Vores investeringskoncept
21. juli 2024
Sommer, sol og gode skattenyheder i luften
Af Helle Snedker
Der er flere gode nyheder til danske investorer i regeringens nye Iværksætterudspil. Men der er stadig plads til forbedring.
I juni fik vi valgt de politikere, der skal repræsentere Danmark i EU-parlamentet de kommende fem år.
Socialdemokraterne fik en lidt hård medfart i valgkampen. Der var åbenbart mange af deres gode venner, som nu bedre kan se sig selv repræsenteret af SF. Det kan koste dyrt at indgå i et regeringssamarbejde – med alle de kompromiser, man kan være nødsaget til at indgå.
Og kompromiser er der masser af i øjeblikket, hvor det vælter ud med planer om at reformere, hvor meget vi skal betale i skatter og afgifter fremover og af hvad. Der er masser af lyspunkter (set med investor-øjne) og naturligvis også ting, der kan gøres bedre.
Lad os se lidt nærmere på regeringens ”Iværksætter-udspil”, som også er relevant for rådgivning om optimering af privatøkonomi.
Regeringen ønsker at gøre noget godt for ”startups” og ”iværksættere”, så Danmark bliver et ”Iværksætterland i verdensklasse”. Flot ambition. Det skal ske ved at blandt andet at:
- Ophæve beskatningen af selskabers udbytter fra unoterede porteføljeaktier.
- Forhøje progressionsgrænsen for aktieindkomstskat fra 61.000 kr. til 80.000 kr. (2024- niveau).*
- Forhøjelse af loftet for indskud på aktiesparekontoen til 160.000 kr.*
- Give mulighed for at udskyde skattebetalingen, hvor salgssummen betales som en løbende ydelse, fx i form af milepælsbetalinger
- Indføre en periode på fem år med realisationsbeskatning af selskabers ny-noterede porteføljeaktier.
- Forhøje muligheden for fuldt ud at kunne fradrage fremført underskud fra 9,5 mio. kr. til 20 mio. kr.
- Lempe beskatningen af aktionærlån, således der ikke vil ske beskatning flere gange i de tilfælde, hvor et lån tilbagebetales og efterfølgende lånes igen
- Lovliggøre equity crowdfunding for anpartsselskaber
- Give friere rammer for investering af privatadministrerede pensioner, så det er muligt for flere pensionsopsparere at placere en større andel af deres pensionsopsparing i unoterede aktier.
Jeg vil begrænse mig til de *markerede forslag, som i givet fald skal have effekt fra og med 2025. Det vil vi glæde os rigtigt meget til. Hvad betyder det egentligt?
Investerer du i aktier, kan du opbevare dem forskellige steder – også kaldet skattemiljøer. Aktier (eller investeringsforeninger der investerer i aktier) kan både købes for pensionsmidler, for selskabsmidler og for frie midler (penge du har betalt skat af). Aktier du køber for frie midler kan placeres i de to skattemiljøer, som regeringen foreslår at lempe beskatningen af.
- Aktieindkomst frie midler:
Du har fx købt aktier eller en udbyttebetalende aktiebaseret investeringsforening. Du sælger med gevinst og/eller du får udbetalt et udbytte. Når året er gået, skal du tælle alle de gevinster og udbytter sammen som du har fået og realiseret i året. Hvis beløbet er under 61.000 kr. skal du betale 27% i skat. Hvis det er over 61.000 kr. skal du betale 42% i skat af det beløb, der overstiger 61.000 kr. Hvis du er gift, så er det dobbelt op – altså jeres aktieindkomst lægges sammen, og hvis den ikke overstiger 122.000 kr. – så nøjes I med at betale 27% i skat af det hele. De 61.000 kr. foreslås øget til 80.000 kr. og dermed 160.000 kr. for ægtepar. Med andre ord betyder ændringen at du sparer 15% (42%-27%) af 80.000-61.000 = 19.000 kr. – eller i alt 2.850 kr. eller 5.700 kr. for et ægtepar. Det er dejligt, men nok ikke en ændring, der sætter ild i alle danske investorer.
- Aktiesparekonto
Du kan også vælge at investere i aktier eller aktiebaserede investeringsforeninger i et skattemiljø, som først så dagens lys i 2019. Fordelen er, du kun betaler 17% i skat af det afkast du forhåbentligt oplever – i modsætning til 27/42% nævnt ovenfor.
I år er loftet på 135.900 kr. for hvor meget du samlet set kan indbetale på din Aktiesparekonto, og investere. Dette loft foreslås hævet til 160.000 kr. i udspillet. Så skulle det blive en realitet, kan du altså indskyde yderligere 24.100 kr. på din Aktiesparekonto, hvor du fremover ”sparer” minimum 10% (27%-17%) i skat af dit afkast. Det er dejligt – men heller ikke her bliver det en revolution. Vi skal nemlig huske, at der i det helt oprindelige forslag til at indføre en Aktiesparekonto skulle gælde et loft i 2022 på 200.000 kr. når ordningen var fuldt indfaset. For dig der allerede har oprettet en Aktiesparekonto, der gælder de 135.900 kr. (eller de 160.000 kr.), når du kigger på værdien af dine investeringer OG eventuelt kontant indestående på kontoen ved årsskiftet.
Summa summarum. Dejligt med lettelser. Dejligt, at vi fremover kan beholde en lidt større del af vores afkast – men jeg fortsætter min kamp for at understøtte en stærkere investorkultur i Danmark ved hjælp af lavere og enklere skatteregler!
Disclaimer
Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.
Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk
Vil du vide mere?
Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig.
Bestil en intropakke
Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.
Få seneste nyt
Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.
Tal med en rådgiver
Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.
Få viden om dine muligheder med Formuepleje
Vores fonde
Vi har fonde til alle risikoprofiler
Personlig rådgivning