Spring til indhold

Formue Update

Donald Trump – her der og alle vegne

3. februar 2025

Af Otto Friedrichsen og Rasmus Cederholm

Donald Trump har igen taget plads i Det Hvide Hus, og allerede kort efter indsættelsen kom de første af en lang række dekreter og udmeldinger, som har haft, og fortsætter med at have stor indflydelse på de finansielle markeder.

En del har overordnet ført til en positiv udvikling for amerikanske aktier, en lavere dollarkurs og nedadgående renter. Men så kom en kinesisk udfordrer til den amerikanske AI-dominans pludselig ganske overraskende på banen – og det gjorde ondt på tech-sektoren.

Højdepunkter fra januar

  • Donald Trump var mere afdæmpet end ventet på en række centrale områder
  • Stargate og Deepseek satte retningen for de amerikanske- og globale teknologiaktier
  • Centralbankerne gjorde som ventet – lavere renter i Europa og pause i USA

Donald Trump flytter igen ind i Det Hvide Hus

Donald Trump var alle steder i januar – i medier, på sociale platforme, i Davos og ikke mindst var han et omdrejningspunkt for de finansielle markeders opmærksomhed. Som vi har argumenteret for i tidligere udgaver af Update, var vores forventning, at Donald Trump efter en historisk overbevisende sejr i november ville indtage Det Hvide Hus væsentligt mere forberedt og med en klar plan sammenlignet med indsættelsen i 2017. Det må siges at holde stik. Allerede efter den obligatoriske ceremoni begyndte udskrivningen af en lang række dekreter.

Både under valgkampen og efter sejren i november har der på de finansielle markeder været stort fokus på en række udmeldinger og indgreb fra Trump – og ikke mindst de finansielle følgeeffekter. Blandt de væsentligste er handelspolitik, immigration, deregulering, finanspolitik og investeringer i grøn omstilling. Specielt inflationseffekterne på den amerikanske økonomi har markederne været optagede af.

Lige efter indsættelsen var Trumps dekreter og udmeldinger blandt andet om mulig told relativt afdæmpede, mens fokus i højere grad var på kriminalitet og immigration. Emner som deportation af illegale immigranter og ikke mindst en opstramning af immigrationen fra specielt Mexico og Canada vil kunne understøtte inflationen gennem arbejdsmarkedsdynamikkerne, men det har relativt lange udsigter.

Det blev umiddelbart modtaget som en afdæmpet retorik - specielt i forhold til hvad markedet havde frygtet på handelsområdet - og førte til en overordnet positiv reaktion på de amerikanske markeder i kølvandet på Donald Trumps første uge ved magten. Reaktionen var en positiv udvikling for de amerikanske aktier, svagt lavere renter og en amerikansk dollar, der blev svækket over for udlandet.

Selvom januar således bød på en afdæmpet start i forhold til hvad mange, måske havde frygtet, vil handelspolitik blive et af de centrale omdrejningspunkter i Trumps politik, og et værktøj i forsøget på at adfærdsregulere amerikanske handelspartnere.

Stargate og Deepseek satte retningen for teknologiaktierne

De amerikanske aktier – og særligt teknologi-sektoren - fik i januar et stort rygstød med Donald Trumps annoncering af Stargate-projektet. Stargate er et investeringsprojekt, hvor den amerikanske stat går sammen med en række teknologivirksomheder – blandt andre OpenAI, Oracle og Softbank - med det formål at udbygge USA’s førerposition inden for kunstig intelligens. Der er med projektet planlagt investeringer på op mod 500 mia. dollars til infrastruktur, datacentre og teknologiudvikling over de kommende fire år.  

Der gik dog mindre end en uge, før en mindre kinesisk virksomhed havde et modsvar og annoncerede sprogmodellen DeepSeek, der umiddelbart ser ud til at være på niveau med de amerikanske AI-modeller på en lang række områder.

Januar blev en hård måned for amerikanske teknologiaktier

Sammenholdt med de kendte sprogmodeller som ChatGPT mener tekniske eksperter, at DeepSeek R1 performer helt på niveau eller bedre. 

Det er i sig selv iøjnefaldende, men den væsentligste nyhed var, at udviklingen af DeepSeek angiveligt er sket på en IT-infrastruktur, der har kostet en brøkdel af budgettet for OpenAI’s ChatGPT. De kinesiske udviklere har, efter egne udsagn, benyttet en ældre generation af mikrochips, da de på grund af eksportrestriktioner til Kina er afskåret fra de markedsledende amerikanske chips. En meget iøjnefaldende præstation, hvor de tilsyneladende har opnået en meget høj træningshastighed af AI-modellen med stærkt begrænset computerkraft.

