Spring til indhold

1. maj 2025

Når familien spiser af kvindernes pensionsformue

Af kundedirektør Helle Snedker

Blandt de kvinder, der blev forældre for første gang tilbage i 2021, var under halvdelen, 49%, i fuldtidsbeskæftigelse 2 år senere. For mændene var det 83%. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri, der udkom her i april. Forklaringen er blandt andet, at langt flere kvinder end mænd vælger at gå ned i tid, når de stifter familie.

Umiddelbart glæder det mig at læse. For jo ældre jeg bliver, jo mere føler jeg mig overbevist om, at børn ikke er sat i verden for at blive passet, opdraget og mødt af andre end de nærmeste i den første tid af deres liv. Hvis man er så heldig at være omgivet af bedsteforældre, som ikke længere er knyttet til arbejdsmarkedet, og som stiller op med varme hænder til pasning af børnebørn, så er det bestemt et godt alternativ. Men hvis det ikke er situationen, så er det med stor sandsynlighed optimalt for både forældre og børn at komme stille og roligt i gang med livet – som baby og som nybagt forælder.

Samtidigt bekymrer det mig at læse. Men det er med de professionelle rådgiverbriller på. For det er en kendsgerning, at danske kvinder fortsat halter bagefter, når det gælder opsparing til pension. Det er der tre væsentlige årsager til:

  1. Vi kvinder er tilbøjelige til at vælge beskæftigelse, der lønnes lavere end mændene. Og da din pension ofte aftales som en procentdel af din løn, så giver resten sig selv – din pensionsopsparing bliver også lavere.
  2. Vi kvinder er tilbøjelige til at svare ”LAV” eller ”MIDDEL” når den venlige rådgiver fra pensionsselskabet spørger, om vi er til lav, middel eller høj risiko, når vores pensionsopsparing skal investeres. Jeg har et lille regnestykke som jeg bruger i den forbindelse: Hvis du sparer 24.000 kr. op om året (eller 2.000 kr. om måneden) og hvis du siger ”LAV” – så lander din opsparing på knapt 1 mio. kr. 30 år senere – hvis afkastet vel at mærke er på 2% om året. Hvis du i stedet siger ”HØJ” – så ender du med knapt 2 mio. kr. 30 år senere, hvis det har resulteret i et gennemsnitligt årligt afkast på 6% om året. Med andre ord – du får 1 mio. kr. mere at dele ud over din pensionstilværelse. Har du 20 år som pensionist, bliver dette – uden at tage højde for fortsat investeringsafkast – til 50.000 kr. om året, eller godt 4.000 kr. om måneden. Og det udelukkende for at sige "HØJ" i stedet for "LAV"…
  3. Mødrene er langt mere tilbøjelige til at tage orlov og nedsat arbejdstid end fædrene til de nye danskere. Om det er en forhandling der finder sted i det lille hjem, eller om det er kvinderne der helt af sig selv melder sig til opgaven, er ikke entydigt belyst, men den nye analyse fra Dansk Industri bekræfter status – og også dette bidrager negativt til kvindernes opsparing.

Men hvad skal vi så i grunden gøre ved det?

Uanset om du er nybagt mor; samlever/ægtefælle til en nybagt mor; forældre til en nybagt mor eller på anden måde i kontakt med en nybagt mor, så husk hende på, at det der med pensionen og opsparingen skal hun have styr på. For når vi kommer hen til målstregen – der hvor pension ikke længere er noget fjernt og meget komplekst, men noget der skal træde i stedet for din månedsløn, så bliver det pludseligt meget relevant. For her er mændenes pensionsformue i gennemsnit ca. 20% højere end kvindernes. Desværre er det også alt for sent at gøre noget ved problemet på det tidspunkt. Og helt ærgerligt er det, hvis ham du fik børnene med, i mellemtiden er ude af dit liv. Det sker for ca. 40% af alle par ifølge Danmarks Statistik. For siden 2007 har det ikke været obligatorisk at al pension deles mellem ægtefællerne i forbindelse med skilsmisse.

Hvis du har lyst til at læse hele analysen fra om familie og arbejdstid fra Dansk Industri, så kan du finde den her.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger, og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret om investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver