Spring til indhold

28. juli 2024

Ingen skyer på den finansielle himmel – modsat det danske sommervejr

Af Otto Friedrichsen, viceinvesteringsdirektør hos Formuepleje

Globale kapitalforvaltere og institutionelle investorer bekymrer sig ikke længere mest om inflationen. Markedets generelle forventning er lavere renter og lavere, men positiv vækst, og allokeringen er derefter. Hvorfor er det interessant i et dansk sommervejr præget af skyer?

En gang om måneden laver den amerikanske investeringsbank Bank of America sin ”Fund Manager Survey” – en rundspørge blandt globale kapitalforvaltere og institutionelle investorer om deres syn på ”rigets tilstand”.

Med rigets tilstand menes en status på en lang række forhold som vækst og inflationsforventninger, positionering i forhold til aktivklasser og identificering af de største risikoelementer mm.

I juli-publikationen deltog 242 personer, som samlet repræsenterede en kapital på cirka 4.300 mia. DKK, svarede til cirka halvanden gange Danmarks samlede BNP. Antallet af adspurgte deltagere og den samlede kapital, de repræsenterer, giver et godt indblik i, hvad konsensus, eller det generelle marked aktuelt forventer, og hvordan kapitalen er allokeret. Fund Manager Survey’en kan dermed være en del af det grundlag andre investorer kan bruge til at positionere sig til afledte muligheder og ikke mindst risici i et længere perspektiv.

Juli måneds rundspørge, som blev foretaget i perioden 5.-11. juli, og som blev offentliggjort i sidste uge, viser tre interessante nedslagspunkter:

Der forventes en blød økonomisk landing eller slet ingen landing

Amerikansk økonomisk vækst har gennem de seneste mange kvartaler været den globale solstråle med en aktuel forventning om knap 2,5% BNP-vækst i 2024.

Forventningen i Fund Manager Survey’en viser dog, at flere i tiltagende grad (53% af de adspurgte) forventer en svagere amerikansk økonomi de kommende 12 måneder. Risikoen for en recession er fortsat overvejende usandsynlig, mener 67% af de adspurgte, som ikke ser en amerikansk recession inden for de kommende 12 måneder.

Adspurgt om deres forventninger inden for tre mulige udfaldsrum svarer 11%, at de forventer en hård økonomisk landing (stabil lav måling de seneste seks måneder), mens 68% forventer en blød økonomisk landing, og 18% slet ikke forventer nogen landing – men at den amerikanske økonomi fortsætter i højt om end lavere vækstgear de kommende 12 måneder.

Hele 86% af de adspurgte forventer altså en amerikansk økonomi, der ikke kommer til at opleve noget, der er værre end en blød økonomisk landing.

Inflationen har toppet, og renterne skal ned

Blandt deltagerne i undersøgelsen er den største identificerede risiko ikke længere inflationen (nu geopolitik), som sammen med en opfattelse af, at pengepolitikken er den mest restriktive siden november 2008, betyder det, at hele 87% af de adspurgte forventer lavere renter over de kommende 12 måneder. 62% forventer minimum tre rentesænkninger fra den amerikanske centralbank i løbet af det kommende år – med den første i september 2024.

Overvægt af aktier på bekostning af kontanter og obligationer

Forventningen om en blød økonomisk landing samt lavere inflation og renter medfører en allokering af de 4.300 mia. kroner, der er overvægtet aktier og undervægtet obligationer og kontanter. Skaleringsmæssigt skal det dog siges, at det drejer sig om en moderat overvægt i aktier (gældende blandt cirka 1/3 af de adspurgte) og en svag undervægt i obligationer (blandt 9% af de adspurgte). Allokeringen mod kontanter er på det laveste niveau siden 2021 og 2013.

Bank of America’s Global Fund Manager Survey giver ikke svaret på, hvordan du som investor skal fordele din opsparing, men den giver en god indikation på, hvad der er markedskonsensus, og hvordan de adspurgte investorer har allokeret deres midler. Ovenstående klare hovedpunkter giver desuden et direkte og indirekte overblik i, hvor markedsreaktionen vil kunne være størst.

Opsummerer vi ovenstående, forventer markedet en blød landing og dermed som udgangspunkt et relativt uforstyrret miljø for virksomhedernes indtjeningsmuligheder (hvilket er den primære drivkraft for aktieafkast over tid). Med dette hovedscenarie vil et aktieafkast i niveauet omkring de 10% over de kommende 12 måneder, svarende til de globale indtjeningsforventninger, være realistisk.

En forstyrrelse af den brede konsensusopfattelse vil dog kunne skabe større kursbevægelser, fordi allokeringen dermed må forventes at skulle ændres. En hårdere landing, en vedvarende inflation og heraf en ændret aktivallokering vil være nogle af de kontrære faktorer, man som investor skal have et øje på uanset ens egen forventning og allokering de kommende 12 måneder.

Markedet har en klar opfattelse af den aktuelle økonomiske situation – tag bestik af denne.

Det er med den globale økonomi som med danske sommer – en skyfri eftermiddag betyder ikke nødvendigvis, at man ikke senere kan få brug for en paraply.

 

Denne artikel blev bragt i FINANS mandag den 22. juli 2024.

 

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver