Spring til indhold

29. januar 2021

Sportsstjerner bør huske at træne økonomien

Af Formuepleje

VM i håndbold er over os, og hvis coronaen tillader det, står vi foran et stort sportsår med udsigt til både OL og EM i fodbold senere i 2021. Det leder altid mine tanker hen på, om den enkelte atlet har optimeret sine forhold uden for banen, så de kan præstere optimalt inde på banen.

Alle ved, at sportsfolk – naturligvis især de dygtigste og mest populære – kan tjene rigtig mange penge på deres talent. For nylig så vi ishockeyspilleren Oliver Bjørkstrand skrive under på en femårig kontrakt med NHL-klubben Columbus Blue Jackets til en værdi af 164 millioner kroner, og når de danske håndboldherrer skal forsøge at erobre VM-guld i ly af pyramiderne i Egypten, er det også nogle vellønnede aktører, vi hepper på i nervepirrende spænding hjemme foran skærmen. De fleste af spillerne tjener årligt mere end 1 million kroner.

Al ære og værd for det, fordi professionelle sportsfolk har kæmpet hårdt for at nå igennem nåleøjet, og der står altid en ny medspiller / konkurrent parat på sidelinjen til at overtage pladsen, ligesom de har tilsidesat mange familiære ting, som almindeligt dødelige tager for givet i hverdagen.

Professionelle atleters økonomi er vendt på hovedet

Det særlige ved professionelle atleters økonomi er, at den er vendt på hovedet i forhold til de fleste andre, som i de fleste tilfælde har en lineær og støt stigende indtægt. Professionelle idrætsudøvere hober derimod pengene op på kort tid og langt tidligere i livet end andre – typisk i deres 20’ere eller 30’ere. Og når karrieren er slut, må de fleste acceptere en drastisk og hurtig lønnedgang.

Selvfølgelig er der undtagelser som den tidligere franske fodboldspiller Mathieu Flamini, der først tjente masser af penge på sin fodbold i Arsenal og AC Milan, men sideløbende har stiftet firmaet GF Biochemicals, som i dag er vurderet til milliarder. Andre sportsfolk får en succesrig og lukrativ trænerkarriere, men som hovedregel tjener sportsfolk størstedelen af deres penge på kort tid og i en tidlig alder.

Det er naturligvis attraktivt og noget, som mange børn og unge går og drømmer om, men det er også en større udfordring, end man lige tror. At komme til en formue i en ung alder og med et særligt talent inden for en given sportsgren, er ikke noget, som alle er i stand til at håndtere.

De mange penge kan i værste fald stige en til hovedet, men det kan også være svært blot at gennemskue, hvordan man i det hele taget griber det an, hvis man pludselig er 40-50 gange rigere end sine familiemedlemmer og jævnaldrende kammerater.

Talrige eksempler på sportsfolks konkurser

Historierne om sportsfolk, der er gået fallit, selv om de i karrierens løb har tjent formuer, er velkendte og mange. Den væsentligste årsag er, at det indebærer en række risici og faldgruber, som alt for mange sportsfolk ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på, mens pengene vælter ind på kontoen. I USA har vi set eksempler på sportsstjerner, der trods en karriereindtjening på over 700 millioner kroner alligevel er blevet erklæret konkurs i løbet af forbløffende kort tid.

Det hænger delvist sammen med, at sportsfolk er en udsat gruppe, fordi de er eksponeret i offentligheden som få andre. Alle kender dem, og der er ingen garanti for at kunne gå frit på gaden uden at blive passet op af ivrige autografjægere og fans, der måske er utilfredse med de seneste præstationer. Alle vil have en bid. Som topatlet er du en offentlig person – på godt og ondt.

Sportsfolkene, der som nævnt sjældent har et fundament af økonomisk viden og typisk heller ikke interesse for det, er ofte udsat for mangelfuld rådgivning eller i værste fald svindlere. Det gør dem udsatte over for de forkerte rådgivere, der måske har talegaverne i orden, men ikke har gode hensigter.

Sportsfolk bør omgås rådgivere de har tillid til

Passionen og al fokus ligger på træning, den næste kamp og i det hele taget blive bedre til sin sport. Det økonomiske og alt det udenom har af gode grunde ikke samme opmærksomhed fra sportsudøveren. Derfor er professionelle sportsfolk nødt til at gøre sig umage for at vælge den rigtige rådgiver, som ikke kun tænker på sig selv, men er til at stole på og hjælper atleten med at træffe de korrekte økonomiske beslutninger.

Griber de tingene rigtigt an, har mange af dem alle byggesten for at sikre sig en økonomisk sikker tilværelse resten af livet. Derfor skal de tage sig i agt for at falde i hænderne på de forkerte. Det kan indebære store risici, hvis sportsfolk allierer sig med inkompetente økonomiske rådgivere.

Måske er det lige nu og her ikke lige så vigtigt som at score det afgørende mål på straffekast VM-kvartfinalen, som Lasse Svan gjorde onsdag aften, men det er tæt på.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver