Spring til indhold

27. oktober 2024

Boligejernes dilemma: Faldende renter og markedets realiteter.

Formuepleje Kommunikation

Det er kun en uge siden, den europæiske centralbank satte renten ned for tredje gang i år, hvilket bragte niveauet ned på 3,25%. Allerede nu er diskussionen gået i gang blandt økonomer og investorer om yderligere nedsættelser og ikke mindst størrelsen, når de centrale aktører igen mødes for at lægge retningen om en måned.

Renteudviklingen følges naturligvis nøje af både investorer, men også af etablerede og kommende danske boligejere, der øjner muligheden for lavere låneudgifter.

Men her skal man holde sig for øje at en række dynamikker gør at rentesænkningerne fra centralbankerne ikke nødvendigvis får direkte indflydelse – specielt ikke på de lange renter. Mere om det lidt senere.

Kampen mod inflationen er vundet

Først lige lidt baggrund for rentesnakken. Centralbankerne kom i spotlyset efter inflationsstigningerne oven på Covid-19-krisen. Opgaven var at tæmme inflationen uden at kvæle vækst og beskæftigelse.

Målsætningen var at komme ned på 2 procent og vurderingen er – i hvert fald i Europa – at kampen ser ud til at være vundet.

”Rent faktisk viste inflationstallene for eurozonen fra september, at vi for første gang i tre år og syv måneder er nede under 2% inflation. Vi er faktisk under målsætningen nu”, forklarer Formueplejes chef for obligationer og funding, Rene Rømer.

Bremse eller speeder?

Hvad så nu? – synes spørgsmålet at være. Udmeldingen fra den europæiske centralbank er, at man kigger både bagud og fremad og analyserer udviklingen grundigt, før man beslutter sig. Især for, hvor stor en kommende rentenedsættelse skal være.

”Der er det her klassiske billede af, om centralbankerne trykker på bremsen eller speederen. Lige nu virker det som om, de har mest lyst til bare at placere fødderne i bunden af bilen”, siger Rene Rømer.

Der er trods alt grund til at forvente, at vi ser kommende rentereduktioner i Europa den kommende tid. Væksten i eurozonen ventes ifølge den seneste oktober prognose fra den Internationale Valutafond, IMF, at lande på kun 1,2 procent næste år. Det taler for, at renten fortsat skal nedad.

På den anden side af Atlanten er der opstået mere tvivl om, hvor aggressivt den amerikanske centralbank kan gå til værks. Økonomien i USA er i fin form – og ifølge IMF ventes væksten i 2025 at komme komfortabelt over 2 procent. Lige nu rejser det spørgsmålet, om fødderne skal placeres i bunden af bilen, væk fra både bremse og speeder.

Rentenedsættelser og boligejerne

Dermed når vi tilbage til boligejerne og, hvordan renteudviklingen påvirker lånemarkedet

Rentenedsættelserne i både Europa og USA har allerede gennem de seneste kvartaler ført til lavere renter i Danmark. ECB-renten – den, der hedder ”the deposit rate” og som bliver til ”indskudsbevisrenten” i Nationalbanken, er nu under 3 procent, hvilket har givet markant lavere fleks- og faste renter på boliglån.

Kigger vi fremad, må den nuværende økonomiske situation, især i Europa, tale for, at den korte rente skal længere ned.

I oversigten ovenfor har Formueplejes Rene Rømer skitseret markedets forventninger til renteudviklingen de kommende år.

Her forventes en markant faldende centralbankrente (gul linje) og et forholdsvis kraftigt dyk i den 2-årige rente (grå linje) frem mod sommeren 2025, hvorefter den forventes at stabilisere sig omkring 2 procent i længere tid.

Grafen viser også, hvorfor boligmarkedet, eksponeret mod lange renter ikke ”mærker”, når centralbankerne sætter renten ned i USA og Europa. Som det ses af den 10-årige rente (blå linje), er niveauet indpriset i markedet og vil ikke flytte sig væsentligt fra omkring de 2,3 procent de kommende år.

Taler det så for, at man skal tage et variabelt lån? Igen skal man huske, at markedet allerede har indregnet det forventede rentefald – som antageligt vil glide ned mod 2 procent og stabilisere sig der de kommende år.

I hvert fald skal man være varsom med at tro at det nuværende marked kan bruges til at konvertere og opnå rentegevinster.

Så modsat den aktuelle debat om renteniveauer så må selve udviklingen i den lange rente nok i øjeblikket betegnes som en anelse kedelig og ret forudsigelig de næste år.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver