Spring til indhold

6. oktober 2024

Er et indefrysningslån en god idé eller ej?

Af Helle Kammann, Director og partner

Med en ny skattereform følger typisk nye termer og begreber, senest er indefrysningslånet introduceret i forbindelse med de nye ejendomsvurderinger.

Fremover trækkes grundskyld og ejendomsværdiskat via skattebilletten, og eventuelle stigninger kan indefryses. (Indefrysning skal ikke forveksles med muligheden for at ansøge om et pensionistlån til betaling af grundskyld, det er en anden sag).

Alle boligejere kan få glæde af indefrysningslånet – det gælder særligt boligejere med attraktive hjem i storbyerne. Indefrysningen sker automatisk, hvis du intet foretager dig.

Der er forskel på reglerne før 2023 og efter 2024.

Før 2023 kan du muligvis have oparbejdet en lille ejendomsskattegæld til kommunen. Gælden står uforrentet. Tjek eventuel gæld på borger.dk eller ring til din kommune, hvis du vil vide mere om, hvad du skylder.

Efter 2024 har skattevæsenet som sagt overtaget opgaven fra kommunen, og det betyder, at opkrævningen fremover trækkes via skattebilletten.

skat.dk kan du tjekke forskudsopgørelsen, og under ’ejendomme’ får du et overblik over hver af dine ejendomme, og det årlige indefrysningsbeløb vil fremgå.

Klik på ”nej”, hvis du ikke ønsker at få stigningen indefrosset. Hvis du forholder dig passivt, vil stigningen i ejendomsværdiskatten automatisk blive indefrosset.

Husk, at den voksende gæld ikke bare forsvinder, fordi du indefryser den. Med tiden kan den udvikle sig til et ubehageligt minde om mange gode år i boligen – den dag, boligen skal sælges, skal gælden indfries. Derfor er det en god idé at træffe en aktiv beslutning og overveje fordele og ulemper ved at indefryse gælden.

Ønsker du at framelde indefrysningslånet, skal du gentage manøvren i 2025. Derefter vil dit valg være permanent, indtil du eventuelt ændrer det igen. Ønsker du fortsat at indefryse gælden, skal du ikke foretage dig noget.

Foreløbige vurderinger

Mange vurderinger fra Vurderingsstyrelsen under Skatteforvaltningen er foreløbige, derfor er der god grund til at være opmærksom på senere skrivelser.

Nogen har fået en skatterabat, som alene gælder for 2024 for ikke at gøre overgangen for voldsom for de ramte boligejere. En stor rabat er en fordel, fordi den samtidig tager toppen af fremtidige stigninger.

Hvad er anbefalingen så – er en god ide med et indefrysningslån eller ej?

Det spørgsmål får vi rådgivere ofte for tiden, og svaret afhænger af ens situation, størrelsen af gælden – og hvor længe, man forventer at blive i boligen.

For mange boligejere vil grundskylden være uændret. For andre vil beløbet nå en størrelse, så det giver mening at overveje sine muligheder.

Grundskylden vil være stigende, alt efter hvordan ejendomsvurderingen udvikler sig, og renter kommer oveni.

Fra 1. januar 2024 skal man således betale renter af det indefrosne beløb. I 2024 er renten fastsat til 3,57% baseret på en gennemsnitlig realkreditrente. Udgiften er ikke fradragsberettiget, men man får 25% i rabat, så reelt er renten 2,68%.

De 2,68% svarer til renten efter skat, og det kan man have in mente, hvis man skal vurdere det alternative afkast ved f.eks. at placere beløbet andre steder.

Nogle vil måske overveje at sætte beløbet ind på en aktieopsparing eller øge pensionsindbetalingen. For andre har det langt større betydning ikke at skylde det offentlige penge, og så er der gruppen, for hvem indefrysningen giver luft i økonomien.

Hvad der det rigtige at gøre, er op til den enkelte. Umiddelbart kan beløbet synes beskedent – netop derfor er det er en god ide at være opmærksom på, at beløbet vokser og tillægges renter for hvert år, der går, indtil den dag, man sælger boligen og skal betale sin gæld.

Det er værd at huske på, så man ikke står tilbage med en ubehagelig overraskelse om ti-tyve år, når huset skal sælges. Overvej derfor spørgsmålet nu, mens beslutningen er overkommelig.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver