Spring til indhold

Formue Update

Tiltagende politisk usikkerhed presser risikoaktiver gennem marts

1. april 2025

Af Otto Friedrichsen og Rasmus Cederholm

Den aktuelle politiske usikkerhed nedsætter sigtbarheden betydeligt, og med Donald Trumps skiftende udmeldinger har risikoaktiver som aktier og virksomhedsobligationer været udfordrede.

I Europa er vækstbilledet under pres efter de nye trusler fra Trump om øgede toldsatser på europæiske varer – omvendt har det nye sammenhold og planlagte massive investeringer i Europa dannet grundlag for nye muligheder og vækstperspektiver på den lidt længere bane.

En udvikling, der ses gennem en begyndende prioritering af europæiske aktiver over amerikanske.

Højdepunkter fra marts

  • Politisk usikkerhed er på niveau med usikkerheden under Corona-pandemien.
  • Lavere aktiekurser anført af Magnificent 7, mens europæiske aktier klart outperformer de amerikanske.
  • Fornuftige obligationsafkast på trods af højere lange europæiske renter.

Den politiske usikkerhed er aktuelt på niveau med usikkerheden under Corona-pandemien – tre omdrejningspunkter

Der er nu gået 71 dage, siden Donald Trump blev indsat i det amerikanske præsidentembede for anden gang, og den amerikanske politiske usikkerhed er aktuelt på samme høje niveau som under Corona-pandemien i 2020.

Figur: Politisk usikkerhed

Baggrunden for den høje politiske usikkerhed skal primært findes i tre forhold:

For det første meldingen fra præsident Donald Trump og vicepræsident J.D. Vance på pressemødet i Det Hvide Hus den 28. februar, som blev et skillepunkt i forholdet mellem USA og Europa, som vi kender det. På pressemødet i Det Ovale Værelse mødtes Trump og Vance med Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj, og meddelelsen til verdenspressen var, at USA ikke længere per automatik vil agere global vagthund. Budskabet var meget lig det, som J.D. Vance leverede på sikkerhedskonferencen i München få uger forinden, og både de direkte og indirekte meldinger fra den amerikanske præsident står i klar modstrid med Trumandoktrinen fra 1947, som har kendetegnet global sikkerhedspolitik lige siden.

Den europæiske reaktion var tydelig allerede de følgende dage, hvor Europa rykkede tættere sammen, og anført af Frankrig og Storbritannien igangsatte planerne om et stærkere europæisk forsvarssamarbejde. På tværs af Europa er der stor opbakning til at skrue op for investeringerne i sikkerhed og infrastruktur. Det skal ske ved hjælp af en ekspansiv finanspolitik, der over tid vil kunne skabe væsentlige vækstperspektiver, og udmeldingen fra de europæiske ledere satte sit præg på de europæiske obligationer og euro (se obligationsafsnittet).

For det andet har aktuelle og fremtidige planer om en opstramning af det amerikanske budget udfordret de finansielle markeder. Finansminister Scott Bessent ønsker at reducere det aktuelle budgetunderskud på 6,4% til 3% i 2028. Umiddelbart en fornuftig tanke, men timingen omkring den kontraktive finanspolitik rammer en amerikansk økonomi, der gennem de seneste år er gået ned i gear, og dermed understøtter en generel amerikansk vækstbekymring.

Den tredje og nok største forklaring på den aktuelle usikkerhed er Donald Trumps handelspolitik. Der har gennem måneden været forskellige udmeldinger omkring straftold, hvoraf en del er blevet sat på pause eller udskudt. 25% told på Canada og Mexico blev annonceret i begyndelsen af marts, men blev i dagene efter udskudt til den 2. april. Kina fik påført yderligere 10% told, og i midten af marts blev al stål- og aluminiumimport pålagt 25% told. I slutningen af marts blev biler og autokomponenter pålagt 25%, dog først med effekt mellem 2. april til 3. maj. Afslutningsvis har Donald Trump annonceret, at der den 2. april (”Liberation Day”) vil blive pålagt gengældelsestold på alle de lande, der har pålagt amerikanske varer told. Omfanget af gengældelsestolden er dog fortsat uklart.

Som vi også berørte i Update for februar, synes den amerikanske forbruger ikke, at der bliver gjort nok for at nedbringe priser på bl.a. dagligvarer. Tværtimod synes en handelspolitik med straftold at fordyre indkøbene hos den amerikanske forbruger – specielt i det tilfælde at der ikke findes amerikanske alternativer.

