Spring til indhold

29. juni 2024

Sådan kan du erhverve drømmesommerhuset til en langt billigere pris

Af Helle Kammann

Der kan være rigtig mange penge at spare ved at udvide sommerhusjagten og undersøge muligheden for et flexboligkøb – for eksempel i et af de kystnære områder i Danmark, hvor flere kommuner giver grønt lys for flex-køb.

Sommerferien er tæt på, og for mange går rejsen til feriedestinationer i Sydeuropa, hvor termometeret lige nu viser over 40 grader flere steder.

De markant varmere somre på danskernes yndlingsferiemål får flere til at overveje at holde ferie herhjemme, og mange overvejer at anskaffe sig et sommerhus.

I de senere år har sommerhuspriserne været på himmelflugt, så fornøjelsen kan hurtigt blive en stor ekstra post på budgettet og står måske ikke altid mål med ens prioriteter.

Men sommerhuskøbet kan faktisk gøres langt billigere, hvis man anvender den meget attraktive flexbolig-ordning.

Et flexboligkøb giver flere fordele

En flexbolig er ganske enkelt en helårsbolig, der anvendes som et fritidshus. Normalt er der bopælspligt, når man anskaffer sig en helårsbolig. Men den kan fraviges ved at ansøge kommunen om det. Ofte ved ejendomsmægleren, om det er muligt at få kommunens godkendelse, og det er det ofte – særligt i mange kystnære områder rundt om i landet.

Nogle kommuner er mere fleksible end andre. Det gælder for eksempel fra Møn og nedover Lolland-Falster og i store dele af udkantsområderne i Jylland og på Fyn.

Fordelen ved en flexbolig-løsning er, at prisen er markant anderledes end et traditionelt sommerhus – typisk taler vi halv pris pr. kvadratmeter, og nogle steder kan man købe en flexbolig for op til en fjerdedel af prisen på et traditionelt sommerhus, det gælder særligt, hvis vi inddrager småøerne.

Udover prisen har en flexbolig den fordel, at man kan anvende boligen hele året, fordi isoleringen typisk er bedre end traditionelle sommerhuse.

Nogle sommerhusområder mærker en nedprioriteret service især om vinteren, hvor mange små sommerhussamfund ligger øde hen. Det gælder sjældent for huse under flexbolig-ordningen, fordi de ligger i helårsbolig-områder.

Flex-tilladelsen betyder, at tilmeldes personer på adressen, så bortfalder ordningen automatisk, men du kan også selv opsige den. Status fremgår af BBR-meddelelsen.

Der kan være nogle lokale forskelle, men i det store hele minder reglerne meget om dem, som gælder for sommerhuse, herunder også udlejning. Hvis man vil være helt sikker, kan man altid indhente en forhåndsgodkendelse hos den pågældende kommune.

Finansiering og ekstra udgifter

Kommunerne er interesserede i ordningen, da urbaniseringen har betydet, at mange boliger i udkantsområder står og venter på liv. Den eneste faldgrube er, at nogle boliger trænger til en kærlig hånd, så man skal altid afveje, hvor mange penge, der er skal sættes i huset i forhold til en gensalgssituation – alternativt finde et i bedre stand.

For at opnå tilladelse til en flexbolig skal man have boet mindst fem år i Danmark, og finansieringen sker efter de samme regler som gælder for køb af sommerhus.

Konklusionen er klar. For mange sommerhus-drømmere åbner flex-ordningen både for flere muligheder og store besparelser.

Ordningen giver mulighed for at udleve drømmen om at købe et lille hus på landet eller tæt ved havet, uden det påvirker privatøkonomien markant.

Desværre kender mange ikke til muligheden, derfor er flexboliger ikke særlig udbredt. Der er kun ca. 3.000 registrerede flexhuse mod ca. 220.000 sommerhuse.

Drøft mulighederne med den lokale mægler

Overvej muligheden som et alternativ, når du tager familien med på sommerhusjagt. Tag også et kig på helårshuse i området og spørg den lokale mægler til råds om mulighederne, inden du trykker på købsknappen.

Rigtig god sommer.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver