Spring til indhold

17. november 2024

Forskudsopgørelsen er åben – sådan undgår du grimme overraskelser

Af kundedirektør og partner Helle Snedker

Forskudsopgørelsen 2025 er åbnet for indtastning. Det er tid til at fortælle Skat, hvordan du forventer, at din økonomi kommer til at se ud i året, der kommer. Jo bedre forberedelse, jo færre overraskelser. Især dem, der ellers kan give søvnløse nætter, når 2025 slutter.

Forskudsopgørelsen er dit redskab til at betale så korrekt en skat som muligt i løbet af året, så du ikke ender med en stor restskat, når året slutter.
Hvornår er det særligt relevant at besøge skat.dk for at tjekke og eventuelt ændre forskudsopgørelsen?

  1. Når dine indtægter ændrer sig. Det kan både være, når du forventer at gå op eller ned i løn i året, der kommer – i forhold til det Skat automatisk har foreslået. Er du gået op i tid, ned i tid, har du skiftet job, eller er du stoppet med at arbejde? Er du på vej på pension i året, der kommer, eller begynder du at drive virksomhed, eller slutter som virksomhedsejer – så er ændring af forskudsopgørelsen en god ide.
  2. Hører du til dem, der altid forskudsregistrerer lidt rigeligt, fordi du synes, det er dejligt at få penge tilbage i skat? Så husk, at renten på for meget indbetalt skat er ringe i forhold til, hvad du ellers ville kunne få. Desuden vil det kunne medføre, at du får for højt beskæftigelsesfradrag i 2025, og derfor ender med at skulle betale tilbage i stedet for at få udbetaling.
  3. Når dine lån ændrer sig. Det kan både være, hvis du øger eller mindsker din lån. Eller når renten på lånene ændrer sig i op- eller nedadgående retning. Det gælder fx mange af os, der har et lån med rentetilpasning, hvor renten både kan ændre sig op og ned – afhængig af hvornår vi sidst fik fastsat renten på lånet.
  4. Når din civilstatus ændrer sig. Hvis du gifter dig eller bliver skilt, har det betydning for din skat. Det kan fx være i relation til den skat, du betaler af aktieindkomst. Et ægtepar kan have en aktieindkomst op til 126.600 kr. tilsammen i 2025, og nøjes med at betale den lave skattesats på 27%. (Der er aktuelt fremsat et forslag, der øger grænsen helt op til 160.000 kr.). Men bliver du skilt, så gælder grænsen på 63.300 kr. (eller 80.000 kr. hvis dette vedtages).
  5. Når afstanden til job ændrer sig. Du kan få befordringsfradrag, hvis der er mere end 12 km hver vej til dit job. Men du får det kun de dage, hvor du rent faktisk bevæger dig frem og tilbage – ikke på hjemmearbejdsdage. Til gengæld får du fradrag, uanset hvordan du bevæger dig – også hvis du kører med en kollega eller cykler.
  6. Køb eller salg af fast ejendom. Du betaler ejendomsværdiskat og grundskyld på din ejerbolig og dit sommerhus. Hvis du sælger eller køber i løbet af 2025, ændrer din beskatning sig. Måske har du allerede solgt eller købt, men endnu ikke overtaget. Så kan du ændre din forskudsregistrering, så der tages højde for køb og salg. Du kan også have solgt dit hus på en given dato, men er fraflyttet, inden den nye ejers overtagelsesdato. I så tilfælde skal du også rette din forskudsregistrering til.

Uanset hvad du skriver på din forskudsopgørelse, er det bare et “budget”. Bordet fanger ikke – endnu. Forskudsopgørelsen har alene til formål at sikre, at du betaler så rigtig en skat som overhovedet muligt i løbet af 2025, og du kan i princippet ændre dine indtastninger lige så mange gange, du vil, i årets løb. Først når 2025 er et overstået kapitel, og du modtager din årsopgørelse fra Skat i februar 2026 begynder det at blive endeligt. Når du indberetter indtægter, renteudgifter, forskellige fradrag mv. på Årsopgørelsen, så fanger bordet, og din endelige skat beregnes.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver