Spring til indhold

22. september 2024

Centralbankerne har talt: Er det renten eller retningen, vi skal lytte til?

af Kommunikation

Renter har gennem de seneste par uger igen været det store samtaleemne på finansmarkederne. Onsdag denne uge annoncerede den amerikanske centralbank FED en rentenedsættelse på 50 basispunkter, hvilket var mere end forventet, og det fik i den grad analytikerne til at lytte efter tegn på vækst-, beskæftigelses- og renteforventninger under den efterfølgende briefing fra centralbankchefen.

På engelsk er der et udtryk, der hedder ”actions speak louder than words” – det omvendte synes at være gældende i centralbankernes verden i øjeblikket. For selve handlingen – FEDs nedsættelse af renten med 50 basispunkter – blev næsten overdøvet af spekulationer omkring, hvad der ligger til grund for den forholdsvis kraftige justering.

Derfor blev ordene fra centralbankcheferne også efterfølgende nøje analyseret for at lede efter tegn på vækstopbremsning, recessionsfarer, afkøling af arbejdsmarkedet osv.

For spørgsmålet rejser sig, om nedsættelsen indikerer problemer i amerikansk økonomi, og om der kan spores tvivl om den forventede bløde økonomiske landing, der skal føre os trygt ud af inflationens greb, uden at ofre vækst og arbejdspladser. Helt overordnet må resultatet af de mange indtryk være, at det mest sandsynlige scenarie stadig er en blød landing i amerikansk og europæisk økonomi.

Forventet lavere vækst og beskæftigelse

Markedets forventning til størrelsen af rentesænkningen var inden mødet tættere på 25 basispunkter end 50, og resultatet blev blandt andet tolket som et en reaktion på vigende beskæftigelsesudsigter​ i USA.

Formanden for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, understregede dog, at rentenedsættelsens størrelse ikke skulle ses som en ny standard, og at man kan forvente, at kommende rentenedsættelser vil ske i mindre trin.

De nye prognoser fra FED viser, at centralbanken forventer yderligere rentenedsættelser i 2024, og at renten ved årets udgang vil lande i omegnen af 4,25%-4,50%. FEDs langsigtede mål er at stabilisere renteniveauet tættere på det neutrale niveau omkring 2,75%-3,00% i løbet af 2026​.

Samtidig forventes beskæftigelsen at blive svækket en smule med en stigning i arbejdsløsheden fra 4.0 til 4,4% ved udgangen af 2024​. Herefter forventes det, at beskæftigelsen vil stabiliseres.

Europa foran på rentestien

Torsdag i sidste uge var det den europæiske centralbank (ECB), der var i rampelyset. Den ledende indlånsrente blev sat ned med 25 basispunkter til 3,5%, helt som forventet af markederne.​

Nedsættelsen var en reaktion på, at inflationen i eurozonen nærmer sig målet på 2%, mens væksten forbliver svag med et BNP i euroområdet, der kun steg med 0,2% i andet kvartal 2024.

ECB valgte samtidig at holde inflationsprognoserne for de kommende år stort set uændrede. Forventningen om, at inflationen i 2025 vil lande på 2,2%, og kerneinflationen på 2,3%, blev fastholdt, hvilket afspejler ECB's tro på en gradvis nedgang, trods de fortsat høje lønninger​. Også de danske lønninger er steget mærkbart det seneste år.

Den økonomiske vækst er dog en anelse svagere end forventet med en prognose på kun 0,8% i 2024.

Formanden for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, gav ikke helt klare signaler om fremtidige rentejusteringer, men markedet forventer nu kvartalsvise nedsættelser på 25 basispunkter frem udgangen af 2025, hvor den er faldet til omkring 2%. Meldingen fra ECB er, at man fortsat vil være afhængig af indkommende data for at vurdere fremtidige rentebeslutninger​.

Den danske Nationalbank valgte kort efter rentemødet at følge ECB med en tilsvarende rentenedsættelse på 25 basispunkter.

Markedsreaktion og forventninger

Markedets reaktion på rentesænkningen i Europa var relativt afdæmpet. Det skyldes, at resultatet var forventet, og at ECB undlod at give klare signaler om fremtidige beslutninger. EUR/USD-kursen forblev stabil efter rentemødet, mens obligationsmarkedet reagerede svagt på de begrænsede justeringer af ECB’s prognoser.

En uge senere – i onsdags – var markedsreaktionen på FED’s rentesænkning mere blandet. Selvom det sendte de korte renter ned umiddelbart inden beslutningen, kravlede de hurtigt op igen under pressekonferencen, hvor Powell understregede, at yderligere nedsættelser vil ske gradvist.

Spørgsmålet, der blev stillet på aktiemarkederne var: Hvorfor var en så kraftig rentesænkning nødvendig? Og det ser ud til, at man blev betrygget i svaret, at det ikke skyldes frygt for recessionen eller vækstopbremsning, men at centralbankerne tilsyneladende vurderer, at inflationsubalancen er ved at være løst – og det åbner muligheden for at sænke renten.

Det blev modtaget positivt for aktierne.

De seneste par ugers udvikling viser, at ECB forbliver forsigtig og dataafhængig i sin tilgang til pengepolitikken, mens FED har taget en mere proaktiv tilgang med større rentenedsættelser for at håndtere svækkede beskæftigelsesudsigter.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver