
Vores investeringskoncept
Udgangen af april markerede afslutningen på Donald Trumps første 100 dage. En velkendt og benyttet milepæl, der giver anledning til at evaluere den siddende præsidents strategi og aktiviteter. Traditionen stammer helt tilbage fra Franklin D. Roosevelt, der i løbet af sine første måneder iværksatte en lang række initiativer i kølvandet på den store depression.
Donald Trump har efter sin indsættelse været aktiv i et omfang, der ikke er set før i nyere tid. Han har udstedt dekreter med en voldsom frekvens, og flere af hans udspil har haft særdeles stor betydning – i hele verden.
Truman-doktrinen, der har kendetegnet global udenrigs- og sikkerhedspolitik siden 1947, har været under opbrud. Forsøget på at beskære det amerikanske statsapparat med henblik på at reducere det aktuelle budgetunderskud er sat i gang med DOGE-programmet, der har Elon Musk i spidsen. Sidst men ikke mindst er der igangsættelsen af en global handelskrig med gengældelsestold på tværs af stort set alle amerikanske samhandelspartere for senere at udskyde dette med 90 dage.
Selv den amerikanske centralbankchef blev et omdrejningspunkt i april, da Donald Trump krævede Jerome Powell fyret, fordi han ikke mener, renterne bliver sænket hurtigt nok.
Den finansielle evaluering af Donald Trumps første 100 dage er kendetegnet af usikkerhed og i særdeleshed usikkerhed omkring den amerikanske og globale økonomi i kølvandet på det Trump kaldte - Liberation Day - eller startskuddet for handelskrigen den 2. april.
Overordnet set har investorer i de første 100 dage solgt amerikanske aktier (-7%) i et omfang, der ikke er set siden Nixon og Ford var præsidenter i 1970’erne.
Kigger man i lærebøgerne, betegnes amerikanske statsobligationer som et af de mest sikre aktiver i verden – en sikker havn i stormfulde markeder. På samme måde har den amerikanske valutas stabilitet gjort dollaren til reservevaluta og fortrukket betalingsmiddel i handel mellem lande overalt i verden.
Derfor er det også opsigtsvækkende, at der efter Trumps toldudmeldinger har været markante bevægelser i den amerikanske dollar (-9%), og at amerikanske statsobligationer har oplevet markante rentebevægelser samt periodevis markante stigninger (obligationerne bliver solgt).
I stedet har andre sikre havne som guld, yen og schweizerfranc været blandt de fortrukne valg, når usikkerheden har været størst.
En del af forklaringen på de kraftige markedsbevægelser er dog også, at situationen er blevet forstærket af tekniske markedsforhold. Men Donald Trump har taget global økonomi som gidsel i sin forhandlingstaktik, hvilket frygtes at kunne medføre store økonomiske konsekvenser.
Det er den usikkerhed, der har været det primære omdrejningspunkt for de finansielle markeders reaktion på handelskrigen gennem april, men i høj grad også i et større perspektiv, når de seneste 100 dage evalueres.
De makroøkonomiske reaktioner gennem april giver et todelt billede af den situation, vi står i. Et når vi kigger bagud, og et andet når vi ser fremad på kort sigt.
Det svarer til at køre bil. De bagudrettede nøgletal, vi ser i bagspejlet, ser fortsat relativt robuste ud og viser ikke tegn på væsentlig opbremsning eller recession.
Billedet bagud viser for eksempel et fortsat robust arbejdsmarked og en relativ stærk amerikansk vækst, der blandt andet er blevet understøttet af øget import og en voldsom lageropbygning af udenlandske varer. Med det formål at undgå de toldsatser, der står til at ramme alle samhandelspartnere, når Trumps 90-dages toldpause ophører. Derudover har vi også indtil videre set en afdæmpet inflationsudvikling.
Men anderledes ser det ud, når man som investor kigger ud af forruden og analyserer de forventningsdrevne nøgletal. Forbrugertilliden er nedadgående, de amerikanske vækstforventninger er halverede, og temperaturmålinger på både service- og fremstillingssektor bremser op.
Sådan ser det ud i USA. I Europa er udviklingen afdæmpet, om end vi ser lavere inflation og ikke mindst lavere vækst. En af de væsentligste modsætninger til USA er Europas nyetablerede sammenhold og ikke mindst vilje til ekspansiv finanspolitik, der over tid vil kunne have en positiv vækstimpuls.
Også på selskabsniveau fokuserer investorerne på forventningerne og ikke mindst udmeldinger omkring handelskrigens effekt på den fremadrettede indtjening. Indtil videre gentager mange selskaber dog centralbankernes budskab om meget dårligt udsyn og usikkerhed om, hvordan aktiviteten vil blive påvirket, når vi kigger frem. Ikke mindst fordi ingen ved, hvor langt Donald Trump er villig til at gå i sin forhandlingstaktik.
I den aktuelle situation er det vigtigt ikke at lade sig påvirke af daglige udmeldinger, uro og uforklarlige udsving. Hos Formuepleje forholder vi os til fakta og data, hvorpå vi baserer vores langsigtede strategi.
Vores position i markedet er overordnet set uændret. I sidste udgave af Update omtalte vi opdateringen af Formueplejes generelle forventninger, hvor aktieeksponeringen er blevet nedbragt til neutral i starten af marts – fortsat med overvægt mod europæiske aktier.
Samtidig er en fuld eksponering mod obligationer og herunder en overvægt i varighed og spændvarighed (højere grad af rentefølsomhed) fastholdt sammen med en undervægt mod virksomhedsobligationer.
I finansielle markeder, hvor nyhedsstrømmen aktuelt primært styres af en enkelt person, hvis strategi og målsætning ofte synes kortsigtet og irrationel, er det vigtigt med en spredning mod flere aktivklasser, og det er vigtigt at fastholde det langsigtede strategiske anker i aktivallokeringen.
Dette er aktuelt udgangspunktet for Formueplejes allokering mod de tre aktieklasser. En ydmyg tilgang til risiko med plads til at udnytte de attraktive langsigtede investeringsmuligheder, der opstår i et volatilt marked.
AKTIER
Den seneste måned har budt på en rutsjebanetur for de globale aktiemarkeder: Trumps ”Liberation Day” i starten af april gav anledning til store kursfald på tværs af de globale markeder, mens den efterfølgende nedtonede retorik gav anledning til forhåbninger om, at den amerikanske præsident alligevel ikke ville køre verdensøkonomien i sænk.
De globale aktiemarkeder startede dermed april med kursfald på 10% for så dernæst at stige med 12%, hvilket gav et samlet månedsafkast på 0,9% målt i lokal valuta. En svækkelse af den amerikanske dollar over for den danske krone på 4,5% betød dog, at danske investorer oplevede et fald i det globale aktieindeks på 3,9%, når det måles i danske kroner.
På regionsbasis overgik Japan (+0,2%), Europa (-0,8%) og Emerging Markets (-3,5%) således det globale aktieindeks målt i danske kroner, mens USA haltede efter med et afkast på -5,3%. Fordelt på sektorer lå defensive aktier som Stabilt Forbrug (-1,1%) og Forsyning (-1,2%) i toppen, mens Sundhed (-6,4%) og Energi (-14,3%) lå i bunden. Sidstnævnte blev særligt ramt af faldende energipriser foranlediget af forventningen om en nedgang i aktiviteten i global økonomi.
Fornuftige regnskaber – indtil videre
Mens Trump trak overskrifter, skiftede markedsdeltagerne gradvist fokus mod selskabernes regnskabsaflæggelse for 1. kvartal. Resultaterne har indtil videre været fornuftige for den halvdel af det globale aktieindeks, der har rapporteret. Særligt amerikanske selskaber og europæisk finans har klaret sig godt.
Det, der bliver mest spændende i forbindelse med de kommende regnskaber, bliver virksomhedernes syn på fremtiden, særligt med fokus på udviklingen på told- og handelsområdet. Eftersom sigtbarheden er lav, har de fleste selskaber dog været varsomme i deres forventninger, og en række selskaber har sågar set sig nødsaget til at suspendere deres forventninger til de kommende kvartaler
OBLIGATIONER
April var en god måned for de europæiske og danske obligationsinvestorer. Renterne faldt i omegnen af 0,20%-0,30% på tværs af kurven, hvilket især kan tilskrives rentemødet i ECB. På mødet lod præsident Lagarde investorerne forstå, at ECB betragter toldkrigen med stor alvor og står klar til at sænke renterne mere end tidligere, hvis nøgletallene begynder at pege for meget den forkerte vej. Det giver samtidig indtrykket, at ECB ikke længere nødvendigvis forventer at standse rentesænkningerne ved et neutralt niveau.
Herhjemme kørte spændene (også kendt som merrenten mellem danske realkredit- og statsobligationer, OAS) på danske realkreditobligationer en smule ud, hvilket isoleret set trak en smule ned i afkastet for de danske investorer.
Samlet for måneden var der positive afkast fra obligationer i Formueplejeforeningerne, drevet af lavere renter i en portefølje med en overvægt mod netop varighed og rentefølsomhed.
Set over årets første fire måneder har obligationseksponeringen i Formueplejes kapitalforeninger således bidraget med et samlet afkast på over 3% og dermed været det stabiliserende og diversificerende element i en periode drevet af usikkerhed.
ALLOKERING
I en periode, hvor irrationalitet og usikkerhed har væsentlig indflydelse på udviklingen i de finansielle markeder, er det afgørende med fokus på kvalitet i det enkelte aktivvalg samt en spredning på tværs af aktiver med fokus på en langsigtet strategisk eksponering.
Negative aktieafkast samt en svækket dollar har været de primære drivkræfter i en månedsudvikling præget af store markedsbevægelser, mens afkast på obligationsporteføljerne har været positive. Samlet har det betydet, at afkastene fra Formuepleje Mix Low til Formuepleje Penta er faldet mellem -0,5% til -2,2% over måneden. Alle afkast er på niveau eller bedre end afdelingernes respektive benchmark.
Ultimo april 2025
Neutral.
Prioritering af globale kvalitetsaktier med langsigtet fokus.
Undervægt og lav eksponering til de mest forgældede high yield-selskaber. Overvægt af emerging markets og Europa på bekostning af USA.
Overvægt med overvægt af rentefølsomhed og spændrisiko over for benchmark.
Disclaimer
Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.
Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk
Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig.
Få en uforpligtende intropakke og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger, og hvad vi kan gøre for dig og din formue.
Hold dig opdateret om investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.
Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.
Vores investeringskoncept
Vores fonde
Personlig rådgivning