kommende uger vil usikkerheden i Mellemøsten dog tage opmærksomheden og øge volatiliteten i aktiemarkederne.

Formuepleje fastholder

Som langsigtet investor vurderer Formuepleje, at en sandsynlig militæraktion mod Syrien isoleret set ikke vil have længerevarende negativ effekt på porteføljerne. Formuepleje fastholder derfor sine positioner og aktivallokering. Vi følger naturligvis situationen tæt og klar til at reagere hurtigt, hvis vi oplever, at der sker en yderligere og uventet eskalering af krisen i Syrien med mere langsigtede konsekvenser.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>