Spring til indhold

Formue Update

Bekymrede amerikanske forbrugere og pres på Europas sikkerhed

3. marts 2025

Af Otto Friedrichsen og Rasmus Cederholm

Forholdet mellem Europa og USA fortsætter med at blive testet til det yderste. Først med sikkerhedskonferencen i München og senest med det katastrofale møde mellem Zelenskyj og Trump/Vance – et omdrejningspunkt for specielt de europæiske renter.

Presset på de europæiske ledere for i en fart at opruste, så Europa kan forsvare sig uden amerikansk militærstøtte, voksede også i februar, hvor tyskerne gik til valg og sikrede CDU’s Friedrich Merz sejren.

I USA ømmer forbrugerne sig over fortsat høje dagligvarepriser, og så voksede afstanden mellem amerikanske og europæiske aktier, da de ellers urørlige Magnificent 7 faldt, imens europæiske bankaktier blev vinderne.

Højdepunkter fra februar

  • Finansiering af sikkerhedspolitik holdt hånden under renterne i Europa
  • Den amerikanske forbruger vil have lavere priser – fik lavere renter
  • Store forskelle i aktieafkastet med fremgang til europæiske banker

Den europæiske sikkerhedspolitik og et tysk valg tager overskrifterne

Det politiske landskab i Europa har været under forandring gennem en længere periode med pres på de traditionelle regeringspartier og fremgang for mere højreorienterede. En tendens der f.eks. er set ved de seneste valg i Storbritannien, Holland, Frankrig og senest Tyskland.

Største tyske parti ved det netop afholdte tyske valg blev som ventet Kristendemokraterne (CDU/CSU) med 28,5% af stemmerne anført af Friedrich Merz, mens Socialdemokraterne (SPD, 16,4%) oplevede tilbagegang sammen med FDP. Med en femtedel af stemmerne etablerede AfD (Alternative für Deutschland) sig som det næststørste parti med knap 21% af stemmerne.

Regeringssammensætningen synes umiddelbar med Kristendemokraterne og Socialdemokratiet, men skal over de kommende uger/måneder etableres.

Hvor resultatet af det tyske valg mere eller mindre faldt ud som ventet, har de finansielle markeders fokus været rettet mod de 2/3 flertal, som rent forfatningsmæssigt er nødvendig for at kunne ændre den tyske gældsbremse. En gældsbremse, der lægger restriktioner på, hvor meget gæld den tyske stat må optage – og dermed en bremse på at bruge finanspolitikken til militæroprustning og til at understøtte tysk økonomi. Umiddelbart kan Friedrich Merz ikke fremskaffe et sådant flertal selv ved hjælp af Socialdemokratiet og De Grønne, hvorfor andre alternative veje aktuelt undersøges.

Den militære oprustning blev et omdrejningspunkt på sikkerhedskonferencen i München, hvor den amerikanske vicepræsident understregede vigtigheden af, at Europa sikkerhedspolitisk kan stå på egne ben. Vigtigheden af et stærkt europæisk sikkerheds- og forsvarssamarbejde blev endnu mere tydelig efter Zelenskyj, Trump og vicepræsident Vances’ historiske pressemøde i det ovale værelse fredag den 28. februar.   
Friedrich Merz har understreget vigtigheden i hurtigt at komme på plads med en ny tysk regering, netop fordi den europæiske sikkerhedspolitik, her tre år efter krigens start i Ukraine, aktuelt bevæger sig hurtigt og også kræver tysk involvering. En udvikling der også har været tydelig i de europæiske renter og aktiers bevægelser gennem februar (læs mere om dette i afsnittene nedenfor).

