
Vores investeringskoncept
20. juli 2025
Af senior formuerådgiver Johanna Segeman Mørup-Petersen
Italien er et af de mest populære lande blandt danskere, der drømmer om en bolig i udlandet. Men hvad kræver det egentlig at købe fast ejendom i Italien som dansker – og hvilke skattemæssige forhold skal du være særligt opmærksom på?
Toscana, Comosøen, Rom – tanken om olivenlunde, espresso og den italienske livsstil er for mange mere end bare en ferieidé. Det er blevet populært at investere i bolig i Italien, og med gode flyforbindelser året rundt er det blevet både nemt og attraktivt at realisere drømmen om et hjem under sydens sol.
Men som dansk køber er der en række juridiske og skattemæssige forhold, du bør kende, inden du skriver under.
Når du køber bolig i Italien, er det vigtigt at bruge en lokal notaio (notar). Notaren står for den juridiske del af handlen og sikrer, at ejendommen er fri for gæld og hæftelser, og at alt foregår efter gældende italiensk lov. Det anbefales desuden at alliere sig med en dansktalende eller engelsktalende advokat med erfaring i italienske bolighandler – især hvis du ikke selv taler italiensk.
Mange danskere vælger at finansiere købet gennem friværdien i deres danske bolig. Det eliminerer valutakursrisiko og gør finansieringen mere overskuelig. Alternativt kan du optage lån i en italiensk bank, som typisk yder finansiering op til 70–80% af boligens værdi. Bemærk dog, at der ofte stilles ekstra krav til udenlandske købere, såsom dokumentation af indkomst og bopæl.
Ved køb af fast ejendom i Italien skal du betale en overdragelsesskat, som afhænger af boligtypen og om købet sker som privatperson eller gennem et selskab. For eksisterende boliger ligger skatten normalt omkring 9%, mens nybyggeri kan være underlagt moms (IVA) på 10–22%, afhængigt af formålet med købet.
Den italienske ejendomsskat, IMU (Imposta Municipale Unica), betales af ejeren og afhænger af kommune og boligtype:
Derudover kan der være lokale afgifter til renovation, vand og fællesarealer.
Som dansk bosiddende skal du fortsat betale dansk ejendomsværdiskat af din italienske bolig. Den beregnes ud fra boligens handelsværdi og følger de danske satser: 0,55% op til 9,2 mio. kr. og 1,4% af værdien herover. Du kan fratrække den italienske ejendomsskat (IMU) i den danske ejendomsværdiskat, men ikke italiensk grundskyld (TARI eller TASI).
Hvis du lejer din italienske bolig ud, skal du som udgangspunkt betale skat af lejeindtægterne både i Italien og Danmark. I Italien beskattes nettolejeindtægten typisk med en fast sats på 21–30%, afhængigt af lejeform og fradrag. I Danmark beskattes lejeindtægten som kapitalindkomst med op til 42%.
Du kan vælge mellem to metoder i Danmark:
Hvis du betaler skat i Italien, kan du søge om kreditlempelse i Danmark og modregne den udenlandske skat.
Ved salg med fortjeneste skal du som udgangspunkt betale italiensk kapitalgevinstskat – typisk mellem 20–26%, afhængigt af ejerperiode og anvendelse. Efter fem år kan du i visse tilfælde sælge skattefrit i Italien, især hvis boligen har været din primære bolig.
I Danmark er gevinsten skattefri, hvis ejendommen har været anvendt til privat brug og opfylder de danske sommerhusregler – som regel en grund under 1.400 m². Er grunden større, vil gevinsten som hovedregel være skattepligtig, dog med fradrag for italiensk skat.
At købe bolig i Italien som dansker kræver omtanke og forberedelse – især når det gælder juridiske dokumenter og skatteforhold. Men drømmen om citrontræer i haven og udsigt til det azurblå hav er langt fra uopnåelig.
Med den rette rådgivning kan det være både trygt og givende at investere i bolig i Italien – uanset om det er som feriebolig, udlejning eller som base for et nyt kapitel i livet.
Disclaimer
Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.
Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk
Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig.
Få en uforpligtende intropakke og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger, og hvad vi kan gøre for dig og din formue.
Hold dig opdateret om investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.
Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.
Vores investeringskoncept
Vores fonde
Personlig rådgivning