Spring til indhold

Pension

Vi ved, hvor vigtigt det er at planlægge din pension, så du kan skabe den bedste tilværelse som pensionist. Derfor har vi gjort det nemt for dig at få den nødvendige viden. Her får du gode råd til planlægningen af din pension og dine pensionsmidler.

Læs mere om pensionsmidler
Få overblik over din pension

Få overblik over din pension

Hos Formuepleje rådgiver vi hele vejen rundt om vores kunders formueforhold. Et af de vigtigste og mest komplekse områder er pensionsplanlægning. 

Når det kommer til pension, er det altid en god idé at gå sin nuværende løsning igennem for at finde steder, hvor det er muligt at forbedre sin pensionsløsning. Der kan potentielt set være en stor økonomisk gevinst at hente ved at være sikker på, at din løsning er optimalt tilrettelagt. Ofte kan det dog være svært at vide, hvor man skal begynde og hvilke punkter, man skal kigge nærmere på.

En pensionsrådgiver, din bankrådgiver eller en formuerådgiver fra Formuepleje vil kunne hjælpe dig med en gennemgang af din pension. Alternativt kan du selv gå din pension efter. 

Fire vigtige råd til din pensionsopsparing

Uanset om du har lyst til at gå i dybden med alle detaljerne omkring din pensionsløsning, eller om du overlader de komplekse aspekter til dit pensionsselskab, er der fire vigtige pensionsråd, som du skal tænke over og forholde dig til:

  • Kombinér din opsparing i flere skattemiljøer. Det vil sige skattebegunstiget pensionsopsparing, frie midler/aldersopsparing, fast ejendom og via holdingselskab og virksomhedsskatteordning, hvis du driver privat virksomhed. Dermed opnår du størst mulig frihed til at planlægge skat og likviditet optimalt
  • Start pensionsplanlægningen i god tid, kend vilkårene for dine forskellige pensionsordninger og søg kvalificeret rådgivning
  • Planlæg dine pensionsudbetalinger, så du kan leve det liv du har planlagt. For nogen er det vigtigt, også at få mest muligt ud at de offentlige ydelser, såsom pensionstillæg
  • Brug de penge i den rigtige rækkefølge. For at få opsparingerne til at række længst muligt, anbefales du at bruge selskabs- og frie midler først, og pensionsmidler til sidst, dog med undtagelse af livrente opsparinger. Der kan være vilkår på livrenten, som gør at netop den opsparing, er det første du skal starte udbetaling fra. Kort sagt, så tilrettelæg hvordan du bruger af din formue, så den effektive skat minimeres og offentlige ydelser maksimeres

Hvornår skal du starte med at spare op til pension?

Jo tidligere i livet du starter med at spare op til pension, desto længere tid har din opsparing til at vokse. I Formuepleje anbefaler vi forældre og bedsteforældre, at lave en pensionsopsparing til børn og børnebørn mens de er små, så de kan få et afkast på deres pension allerede i en tidlig alder. Selv mindre indskud kan dermed vokse til mange penge via rentes rente, indtil barnet skal pensioneres.

Har du ikke fået en pensionsopsparing med fra barnsben, er det stadig en god idé at starte med at spare op til pension så tidligt i livet som muligt. Det gør det muligt for dig at tilpasse din pensionsløsning og indbetalinger, så det stemmer overens med de drømme, du har for din pensionisttilværelse.

Er du kommet sent i gang med pensionsopsparing, er det en god idé at kontakte en pensionsrådgiver gennem dit pensionsselskab, din bank eller hos Formuepleje og få hjælp med at tilrettelægge opsparingen, så du kan gå en pensionisttilværelse i møde, hvor der er penge til at nyde livet.

 

Fakta om pension

Fakta om pension

I Danmark er der traditionelt tre forskellige steder, hvorfra du kan modtage pensionsudbetalinger, når du går på pension:

  • Folkepensionen, som er en offentlig ydelse bestående af et grundbeløb og pensionstillæg, som udbetales fra du når folkepensionsalderen.
  • Arbejdsmarkedspension, som din arbejdsgiver indbetaler en del af din løn på under din tid på arbejdsmarkedet.
  • Privat pensionsopsparing, hvor du selv opretter en pensionsordning og indbetaler til i løbet af livet. 
Pensionstyper

Pensionstyper

Der findes flere måder at spare op til pension på. Det kan f.eks. være gennem en aldersopsparing, en ratepension, en livrente eller en ophørspension. De forskellige metoder har forskellige fordele og ulemper, og det giver derfor god mening at sætte sig ind i, hvilken metode der passer til dig. Læs mere om de forskellige metoder her:

Optimér din pension med en aldersopsparing

Optimér din pension med en aldersopsparing

Asta og Jørn indbetaler begge til pension via deres job, men de vil gerne sikre, at der er penge nok til at leve en tilværelse, hvor der er overskud til oplevelser med børn og børnebørn. De er samtidig også begyndt at overveje, hvordan de giver mest muligt bedst muligt videre til næste generation.

Hvis Asta og Jørn gør brug af aldersopsparingen, kan de spare op et sted, hvor afkastbeskatningen er lav, og hvor der ikke skal betales skat, når opsparingen skal udbetales. 

Læs hele casen her

Nedsparing

Når man i løbet af livet har sparet op til pension, er der potentielt en stor gevinst i at bruge sine pensionsmidler korrekt. Det kalder vi for nedsparing. 

Det handler for eksempel om, hvilke pensioner det giver mening at få udbetalt først, så skatten minimeres så meget som muligt. 

Her kan du læse om, hvordan du udnytter muligheden for at optimere udbetalingerne fra din pensionsopsparing.

Læs mere om nedsparing her
Skat på pensionsmidler

Skat på pensionsmidler

I forbindelse med din pensionsopsparing, er det også vigtigt at forholde sig til skattereglerne, som kan have stor betydning for at skabe den bedste pensionsopsparing.

Pensionsmidler kan investeres i alle Formueplejes investeringsløsninger. Ved investering i kapitalforeninger er det dog nødvendigt at tage højde for den såkaldte 20-procents regel.

Læs mere om skat på pensionsmidler
Få sparring på din pensionsopsparing

Få sparring på din pensionsopsparing

Har du lyst til at gå endnu mere i dybden med din pensionsordning, kan du kontakte os til en snak om din pensionsopsparing.

Formuepleje yder dybere rådgivning om din konkrete situation, og det gør vi blandt andet i vores omfattende samarbejde med relevante eksperter som advokater og revisorer.

Kontakt en formuerådgiver