Spring til indhold

6. august 2021

Livet med en optimal økonomi – del 4

Af Helle Snedker

I løbet af sommeren kan du læse fire guideartikler fra Formueplejes kundedirektør Helle Snedker om, hvordan du skal bære dig ad økonomisk alt afhængig af, hvor du befinder dig i livet. Den første af de fire handlede om de unge år, mens denne nummer to havde sit udgangspunkt i etableringsfasen, hvor mange stifter familie. Den tredje tog afsæt i jer, der er etableret, inden serien i dette afsluttende kapitel afrundes med en artikel til jer, der er på vej på pension eller allerede pensioneret. Rigtig god læselyst – vi håber, at I har haft god sommer.

Når pensionsalderen kalder (65+)

Når du stopper med at arbejde og skal på pension, er nedsparing pludselig et ord, du skal forholde dig til. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilke penge du bruger først.

Er det vigtigt, hvilken rækkefølge du bruger pengene i? Ja, det er det. Når du begynder livet som pensionist, har du måske en pensionsopsparing, folkepension, friværdi i din bolig og opsparing i frie midler. Og der er stor forskel på, hvordan afkastet i de forskellige skattemiljøer beskattes, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvilke penge du bruger først.

Derfor er det en god ide at lægge en nedsparingsplan for, hvordan du bruger pengene i den tredje alder. Nedsparing betyder kort fortalt, at der er en plan for, hvornår man bruger sine respektive økonomiske midler i pensionsalderen.

Vi kender alle begrebet opsparing, men for mange ældre er det uklart, hvad det betyder at nedspare. Mange har derfor ikke nogen plan for, hvordan de bruger deres penge, og det er synd og skam.

At overskue de forskellige skattemiljøer er imidlertid ikke nogen let opgave, så det kan være en god ide at købe noget rådgivning, der kan hjælpe dig på vej med at træffe de rigtige beslutninger for at optimere din økonomi. Hovedreglen er, at den opsparing, der giver det laveste afkast efter skat, bør bruges først.

Når to bliver til en

Det er også i pensionsalderen, at det er ved at være sidste udkald til at få diskuteret de svære emner på plads. Her tænker jeg på arv og arveplanlægning, og hvem der skal sidde med ved bordet, når der skal træffes svære beslutninger.

Hvad gør I for eksempel, når to bliver til en, fordi den ene ægtefælle afgår ved døden? Et svært, men ikke desto mindre nødvendigt emne at tage fat på.

Konkret handler det om din boligsituation – skal du sælge eller blive, og har du råd til det, du gerne vil? Har du styr på dine forsikringer også sent i livet? En overvejelse er at indefryse ejendomsskatten, hvis der er behov for det.

Og helt generelt skal du og din partner, mens I begge er i live, finde ud af, om I har nok penge, og om de kan række til hele livet, hvis I lever længe, som flere og flere jo gør i dag.

Det kan også være, at penge slet ikke er et problem, og du har så rigeligt – så giv videre til de næste generationer, hvis du kan. Der er som bekendt et skattefrit gavebeløb hvert år (68.700 kroner i 2021), og det kan du få glæde af, mens du lever, men det er for sent, når du er kommet herfra, og så træder arveloven i kraft, og så skal der svares skat.

Hvis du ikke allerede har fået læst de tre andre artikler i denne serie, kan du finde dem her:

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver