Spring til indhold

8. september 2024

Forstå tidens aktieudsving – fire forklaringer på uroen lige nu

Af kommunikation

For anden gang inden for få uger tog det amerikanske aktiemarked tirsdag et dyk, og nervøsiteten bredte sig blandt investorer. Viceinvesteringsdirektør og strateg Otto Friedrichsen forklarer, hvorfor markederne lige nu reagerer så nervøst. 

Det har været en begivenhedsrig uge særligt for de amerikanske tech-giganter og chip-producenter, som tirsdag oplevede et kursdyk på over tre procent.

De pludselige og voldsomme udsving gav mindelser om begyndelsen af august, da markederne blev ramt af en nedtur. Også dengang gik det hårdest ud over tech-aktierne, som måtte inkassere store kursfald.

Tirsdag var teknologi-indekset Nasdaq atter den store taber og faldt med 3,3 pct. trukket ned af især chip-producenten Nvidia, som faldt med næsten 10 pct.

Derfor ser vi de store udsving

Ifølge viceinvesteringsdirektør og strateg Otto Friedrichsen skyldes uroen flere faktorer. Han nævner i rækkefølge:

  • Frygten for en kraftig amerikansk vækstopbremsning eller ligefrem recession tager til – beskæftigelsen har været svagere end ventet, arbejdsløshedstallene i august overraskede negativt, og markedet var nervøst forud for offentliggørelsen af nye jobtal fredag.
  • En amerikansk centralbank, der har gjort det klart, at tiden er kommet til at sænke renterne, men svækkelsen i arbejdsmarkedet er medvirkende til at bestemme hastighed og størrelse.
  • Tekniske forhold, særligt har carry-trade spillet ind.
  • En generelt nervøs tid, hvor markederne forsøger at prise forskellige risici ind – eksempelvis udfaldet af den amerikanske valgkamp, som nu for alvor går i gang.

Otto Friedrichsen uddyber:

"Markedernes største bekymring i denne uge var, at jobtallene fredag ville bekræfte tendensen fra først i august. Tallene landede kun en smule under forventningen, og umiddelbart efter var markedernes reaktion afdæmpet, selvom julitallene blev yderligere nedjusteret. Der er dog ikke nogen tvivl om, at der er opstået en nervøsitet for en alvorlig opbremsning på arbejdsmarkedet, og derfor har den amerikanske centralbank også allerede varslet, at det vil få betydning for den fremtidige rentesti. Aktuelt spekuleres der derfor i, hvorvidt den allerede varslede rentesænkning den 18. september kan få et ekstra nøk nedad – så renten sænkes med 0,5%-point frem for 0,25%-point," siger Otto Friedrichsen.

"I så fald vil den forestående rentesænkning handle om mere end at tæmme inflationen, men om at afbøde den amerikanske vækstafbøjning med udgangspunkt i svækkelsen af det amerikanske arbejdsmarked," tilføjer han.

Hvis centralbanken sænker renten kraftigere end tidligere antaget, vil det blive tolket som et udtryk for, at amerikansk økonomi bremser kraftigere op i kølvandet på de seneste års rentehævninger. Det vil udfordre indtjeningsforventningerne for 2025 og i sidste ende kunne sætte aktier under pres. 

Tech dominerer de fleste indeks – derfor er effekten voldsom

At tech-aktierne har været ekstra hårdt ramt, forklarer han med, at kurserne gennem en længere periode er steget kraftigt.

"Tech har haft de største stigninger, og vi har set det ene superregnskab efter det andet, men senest knap så overraskende gode. Så selv om Nvidia igen præsenterede et stærkt regnskab, faldt aktien seks pct. Der er sket en polarisering i aktiemarkedet omkring tech-virksomhederne, som fylder meget i alle indeks. Derfor er tech-aktier naturligt genstand for gevinstudbetaling, når vi ser usikkerhed i markedet, og derfor er effekten så kraftfuld."

Formuepleje har gennem hele august fastholdt et hovedscenarie med udgangspunkt i den bløde økonomiske landing. Dette har bevirket allokeringsændringer i aktieeksponeringen i begyndelsen af august. I dag med en overvægt mod obligationer sammen med svag undervægtet rentefølsomhed og overvægt spændrisiko, neutral aktier og svagt undervægtet virksomhedsobligationer.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver