
Vores investeringskoncept
30. marts 2025
Af investeringsdirektør Rasmus Cederholm
De store tabere på Northvolts konkurs er ikke pensionsselskaberne og ATP. Det er dig, mig, Europa – og kampen mod klimaforandringerne
Kassen er tom hos den svenske bilbatteriproducent Northvolt, som torsdag begærede selskabet konkurs. Pensionsselskaberne og ATP har tabt milliarder på investeringen, men i virkeligheden er vi alle tabere.
Med en unik innovation, bæredygtig produktion og risikovillig finansiering lignede Northvolt svaret på, hvordan Europa kunne etablere sig på et strategisk afgørende område.
En skandinavisk batteriproducent kunne gøre os selvforsynende og konkurrencedygtig på batterier til elbiler, lastbiler og energilagring i stor skala.
Derfor er det kritisk, at Northvolt ikke klarede skærene. Europa er i forvejen langt bagefter både Kina og USA, når det gælder AI, bæredygtig energi og tech.
Vi mangler simpelthen evnen til at producere essentielle teknologier, og Northvolt viste os desværre, hvor vanskeligt det er.
Kollapset i Nordsverige udstiller de stigende udfordringer i Europa med at hente investeringer og skabe innovation og arbejdspladser inden for klimaområdet.
Trump, Kina og renteudviklingen bærer en del af skylden. En anden del skal findes i vores egne europæiske udfordringer med sammenhængskraft, infrastruktur og regulering.
Når USA trækker sig fra Paris-aftalen, skaber det politisk opbrud og økonomisk usikkerhed i form af overkapacitet og pressede marginer. Derfor tøver investorer i den grønne sektor lige nu – se bare på Ørsted og Vestas. Nye vindmølleprojekter droppes, og den globale indsats for klimaforbedringer mister opmærksomhed og penge.
Investeringerne i grønne energiaktier har ramt det laveste niveau i de seneste fem år og er nede med hele 16 pct. over de seneste 12 måneder (S&P Global Clean Energy Transition indeks).
Olie og gasinvesteringer er kun faldet 5 pct. i samme periode, og bl.a. oprustningen i Europa har sendt forsvarsindustrien op med 14 pct. (S&P Global BMI Energy/ Aerospace and Defence).
“Made in China 2025 “-strategien fra 2015 har bragt Kina i front på en lang række nøgleteknologier som robotudvikling, luft- og rumfart samt energi- og batteriteknologi.
Samtidig kontrollerer kineserne en stor del af værdikæden samt adgangen til vigtige råmaterialer, og initiativerne understøttes med statslige subsidier, lempelige lån og opkøb af udenlandske virksomheder.
Det er en konkurrence i modvind for europæiske virksomheder inden for f.eks. elektriske køretøjer, batteriteknologi og der, hvor vi tidligere var ledere – vindturbiner.
Northvolt var et forsøg på at matche kineserne på et afgørende felt inden for europæisk bilindustri, men de ulige konkurrencevilkår gjorde det svært.
Sidst, men ikke mindst, har inflation og de stigende renter skadet investeringscasen og øget risikoen og prisen på en havmøllepark, og når afkastet er tæt på det samme som i en statsobligation, vil enhver pensionskasse vælge den sikreste løsning.
Risiko er svær helt at undgå, men den kan imødekommes med transparens og deregulering. Også større garantier fra stater og overstatsligt niveau kan medvirke til at gøre investeringer mindre risikotunge.
Europa har potentialet til at blande sig i kampen om at levere fremtidens nøgleteknologier, men vi skal op i omdrejninger, hvis vi skal konkurrere med amerikanerne og kineserne om det, vi skal leve af i fremtiden, og som skal sikre os energiuafhængighed.
Målet om at gøre os frie af russisk gas kræver enorme investeringer i den europæiske energiforsyning og omstilling, hvor grøn strøm kan spille en afgørende rolle. Skal det lykkes, kræver det politisk vilje og et styrket bånd EU-landene imellem, og det kræver, at vi løfter noget af risikoen ved forskning, udvikling og iværksætteri fra investorerne – for eksempel via offentlig støtte og stabile rammer.
Trumps handelskrig og de sikkerhedspolitiske forskydninger har heldigvis sat skub i vigtige initiativer og investeringer for milliarder af euro i et fælles europæisk forsvar, men også i infrastruktur og vækstskabende foranstaltninger. Investeringerne vil også gavne grønne initiativer og den grønne industri.
Lad os håbe, at slutningen på Northvolt barsler en ny æra i Europa, så vi både i vilje og handling gør det attraktivt at investere massivt i udviklingen af nye nøgleteknologier og grønne energiløsninger.
Det vil være en synd og skam, hvis vi ikke – på den hårde måde – lærer af Northvolts skæbne.
Disclaimer
Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.
Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk
Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig.
Få en uforpligtende intropakke og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger, og hvad vi kan gøre for dig og din formue.
Hold dig opdateret om investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.
Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.
Vores investeringskoncept
Vores fonde
Personlig rådgivning