Amerikanske forbrugere oplever inflation

Seneste måling fra University of Michigan, der måler både forbrugertillid og inflationsforventningerne, viser, at forbrugertilliden i USA gennem de seneste måneder er aftaget, samtidig med at inflationsforventningerne på kort sigt (1 år) er steget væsentlig. Forbrugeren begynder i tiltagende grad at forvente højere priser modsat de finansielle markeder på længere sigt (5 år). De finansielle markeders forventninger til den langsigtede inflation er således fortsat velforankrede omkring de 2%, hvilket er et centralt omdrejningspunkt i centralbankens pengepolitik.

Udviklingen udstiller usikkerheden, priser og inflation ses stige, samtidig med at en tiltagende forsigtig forbruger vil kunne reducere den økonomiske vækst. Et billede, der i midten af måneden også blev bekræftet af den amerikanske centralbank som, i den aktuelle usikkerhed, som ventet valgte at holde renten uændret og samtidig fastholdt forventningen om at sænke renten endnu to gange inden årets udløb.

Samlet har dette betydet lavere korte amerikanske renter, en svækkelse af dollaren, en væsentlig udvidelse af de amerikanske kreditspænd på virksomhedsobligationer samt en klar underperformance af amerikanske aktier relativt til eksempelvis europæiske. En absolut aktieudvikling, der ikke er set værre siden 2022, og en relativ aktieudvikling mellem USA og Europa, der ikke er set værre for USA de seneste 25 år.

Opdatering af forventningerne for 2025

Den tiltagende usikkerhed omkring den amerikanske politiske situation og den voksende bekymring hos den amerikanske og globale forbruger gør, at Formuepleje forventer en opbremsning i den økonomiske aktivitet relativt til årsforventningerne fremført i januar 2025. Forventningen er, at det amerikanske arbejdsmarked fortsat vil være relativt robust, og at vi på længere sigt vil se en inflationsbevægelse mod den langsigtede målsætning på 2%.

Med andre ord forventer vi en blød økonomisk landing, men den aktuelle politiske usikkerhed nedsætter sigtbarheden betydeligt. Med Donald Trumps skiftende udmeldinger synes dette ikke at være et miljø med overvægt mod risikoaktiver som aktier og virksomhedsobligationer.

Derfor reducerede Formuepleje i begyndelsen af marts aktieeksponeringen fra svag overvægt til neutral, mens undervægten i virksomhedsobligationer er blevet fastholdt. På obligationseksponeringen er den højere varighed, som rentestigningerne har medført, blevet fastholdt, hvorfor der fortsat er en overvægt mod både varighed (rentefølsomhed) og spændvarighed (merrente på danske realkreditobligationer relativt til danske statsrenter) i danske realkreditobligationer. En eksponering, der gennem måneden har haft en fornuftig udvikling, og obligationseksponeringen synes hensigtsmæssig i en europæisk økonomi, hvor inflationen synes under kontrol, og hvor den politiske usikkerhed kan have en negativ effekt på den europæiske vækst.

AKTIER

Usikkerhed trak aktier ned, men markant outperformance i Europa

I marts fortsatte den negative udvikling fra anden halvdel af februar. Det globale aktieindeks MSCI World All Countries lukkede måneden med et fald på 7,6% målt i danske kroner. Den amerikanske dollar svækkedes med 4,0% over for den danske krone, hvilket forstærkede månedens udvikling for danske investorer.

Ligesom i forrige måned var det særligt de amerikanske aktiemarkeder, der var i fokus. Som følge af bekymringer om udviklingen i amerikansk økonomi samt effekten af Donald Trumps tiltag både i og uden for USA's grænser, leverede amerikanske aktier et afkast på -9,5% målt i danske kroner. Det var særligt sidste års højdespringere, nemlig teknologisektoren, kommunikationsservicesektoren og sektoren for cyklisk forbrug, der bidrog til den negative udvikling med afkast på henholdsvis -12,6%, -12,0% og -12,4%. Magnificent 7 (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, NVIDIA og Tesla) faldt tilbage med 13,6%.

Som tidligere nævnt er udviklingen for amerikanske aktier ikke set værre siden 2022, dog er den primært anført af de amerikanske teknologiaktier. En aktiekorrektion på 10% er imidlertid inden for rammerne af, hvad aktieinvestorer historisk har måttet forvente på årlig basis. Et givent fald som også efterfølgende har resulteret i positive aktieafkast, hvis recessionen undgås.(Ifølge studie foretaget af Goldman Sachs). Samtidig har europæiske aktier gennem første kvartal gjort det 15%-point bedre end de amerikanske aktier målt i DKK, hvilket ikke er set de seneste 25 år.