Validiteten af DeepSeeks resultater undersøges naturligvis, men man må konstatere, at USA ikke står alene med de mest avancerede sprogmodeller, og at udviklingen ikke nødvendigvis kræver den allerdyreste it-platform.

Mens verden forholdt sig til de tekniske resultater i dette ”Sputnik-moment” fokuserede aktieinvestorerne på de forventede effekter på den fremtidige indtjeningssti for teknologiaktierne.

Læs mere om Deepseek og ikke mindst Formueplejes perspektiver på det nye AI kapløb her

Aktier

Aktieinvestorer på storindkøb i Europa

Januar var en stærk måned for det globale aktieafkast med en samlet fremgang på 2,7 % målt i danske kroner.

10 ud af aktiemarkedets 11 sektorer oplevede fremgang, anført af kommunikationsservice (+7,2 %), sundhed (+5,5 %) og finans (+5,4 %). Dårligst gik det for IT (-1,7 %), der som den eneste sektor oplevede en negativ udvikling over måneden på baggrund af nyheden om DeepSeek.

Regnskabssæsonen er på sit højdepunkt her ved udgangen af januar, hvor de amerikanske selskaber overrasker positivt på både indtjening og omsætning. En fremgang, der i høj grad er båret af selskaber inden for den finansielle sektor og teknologi. I Europa er billedet mere blandet, trukket ned af blandt andet udviklingen inden for materialer og råvarer.

I januar så man en voldsom rotation fra amerikanske til europæiske aktier

Ser man nærmere på på den regionale udvikling over måneden, ligger de europæiske aktier helt i front med en samlet fremgang på 6,6 % efterfulgt af USA (2,4 %), Japan (1,1 %) og Emerging Markets (1,2 %). Den europæiske outperformance bunder i en række forhold, blandt andet en mere softwareorienteret eksponering, hvor selskaber som for eksempel tyske SAP steg markant over måneden (+13,7 %). Mange af de toneangivende europæiske tech-regnskaber har desuden understøttet den positive udvikling.

Trumps indledningsvis mere afdæmpede retorik, relativt til hvad man havde frygtet, har også været understøttende for regionen, hvor værdiansættelsen af europæiske aktier ligger lavere end de amerikanske.

Den månedlige Fund Manager Survey, som er en rundspørge blandt verdens største kapitalforvaltere foretaget af investeringsbanken Bank of America, viste desuden, at januar bød på det næststørste køb af europæiske aktier på bekostning af amerikanske i 25 år.

OBLIGATIONER

Fokus på Trump og de vigtigste centralbanker

Rentemarkederne har i nogle måneder holdt vejret i forhold til, hvordan samspillet mellem Donald Trump og FED-præsident Powell ville udspille sig. I januar blev vi en smule klogere. Trump fremførte enkelte gange krav om lavere renter, hvilket ikke blev imødekommet af Powell. På den amerikanske centralbanks (FEDs) rentemøde i slutningen af måneden valgte han at holde renten uforandret – ganske som forventet af markedet. På de tre foregående rentemøder inden Trumps indsættelse var FED-renten blevet sænket.

Også i ECB var der rentemøde, hvor styringsrenten blev sænket med 0,25 procentpoint for femte gang på syv måneder. Lagarde kommunikerede på pressemødet efterfølgende en klar intention om at fortsætte med at sænke renten til marts – men understregede, at man fortsat er dataafhængig.

Ud over centralbankudmeldinger, Trumps indsættelse og hans efterfølgende dekreter var der i januar også nyt om inflationen i Tyskland, som overraskende pegede nedad - et tegn på, at der er plads til yderligere rentesænkninger.

Set over hele måneden har Trumps udmeldinger om told, skattelettelser og deregulering dog vægtet tungest, og vi har derfor set de korte og lange danske renter stige med mellem 0,05 og 0,10 procentpoint.

ALLOKERING

Aktier var et positivt bidrag på tværs af Formueplejes investeringsløsninger

Afkastet i Formueplejes investeringsløsninger har været positivt gennem januar. Bedst er det gået for aktierne, hvor bidraget har været på omkring +3,7 %, mens obligationer landede stort set uændret. Samlet har det betydet, at afkastene fra Formuepleje Mix Low til Formuepleje Penta er steget mellem +0,9 % til +3,3 % over måneden.

Investeringsstrategi

Ultimo januar 2025

Globale aktier

Svag overvægt.
Prioritering af globale kvalitetsaktier med langsigtet fokus.

Virksomheds-obligationer

Undervægt og lav eksponering til de mest forgældede high yield-selskaber. Overvægt af emerging markets og Europa på bekostning af USA. 

Obligationer med gearing

Overvægt med neutral rentefølsomhed over for benchmark samt overvægt af spændrisiko.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger, og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret om investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver