Spring til indhold

16. februar 2025

Polariseringen på de finansielle markeder er tydeligere end nogensinde

af viceinvesteringsdirektør og strateg Otto Friedrichsen

Vi er i fuld gang med 2025 og hvilken start. Medielandskabet præges aktuelt af, hvad der skete i 2024 på de finansielle markeder og ikke mindst forudsigelser og afkastforventninger for 2025.

Den voksende polarisering blev en gennemgående tendens i 2024. På tværs af økonomi, politik og finansielle markeder voksede splittelsen, og forskelle og fronter blev trukket hårdt op.

Aktiemarkedet blev domineret af få store teknologiselskaber, der trak både værdiansættelse, indtjeningsvækst og afkast på indeksniveau.

Polariseringen begrænser sig ikke kun til aktiemarkedet, den findes bl.a. også i de regionale vækstforskelle og på de overordnede politiske linjer, hvilket er blevet meget synligt de seneste måneder.

Regionale vækstforskelle

Den internationale pengefond (IMF) forventer i sin seneste vækstprognose for 2025, at USA’s bruttonationalprodukt vil vokse med 2,2% i 2025. Det er mere end det dobbelte af Europas forventede vækst.

Vækstpolariseringen forventes dermed fortsat at være drevet af USA, mens Europa igen befinder sig i en situation, hvor den økonomiske vækst er langt mere skrøbelig og sårbar. Vækstkløften mellem USA og Europa og de strukturelle udfordringer blev for nylig også meget tydelig, da Deutsche Bundesbank i december 2024 nedjusterede sine forventninger til den tyske bnp-vækst.

Energiomkostninger, krigen i Ukraine og politisk usikkerhed spiller ind på situationen, men den mest fundamentale udfordring for Europa er en lav produktivitetsvækst. Imens er produktiviteten i USA ifølge IMF steget med 30% siden den finansielle krise i 2008/2009, hvilket er mere end tre gange så meget som i Eurozonen og Storbritannien.

Kendetegnende for G7-landende er, at de alle har oplevet en faldende produktivitet sammenlignet med den amerikanske, og værst ser situationen ud i Japan og Canada, hvor et medlem af den canadiske centralbank også tidligere i 2024 advarede om, at den lave produktivitetsvækst er en ”economic emergency”. Dette specielt i lyset af de seneste fire årtiers kraftige forringelse i produktiviteten relativt til andre sammenlignelige lande end USA.  

Tidligere centralbankdirektør i den europæiske centralbank (ECB), Mario Draghi, leverede i september 2024 en 400 siders rapport med fokus på den udfordrede europæiske konkurrenceevne.

Investeringsaktiviteten skal op, Europa skal forholde sig til den kinesiske afhængighed, og så skal der fokuseres på de europæiske virksomheders innovation – specielt inden for teknologi. Det er nødvendigt, hvis regionen skal gøre sig håb om at mindske afstanden til USA og Kina, lød konklusionen.

 Den europæiske problemstilling har nået et punkt hvor der skal tages beslutninger og som Draghi advarede i rapporten: "We have reached the point where, without action, we will have to either compromise our welfare, our environment or our freedom."

Politisk ustabilitet og polarisering

Udfordringerne i de seneste måneder er bestemt ikke blevet mindre. Den politiske polarisering eskalerer, og det politiske grundlag er under kraftig forandring.

Donald Trump nyder stærk intern opbakning i USA efter det amerikanske valg og ser mod et Europa og G7, hvor Tyskland skal til valg i februar, Frankrigs koalitionsregering faldt efter blot tre måneder, samtidig med at budgetunderskuddet skal håndteres.

Uden for Europa trak den canadiske premierminister Justin Trudeau sig i sidste uge efter massivt pres internt i det Liberale Parti.

Den samlede politiske G7-modpol til Donald Trump er med andre ord på mange områder uafklaret og mangler for nuværende en klar retning. En retning og beslutsomhed, der er afgørende, hvis blot nogle af Draghis pointer skal føres ud i livet.

Trump selv er på mange måder polariseringen og vil understøtte den amerikanske politiske, økonomiske, teknologiske og militære dominans.

Det bør vi som region forholde os til – og som investorer bør vi forberede os på en større grad af periodisk volatilitet i de finansielle markeder. Uro og udsving på markederne er en uundgåelig bivirkning af polariseringen, præcis som det var tilfældet sidst, Trump var præsident.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger, og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret om investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver