
Vores investeringskoncept
10. maj 2025
Formuepleje kommunikation
Aktiekurserne er den seneste tid, bredt set, kommet tilbage mod det niveau, de lå på før Donald Trumps ”Liberation Day” 2. april, hvor han præsenterede sine massive toldsatser rettet mod hele verden.
Også Formueplejes afdelinger og aktivklasser har over en bred kam oplevet nogle positive uger og ligger for en stor del over benchmark.
Handels- og toldpolitik præger dog stadig nyhedsbilledet, og denne uge var ingen undtagelse, med en US-UK- aftale, forhandlinger, der starter med Kina og ikke mindst et amerikansk rentemøde.
På mødet onsdag besluttede Den Amerikanske Centralbank – ikke overraskende – at fastholde renten på nuværende niveau. Det var forventet i markedet, og derfor blev fokus i stedet rettet mod centralbankens udtalelser.
For det første konkluderer centralbankens medlemmer, at den amerikanske økonomi fortsat er solid. Det understøttes blandt andet af de seneste beskæftigelsestal, der vidner om et robust amerikansk arbejdsmarked.
Det andet, der blev fremhævet, er den usikkerhed, der også præger finansmarkederne. Særligt handelskrigen forstyrrer centralbankens udsyn og vurderingen af økonomien på den længere bane.
Til sidst gav mødet et klart signal om, at centralbanken ikke har travlt med at sænke renten. Når udgangspunktet er en stadig fornuftig amerikansk økonomi, men en markant nedsat visibilitet, så er strategien at afvente og basere eventuelle indgreb på baggrund af hvilke reaktioner, der kommer på handelskrigen.
Markedets reaktion på rentemødet var begrænset med kun svage positive bevægelser i aktier, renter og valuta. Der blev rettet mere opmærksomhed mod det annoncerede pressemøde i forbindelse med den første indgåede handelsaftale mellem USA og UK, der blev afholdt dagen efter.
Den nye handelsaftale mellem USA og Storbritannien blev præsenteret torsdag. Aftalen kan nok bedre beskrives som en rammeaftale, da der stadig er mange udeståender, som skal videreforhandles.
Blandt andet reduceres visse af de toldsatser på britiske varer, som Trump tidligere har præsenteret. Helt konkret sænkes tolden på britisk stål fra 25% til 0%, mens tolden på biler reduceres fra 27/25% til 10% for de første 100.000 biler, hvilket nogenlunde svarer til den samlede årlige eksport af britiske biler til USA.
Som modydelse får amerikanske landmænd lettere adgang til det britiske marked, særligt for kød, kemi, industrivarer og etanol (der bruges i alkoholproduktion). Flere områder skal dog fortsat forhandles på plads, herunder digitale serviceydelser og finansielle services.
Aftalen blev præsenteret fra begge sider som vigtig og skelsættende.
Mere retvisende er det nok at konkludere, at UK-US aftalen var forholdsvis ”nem” at lande, da forhandlingerne reelt har været i gang længe før Trumps toldkrig.
Med aftalen kan briterne i et vist omfang fastholde arbejdspladser, og det har der også været stort fokus på, men overordnet fremstår det ikke som en stor sejr for vores europæiske naboer.
Størst fokus retter sig mod forhandlingerne mellem USA og Kina, der finder sted i Schweiz denne weekend.
Selvom der har været tilløb og lidt uenighed om, hvorvidt Kina kontaktede Trump eller ej for at få gang i snakken, så må møderne primært betragtes som en diplomatisk icebreaker for at få gang i dialogen om den de facto handelsembargo, der er opstået mellem de to lande. For med toldsatser på op til 145 procent på kinesiske varer må samhandlen mellem de to lande reelt anses som stoppet.
Det afspejles i en kraftigt reduceret containertrafik fra Kina til USA, og det forventes at føre til varemangel inden for den nærmeste fremtid. Et scenarie, flere store amerikanske supermarkedskæder og legetøjsproducenter har advaret imod.
Aktiemarkedet har generelt reageret positivt på den seneste tids udvikling og er nu tilbage omkring niveauerne fra før 2. april, hvor de høje toldsatser blev annonceret. Trods sprækkerne af optimisme, må man dog konkludere, at der stadig er store udeståender – især i forhold til konflikten mellem Kina og USA.
En aftale med UK og forhandlinger i toldkrigen skal ikke ses som et skridt på vej mod det, vi kom fra. Trump understregede i forbindelse med den britiske aftale, at en minimumstold på 10 procent sandsynligvis vil være bundgrænsen for britiske varer, og at andre lande med større handelsunderskud mod USA kan forvente højere minimumstoldsatser.
Forhandlinger med Europa forventes at være en af de næste i rækken. Her overvejes og diskuteres forhandlingsstrategien. Gengældelsestold ligger klar i værktøjskassen, men senest er det blevet anbefalet at tøve med de instrumenter, indtil efter næste Nato-møde i juli. Overvejelserne går på at lande en aftale med USA om forsvar og sikkerhed, inden man begynder at tirre Trump med eventuelle modsatrettede handelshindringer.
Derudover har EU-Kommissionen også indbragt den nuværende situation for WTO. USA har udtrykt, at Europa har behandlet USA "meget dårligt" handelsmæssigt, og det forventes ikke, at forhandlingerne mellem USA og Europa vil komme til at foregå i samme forsonende tone som med briterne. Det er nok også tvivlsomt, om Trump vil lægge op til at lade europæerne slippe lige så ”billigt”.
Disclaimer
Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.
Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk
Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig.
Få en uforpligtende intropakke og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger, og hvad vi kan gøre for dig og din formue.
Hold dig opdateret om investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.
Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.
Vores investeringskoncept
Vores fonde
Personlig rådgivning