Donald Trump rykker igen straftold op på agendaen

Efter ugers stilstand på den amerikanske handelspolitik, og deraf periodevis medvind for canadiske, mexicanske, europæiske og kinesiske aktier, bragte Donald Trump igen handelspolitikken på agendaen og fastslog, at 25% straftold på mexicanske og canadiske varer ville blive implementeret den 4. marts sammen med 10% told på kinesiske varer. I fraværet af handelsmæssig uro har de finansielle markeder oplevet fremgang i februar, særligt på aktiemarkedet. Dette skyldes især, at Donald Trump hurtigt trak i land og udskød de planlagte tiltag mod Mexico og Canada i starten af måneden.

Ud over Mexico, Canada og Kina, nævnte Donald Trump desuden, at Europa også inden for kort tid kommer til at opleve straftold rettet mod den europæiske bilsektor. Udviklingen skabte usikkerhed og nervøsitet mod slutningen af februar, men overordnet synes de finansielle markeder at have opfattet Trumps første udmeldinger som handelstaktik, hvorfor investorernes reaktion trods alt har være relativt afdæmpet.

Det kan du læse mere om her.

Som beskrevet nedenfor i aktieafsnittet er en af de tankevækkende udviklinger i årets to første måneder således, at europæiske og kinesiske aktier afkastmæssigt har gjort det markant bedre end amerikanske på trods af Trumps handelsretorik.

Den amerikanske forbruger vil have priserne ned

På den makroøkonomiske front fortsatte en udvikling, hvor de europæiske nøgletal synes at have været i bedring, mens de amerikanske er begyndt at skuffe i forhold til forventningerne. I Europa er der fortsat en konsensusholdning om, at inflationen er under kontrol og på vej mod den langsigtede målsætning på cirka 2%. Dette samtidig med en vækst, der er lav, omend positiv (cirka 1,0% for 2025), og en fremstillingssektor, som generelt har oplevet en forbedring.

I USA har fokus gennem februar været på forbrugertilliden og inflationsforventningerne. Inflationsnøgletal gennem måneden viser fortsat, at inflationen er genstridig og ligger for højt. Derudover har Donald Trumps målsætning om udpræget straftold på udenlandske varer været understøttende for højere inflationsforventninger de kommende år.

Amerikanerne vil have priserne ned

Meningsmåling: Præsidenten bør levere på centralt valgløfte

De højere priser har også været et omdrejningspunkt i månedens nøgletal for forbrugertilliden. Den amerikanske forbruger udfordres af netop de høje priser på bl.a. dagligvarer. En analyse foretaget af Financial Times efter Donald Trumps første 30 dage i embedet viser klart, at forbrugerne vil have lavere priser, og holdningen blandt mange amerikanere er, at Donald Trump ikke har gjort nok for at levere på dette valgløfte. Bekymringen blandt forbrugerne står i skarp kontrast til netop udrulningen af amerikansk global straftold med de inflationære effekter, det vil kunne medføre.

Det har Formueplejes viceinvesteringsdirektør Otto Friedrichsen skrevet mere om til mediet Finans, som du kan læse her

Den lavere end ventede amerikanske forbrugertillid og deraf følgende fokus på vækst var omdrejningspunktet for lavere amerikanske renter gennem februar.

AKTIER

De europæiske banker gav amerikansk teknologi baghjul

Det globale aktieindeks, MSCI World All Countries, lukkede februar måned med et beskedent fald på 0,4% målt i danske kroner.

Som nævnt indledningsvis var der større regionale forskelle at spore i en måned, hvor bl.a. sikkerhedspolitiske overvejelser og risiko for straftold var centrale temaer. Til trods for dette var det Europa, der førte an med et afkast på 3,6% målt i danske kroner, efterfulgt af Emerging Markets med et afkast på 0,6% – særligt Kina udmærkede sig med et afkast på 11,9%. Samtidig underperformede Japan (-1,2%) og USA (-1,4%) det globale aktieindeks.

Februar fortsatte dermed den udvikling, de finansielle markeder har oplevet indtil videre i 2025, hvor markeder som Europa og Kina er kommet fornuftigt igennem en turbulent periode, hvor Donald Trump ellers har forsøgt at lægge regioner under pres. Presset har dog været størst i USA, hvor tvivl om inflation, vækst og forbrugertillid har medvirket til, at en række af vinderne fra 2024 er faldet tilbage. Heriblandt bl.a. Magnificent 7 (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, NVIDIA og Tesla), som faldt med 8,6% i februar.