Ser man på aktiemarkedets andre regioner, var afkastudviklingen også negativ, men med markant mildere grad end i USA. Europa (-4,0%), Emerging Markets (-3,2%) og Japan (-3,7%) leverede således alle en væsentlig grad af merafkast ift. det globale aktieindeks i marts. I Europa var der dog også forskelle at spore landene imellem, hvor bl.a. Tyskland leverede et afkast på -2,1% og generobrede titlen som indehaver af Europas største selskab (SAP), mens Danmark faldt tilbage med hele 18,4%.

Formueplejes globale aktiestrategier har klaret sig fornuftigt igennem måneden. Størstedelen af strategierne leverede et merafkast omkring nul, mens Formuepleje Global Future outperformede det globale aktieindeks med 1,4%.

OBLIGATIONER

Ekspansiv finanspolitik løftede længere europæiske renter

I betragtning af overskrifterne skete der meget lidt på de danske rentemarkeder i marts 2025.

Jo, renterne steg markant oven på udmeldingerne fra først den kommende kansler Merz og dernæst formand Von der Leyen om meget kraftige stigninger i bl.a. forsvarsudgifter. Logikken bag rentestigningerne er her todelt. For det første skal de øgede udgifter på op mod EUR 1.800 mia. sandsynligvis primært finansieres via obligationsudstedelser, hvilket er en markant forøgelse af udbuddet af europæiske statsobligationer uden en tilsvarende forøgelse af efterspørgslen. For det andet mindsker det sandsynligheden for, at ECB behøver sænke under neutralt niveau, da Merz-/Von der Leyen-pakkerne kan betragtes som en lempelse af finanspolitikken. Begge scenarier førte naturligt nok til rentestigninger.

Samtidig oplevede vi nye trusler fra præsident Trump om øgede toldsatser på europæiske varer, hvilket forværrer vækstbilledet for Europa og derfor øger sandsynligheden for, at ECB kan blive nødsaget til at sænke renten på grund af lavvækst. Dette er i højere grad end tidligere blevet muligt, da inflationstallene for Europa fortsætter med at blive lavere.

Slutteligt havde vi rentemøde i både FED og ECB, hvor udmeldingen begge steder var, at usikkerheden i øjeblikket er højere end sædvanligt, hvorfor strategien i USA (hvor inflationen er for høj), er at holde renten uændret og se tiden an, mens strategien i Europa (hvor inflationen er på målsætningen), er at sænke renten til det neutrale niveau og derefter se tiden an.

Alt i alt bevirkede ovenstående, at de 2-årige og 10-årige DKK-renter var hhv. uforandrede og steg 0,30%-point i løbet af måneden. Det betød, at bidraget fra obligationer til porteføljerne i marts var svagt negativt – eksemplificeret ved afd. Obligationer, der faldt med 0,07% i marts.

ALLOKERING

Formuepleje sænkede aktieeksponeringen i starten af marts

Som omtalt i forventningsafsnittet blev aktieeksponeringen sænket til neutral i begyndelsen af marts og dette med en fortsat overvægt mod europæiske aktier på bekostning af amerikanske. Eksponeringen virksomhedsobligationer er fastholdt på undervægt, mens der er fuld eksponering mod danske realkreditobligationer med overvægt i varighed og spændvarighed.

Negative aktieafkast samt en svækket dollar har været de primære drivkræfter i en månedsudvikling præget af generelle kursfald. Det er dog værd at bemærke, at selv med stigende lange europæiske renter har effekten på obligationsafkastene været begrænset – og i flere tilfælde på linje med visse aktieafdelinger – hvilket udgør et merafkast relativt til deres respektive benchmarks.

Samlet har det betydet, at afkastene fra Formuepleje Mix Low til Formuepleje Penta er faldet mellem -2,2% til -7,8% over måneden.

Investeringsstrategi

Ultimo marts 2025

Globale aktier

Neutral.
Prioritering af globale kvalitetsaktier med langsigtet fokus.

Virksomheds-obligationer

Undervægt og lav eksponering til de mest forgældede high yield-selskaber. Overvægt af emerging markets og Europa på bekostning af USA. 

Obligationer med gearing

Overvægt med overvægt af rentefølsomhed og spændrisiko over for benchmark.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger, og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret om investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver