Vores investeringskoncept
29. september 2024
Ugen i markedet: Kinas massive vækststimulus trækker verdens aktier med op.
af kommunikation
Der har i ugen været aktieoptur i de asiatiske markeder og i særdeleshed i Kina, hvor en omfattende stimuluspakke er sat i gang for at få løftet den skrantende kinesiske vækst og i høj grad løst en længerevarende gælds- og forbrugertillidskrise. Det løftede ikke kun markederne i asien – også i resten af verden, hvor især virksomheder med eksponering mod Kina har oplevet store aktiestigninger denne uge.
Den kinesiske centralbank (Politbureauet/Styrets) initiativer var alene den seneste uge med til at sænke både de korte- og boligrenterne, der bliver slækket på likviditetskravene til bankerne og der er også blevet meldt om mulige aktieopkøb i kinesiske virksomheder og støtte til virksomheders aktietilbagekøb.
De kinesiske aktiemarkeder har reageret meget positivt på diverse tiltag og er steget med omkring 20% fra bunden i midten af september.
"Kina har været nødsaget til at reagere ekstraordinært på en alvorlig økonomisk situation, der primært er drevet af en langvarig ejendomskrise, som har varet i over tre år. Denne krise har resulteret i en markant nedgang i forbrugertilliden, hvilket afspejles i svage nøgletal på tværs af økonomien. Nu har myndighederne med centralbanken i spidsen så reageret ved i den seneste uge helt ekstraordinært at implementere nærmest daglige økonomiske tiltag, herunder rentenedsættelser og mere favorable lånevilkår, tilskud til banksektoren og sågar vouchers til serviceydelser i et forsøg på at genoplive den kinesiske økonomi", fortæller Morten Gregersen, chefporteføljeforvalter i Formuepleje.
Ejendomsmarkedet er en central faktor i Kinas økonomiske nedgang og udfordringer de senere år. Situationen bunder i en kombination af et overophedet marked og reguleringer der skulle dæmpe spekulation. Det førte til stor gæld og konkurser i ejendomssektoren især hos centrale aktører. Den slags forplanter sig til den enkelte forbruger, og da også huspriserne er faldet er der opstået bekymring omkring den økonomiske fremtid.
Samtidig steg problemerne i bankerne – der oplevede en stigning i dårlige lån, hvilket forværrede den negative spiral af lavere vækst og faldende forbrug.
Der er nu blevet annonceret en gennemgribende reform af ejendomssektoren for at tackle de udfordringer, der plager denne kritiske del af økonomien i Kina. Myndighederne planlægger at begrænse nyt udbud af ejendomme og fokusere på at renovere eksisterende ubenyttede ejendomme. Derudover vil der blive givet en stor kapitalindsprøjtning til statsejede banker, der i øjeblikket lider under stigende dårlig lånportefølje som følge af en række konkurser i ejendomssektoren", uddyber Morten Gregersen.
Manglende vækst er en udfordring for Kina og især landets selvforståelse. Den nuværende negative formueeffekt, hvor forbrugerne holder på pengene i usikre tider, er problematisk, da den fører til lavere privatforbrug og øget opsparing.
”Uden en forbedret tillid vil det være vanskeligt for Kina at realisere sit mål om at transformere økonomien til en mere forbrugsdrevet model, som er nødvendig for langsigtet vækst. Kina har historisk set været en central aktør i verdensøkonomien og har stået for en betydelig del af den globale vækst. I perioden efter finanskrisen har Kinas andel af global vækst flere gange været helt oppe på mellem 40-50%. Det er dog faldet over tid, og har specielt under og efter Covid19 pandemien været meget ustabilt og vigende. Der var specielt store forventninger til effekten af Kinas genåbning efter Corona, og her har udviklingen virkeligt været skuffende for mange, da den grundet ejendomskrisens implikationer slet ikke har materialiseret sig i en markant væksttrend. Denne nedadgående trend, hvor Kinas vækstrate falder, påvirker ikke kun landets egen økonomi, men har også har vidtrækkende konsekvenser for den globale økonomi, da mange lande er afhængige af Kinas efterspørgsel", siger han.
De kinesiske stimuli er i omfang og hastighed historisk opsigtsvækkende. Der er i landet bestemt ikke tradition for at tage så kraftigt fat, som det er tilfældet. Det giver et billede af, hvor alvorligt man ser situationen i kinesisk økonomi, og reaktionerne i markedet har også været iøjnefaldende.
Bloomberg kunne fredag berette om, at de længe ventede stimuli tiltag var lidt mere end markederne kunne håndtere. Med en omsætning der i den første time fredag på Shanghai Stock Exchange nåede op på 101 milliarder dollars, blev der samtidig meldt om fejl i behandlingen af ordrer og forsinkelser i handlerne.
Den seneste uges udvikling i Asien har også smittet af på de øvrige globale børser.
”De seneste politiske tiltag, som myndighederne har implementeret, har skabt en positiv reaktion i aktiemarkedet, især for virksomheder med eksponering til Kina. Der kan man bare som eksempel nævne den franske leverandør af luksusprodukter LVHM, der står bag mærker som blandt andre Louis Vuitton, Dom Pérignon og Christian Dior. De har en stor eksponering mod det kinesiske marked og fredag var aktien steget 18 procent hen over ugen”, fortæller Morten Gregersen.
Men der også elementer man skal være opmærksom på, når det går så stærkt som det gør i øjeblikket pointerer han:
”Det er klart, at når det stiger så voldsomt og så hurtigt, skal man også være opmærksom på faresignalerne. En af de ting jeg hæfter mig ved er, at når en statsfond som den kinesiske, begynder at tale om at købe aktier, ligesom Japan tidligere har gjort, så kan det potentielt stabilisere markedet og mindske den negative formueeffekt. Men disse tiltag kan dog også være kontroversielle, da de rejser spørgsmål om statens indflydelse i det private marked og mulige langsigtede konsekvenser for investorernes tillid".
Morten Gregersen mener man selvfølgelig med rette kan stille sig spørgsmålet om dette bare er en kortvarig modreaktion i en fortsat langvarig nedadgående trend i Kina, eller om de kinesiske myndigheder med disse tiltag for alvor er i stand til at vende udviklingen.
Disclaimer
Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.
Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk
Vil du vide mere?
Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig.
Bestil en intropakke
Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.
Få seneste nyt
Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.
Tal med en rådgiver
Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.
Få viden om dine muligheder med Formuepleje
Vores fonde
Vi har fonde til alle risikoprofiler
Personlig rådgivning