Europæiske banker har i februar klaret sig bedre end de største amerikanske aktier

Ser man på aktiemarkedets sektorer lå Stabilt Forbrug (+4,5%), Ejendomme (+3,3%) og Finans (+1,9%) i toppen, mens Cyklisk Forbrug (-4,8%), Kommunikationsservices (-3,5%) og IT (-1,8%) lå i bunden. I det globale aktieindeks udgør USA dog ca. 65%, hvorfor USA's sektorsammensætning har en væsentlig betydning for udviklingen i de globale sektorer og dermed i et vist omfang slører sektorudviklingen fra andre regioner.

Derfor er det værd at fremhæve, at de fleste sektorer i Europa outperformede det globale aktieindeks, hvor bl.a. europæisk finans havde et afkast på 8,0%.

OBLIGATIONER

Finansiering af sikkerhedspolitik holdt hånden under renterne i Europa

I februar faldt især de amerikanske, men også europæiske renter, og det gjaldt både de korte og de lange renter. Dette skyldtes bl.a. den generelt større usikkerhed grundet Trump/Vance-diplomatiet, men også den makroøkonomiske usikkerhed som beskrevet ovenfor. Markedsdeltagerne gik derfor fra ved månedens begyndelse at forvente 1-2 rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank (FED) i år til ved månedens slutning at forvente 2-3 rentenedsættelser i 2025.

At de europæiske renter faldt noget mindre, skyldtes delvist også Trump/Vance-diplomatiet. Efter sikkerhedskonferencen i München er der ikke længere tvivl om, at forsvaret af Europa i højere grad end tidligere er et europæisk anliggende. Der er derfor ikke længere tvivl om, at der i de kommende år vil blive behov for at sælge en del flere europæiske statsobligationer end tidligere forventet for at skaffe midlerne til de forsvarsmæssige investeringer. Dette forventede øgede udbud holdt en hånd under renten i månedens løb.

I fraværet af rentemøder var det mest spændende fra ECB i februar rapporten om niveauet for den neutrale rente i Eurozonen. Hvor kedeligt det end lyder, er det et vægtigt input til rentebeslutningerne i ECB, men rapporten var desværre uden klare konklusioner. Især de tysktalende mener ikke, at ECB har plads til at sænke renterne meget mere, mens især de latinsk-sprogede mener, at renterne skal en del længere ned. I øjeblikket forventer markedsdeltagerne yderligere 3-4 rentenedsættelser fra ECB til niveauet 1,75%-2,00%. Alt andet lige tyder det på, at Nationalbanken ender året med en rente på 1,35%-1,60%.

ALLOKERING

Positive obligationsafkast i en måned med mindre aktiekursfald

Svagt lavere aktiekurser og europæiske renter var blandt de væsentligste faktorer i et februarafkast, hvor Formueplejes investeringsløsninger opnåede et svagt negativt afkast.

Bedst er det gået for obligationerne, hvor bidraget har været på omkring +0,5 %, mens aktierne landede med et negativt afkast på cirka 2%. Samlet har det betydet, at afkastene fra Formuepleje Mix Low til Formuepleje Penta er faldet mellem -0,1 % til -1,4 % over måneden.

Investeringsstrategi

Ultimo februar 2025

Globale aktier

Svag overvægt.
Prioritering af globale kvalitetsaktier med langsigtet fokus.

Virksomheds-obligationer

Undervægt og lav eksponering til de mest forgældede high yield-selskaber. Overvægt af emerging markets og Europa på bekostning af USA. 

Obligationer med gearing

Overvægt med neutral rentefølsomhed over for benchmark samt overvægt af spændrisiko.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger, og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret om investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver