Vores investeringskoncept
31. marts 2023
Brug påskeferien på at få bedre styr på din økonomiske fremtid
Af Helle Snedker
Er du faret en smule vild i din egen økonomi? Frygt ej – her får du en række lettilgængelige gode råd, der kan være med til at sikre din økonomiske fremtid.
Jeg har de seneste dage været inviteret til at tale om og til kvinder om deres økonomi i tre forskellige anledninger.
Først til et spændende arrangement hos Alt for damerne om, hvordan kvinder kan blive økonomiministre i deres eget liv. Dernæst hos iværksætterne hos Female Invest om kvinders pensionsopsparinger og økonomi efter arbejdslivet. Og slutteligt hos Radio 24syv om økonomisk ligestilling og kvinders økonomiske efterslæb i forhold til mænd.
Der er grundlæggende nogle tommelfingerregler om kvinders – og for den sags skyld mænds – økonomiske fremtid, som de fleste bør huske, men som mange alligevel glemmer i den travle hverdag.
Derfor vil jeg opfordre til, at du bruger lidt af den kommende påskeferie på at få lidt bedre styr på din økonomiske fremtid ved at gennemgå nedenstående økonomiske to-do-liste:
Pensionsinfo: Få overblik over din pensionsopsparing
Det er faktisk ret nemt at få et overordnet overblik over, hvilken økonomisk situation der venter dig, når du når pensionisttilværelsen. Du skal blot gå ind på Pensionsinfo og logge ind. Så giver maskinen dig et godt overblik over de pensionsopsparinger du har, hvordan fordelingen er mellem folkepension, ATP, livrente og ratepension – og hvor meget du kan forvente at have at leve for om måneden sat i forhold til din forventede pensionsalder. På baggrund af denne viden kan du gøre op med dig selv, om du mener, at der er behov for at sætte mere til side til tiden efter arbejdsmarkedet.
Aldersopsparing: Giv dig selv en nem vej til større pensionsopsparing
Hvis du finder ud af, at du godt kunne tænke dig lidt mere at leve for om måneden, kan de fleste med fordel oprette en såkaldt aldersopsparing. Her kan du indbetale 8.800 kr. om året (56.900 kr. om året, hvis du har mindre end syv år til folkepensionsalderen). Ved investering af alderspensionen er den største fordel, at afkast beskattes meget lempeligt med kun 15,3 procent efter lagerprincippet. Derudover modregnes udbetaling af aldersopsparing ikke i offentlige ydelser.
Læs mere om aldersopsparing her
Bolig, aktier og pension: Spar op på flere fronter
Man skal ikke lægge alle sine æg i en kurv. Man skal således heller ikke kun spare op på en måde. Langt de fleste kan med fordel tænke i flere forskellige opsparingsformer, som kan give en samlet set bedre økonomisk fremtid. Er man boligejer, sparer man typisk friværdi op, da boligpriserne stiger over tid, samtidig med at man måske afdrager på boliggæld. En ulempe ved opsparing i bolig er, at pengene er svære at komme til, hvis man skal bruge dem ”før tid”. Ud over bolig er det også en god ide at spare nok op til pensionen, som beskrevet ovenfor – og derudover spare op i frie midler, som investeres i aktier og obligationer. Disse beskattes mere end pensionsopsparingen – til gengæld kan de ”hæves”, hvis du får brug for dem.
Læs mere om opsparing på flere fronter
Aktiesparekonto: Lav beskatning af frie midler
Der findes faktisk et sted, hvor man kan få både i pose og sæk. Nemlig via Aktiesparekontoen, hvor man både kan investere frie midler og samtidig få en meget lempelig beskatning i forhold til den normale aktiebeskatning. Derfor kan det være en god ide at oprette en Aktiesparekonto og starte med at fylde den op, inden man går videre og putter pengene ind på et almindeligt aktiedepot. Ulempen – for sådan en er der desværre også – er, at man kun må sætte 106.600 kr. ind på aktiesparekontoen, sådan som reglerne er i dag. Forhåbentligt bliver indskudsloftet hævet de kommende år.
Læs mere om aktiesparekontoens mange fordele her
Find din risikoprofil: Lær din indre investor at kende
Når du skal i gang med at investere – eller måske er i gang, men gerne vil være sikker på, at du er på vej på den mest fornuftige måde – er det afgørende, at du kender din tidshorisont og din risikoprofil. Tidshorisonten giver lidt sig selv – hvornår skal du forventeligt bruge pengene? Risikoprofilen kan være lidt mere tricky at få styr på. Det handler dybest set om, hvor store udsving du kan tåle undervejs på din investeringsrejse.
Hos Formuepleje har vi lavet et digitalt værktøj, der kan hjælpe dig på vej – klik her og find din risikoprofil.
Tålmodighed er en dyd: Køb og behold dine investeringer
Lad det være sagt med det samme. Der findes lige så mange investeringsstrategier, som der findes investorer. Der er dog nogle gyldne råd, man bør følge, hvis man ikke ønsker at bruge uforholdsmæssigt meget tid på sine porteføljer og positioner. Et af de allerbedste råd, som jeg selv følger slavisk, er at købe og beholde. Simpelthen sætte sine opsparede penge i nogle aktier, obligationer eller fonde, der blander aktier og obligationer – og så lade tiden arbejde for en. Historien har vist, at det er den klogeste strategi, som gør, at man kan forvente et pænt afkast over årene. Og det kan være dyrt at købe og sælge, da det er nær sagt umuligt at time top og bund på de finansielle markeder.
Læs mere om investeringsstrategier her
Det var nogle af de almengyldige økonomiske huskeregler, som jeg vil opfordre alle til at bruge lidt tid på. Det behøver hverken være kedeligt eller skræmmende.
Det kan faktisk være med til at sikre dig en bedre økonomisk fremtid. Hvis du gerne vil have hjælp til noget af ovenstående, står vi i Formuepleje altid til rådighed med sparring og rådgivning.
Kontakt Formuepleje her - så vil vi gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe dig med at få din opsparing til at vokse.
Disclaimer
Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.
Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk
Vil du vide mere?
Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig.
Bestil en intropakke
Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.
Få seneste nyt
Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.
Tal med en rådgiver
Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.
Få viden om dine muligheder med Formuepleje
Vores fonde
Vi har fonde til alle risikoprofiler
Personlig rådgivning