Spring til indhold

20. oktober 2024

Hvad koster det at investere med Formuepleje?

af Kundedirektør Helle Snedker

Det er blevet efterår, og mange har brugt ugen på at nyde ”Kartoffelferien” 

Et særdeles kendt begreb, når man som jeg er født og opvokset på Samsø, men beskrivelsen er nok ikke længere rammende i dag. Og jeg har samlet alle de kartofler op, som jeg skal i mit liv, derfor arbejdede jeg i uge 42.

I alle ferieperioder falder aktivitetsniveauet på kundesiden en lille smule, når der drages ud af landet, eller man bliver hjemme og holder fri. Det frigiver lidt tid til, at jeg kan dykke ned i et af de emner, som optager vores investorer i øjeblikket.

 

"Jeg vil benytte lejligheden til at beskrive noget mange spørger til - nemlig prisen på at investere med Formuepleje"

 

Vores nye honorarmodel blev indført 29. august, og vi får mange henvendelser om, hvordan den fungerer, og hvad det koster nu?

Det har jeg forsøgt at beskrive grundigere herunder.

Og hvis du skulle sidde tilbage med spørgsmål, efter du har læst det eller de øvrige informationer, vi tidligere har sendt ud om den nye prisstruktur – så håber jeg, at du vil række ud. 

Bagom den nye honorarmodel

Vores nye prisstruktur er resultatet af lang tids forberedelse og drøftelse, hvor kravet var gennemsigtighed og konkurrencedygtighed.

 

"Derfor vil du som kunde også opleve, at en række faste omkostninger er blevet sat ned"

 

De faste omkostninger er sat ned i en række af vores fonde. I andre er de uændrede. Samlet set er de faste honorarer fastsat, så de matcher, hvad du skal betale i markedet for samme aktive kapitalforvaltning.

Husk når du læser tabellen herunder, så er det faste honorar i de fonde, hvor vi anvender gearing, beregnet på baggrund af fondens egenkapital = de penge du har investeret.

I Formuepleje Safe betyder det for eksempel, at du indbetaler 100 kr. og Safe låner op til 200 kr. hvorefter alle 300 kr. bliver investeret. Du betaler kun fast honorar af de 100 kr. du indbetaler, men du får afkast af alle 300 kr.

Derfor kan satsen på 1,84% ikke sammenlignes med en almindelig investeringsforening, hvor du kun får afkast af de 100 kr. du indbetaler.

Kapitalafdelinger

Fast honorar, før 29.08.

Fast honorar, efter 29.08.

Pareto

2,01

1,48

Safe

2,38

1,84

Epikur

2,75

2,10

Penta

3,09

2,34

Fokus

2,15

1,53

Investeringsforeninger

   

LimiTTellus

1,52

1,58

Globale Aktier

1,61

1,61

Globale Aktier, Akkumulerende

1,62

1,62

EM Virksomhedsobligationer

1,26

1,26

Global High Yield

1,20

1,20

Obligationer

0,32

0,32

Better World Global Opportunities

1,62

1,62

Better World Environmental Leaders

1,60

1,60

Mix Low

1,00

0,89

Mix Medium

1,35

1,05

Mix High

1,56

1,21

Global Future

1,59

1,59

Resultathonorar

I afdelingerne Penta, Safe, Epikur, Pareto, Fokus, LimiTTellus og Mix-løsningerne er de faste omkostninger sat ned.

I disse afdelinger holder vi fast i et vigtigt Formuepleje-kendetegn, nemlig resultathonoraret. Det gør vi blandt andet fordi, det sikrer, at vi lægger os i selen for at levere et merafkast, der hæver sig over det, du kan forvente af det generelle marked.

Med vores nye prismodel har vi derudover gjort det betydeligt sværere, at opkræve resultathonoraret, til fordel for dig og de øvrige kunder, der investerer i en række af vores blandede løsninger.

Resultathonorar optræder kun i de fonde, hvor vi har muligheder for at skrue op og ned for aktieandel, gearing, obligationsindhold og lignende. Det vil sige i 9 af de i alt 17 børsnoterede fonde.

  Fast honorar Resultathonorar
Mix Low 0,89 15,00
Mix Medium 1,05 15,00
Mix High 1,21 15,00
Pareto 1,48 15,00
Safe 1,84 15,00
Epikur 2,10 15,00
Penta 2,34 15,00
Fokus 1,53 15,00
LimiTTellus 1,58 15,00

Sådan beregnes resultathonoraret

I modsætning til den tidligere honorarmodel, kan vi i Formuepleje alene opkræve resultathonorar, når vi leverer et MER-afkast efter omkostninger.

Det vil sige, at vi i forhold til den pågældende afdelings benchmark, skal være bedre. Eller med andre ord, hvis benchmark har givet 10%, og vi har leveret et afkast på 12% fratrukket omkostninger, er det de 2% merafkast der kan tages 15% i resultathonorar af.

Først skal vi altså slå markedet, så skal vi fratrække omkostninger og først af det resultat kan vi tage et resultathonorar. 

Tilsvarende hvis benchmark er nede med -10% og foreningen kun er nede med -8%, så er det de 2%, der kan tages 15% af.

Hvis vi er bagud i forhold til benchmark, så skal det tabte først vindes ind, før der igen er adgang til at opkræve resultathonorar.

Benchmark - "det vi sammenligner med"

”Benchmark” – eller på godt dansk – ”det vi sammenligner med” – er forskelligt fra forening til forening.

For eksempel i afdelingen Safe, hvor der investeres i en portefølje bestående af globale aktier; globale virksomhedsobligationer og danske realkreditobligationer.

Det sker for en blanding af dine penge (= foreningens egenkapital) og lån (banklån med variabel rentetilpasning – typisk fornyelse hver 3. måned).

Derfor er Safes benchmark sammensat på følgende vis:

Safe-benchmark

  • 60%: Globalt aktieindeks - MSCI ACWI NR (DKK)
  • 90%: Nordea Constant Maturity Mortgage Index 2y
  • 90%: Nordea Constant Maturity Mortgage Index 3y
  • 10%: BofAML Global High Yield TR Hedged DKK
  • -150%: Copenhagen InterBank Offered Rates 3M +0.3%

Du kan læse meget mere om den nye honorarmodel på vores hjemmeside her.

Vi befinder os fortsat i en overgangsperiode, hvor følgende foreninger endnu ikke er gået over til den nye model.

Det gælder for Safe, Epikur, Penta og Fokus.
Du kan løbende følge med i overgangsfasen lige her lige her.

Jeg håber, at du med ovenstående har fået et indblik i, hvordan den nye honorarmodel fungerer. Ellers er telefonen åben hver dag, og vi gennemgår den i detaljer, når vi afholder Premiumdage og Virtuel Formueplejedag i starten af november.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver