
Vores investeringskoncept
3. august 2025
Af kommunikation
Tidligere på året meddelte Warren Buffett sin afgang som CEO for Berkshire Hathaway. Det markerer afslutningen på en succesfuld karriere som investor. Men hvad kan man lære af Buffett, og hvordan kan man bruge hans tilgang i sine egne investeringer? Formueplejes viceinvesteringsdirektør Otto Friedrichsen og chefporteføljeforvalter Morten Gregersen deler her deres bedste ”Buffett-tips”.
Warren Buffett har gennem seks årtier skabt resultater, som de fleste investorer kun kan drømme om. Siden midten af 1960’erne har han været CEO for holdingselskabet Berkshire Hathaway og har med sin investeringsstrategi gjort sig til en af verdens mest succesrige investorer.
Noget af det vigtigste, man kan lære af Buffetts succes, er at have en langsigtet strategi, og være tro mod den – men stadig have mulighed for at ændre i strategien, lyder det fra Otto Friedrichsen.
”Det er vigtigt at have den langsigtede strategi. Man skal få tiden til at arbejde med sig, undgå at lave fejl, undgå at sælge ud, når vi ser de her drawdowns i aktiemarkedet, når vinden virkelig blæser. At man stadig er tro mod sin strategi, fastholder fokus på de kvalitetsparametre, som er omdrejningspunktet for at generere værdi i ens portefølje – det er afgørende. Det handler om at lade tiden gå og langsomt se sin formue vokse sig større.”
Han peger på tre primære kriterier, som Buffett har købt aktier ud fra – og et fjerde (ofte overset) element, der har været en væsentlig faktor i Buffetts succes.
Historisk har Buffett investeret i stabile og sikre aktier – især med fokus på lav volatilitet og på, hvordan aktien bevæger sig i forhold til markedet som helhed. Og så har Buffett arbejdet ud fra et grundprincip om kun at investere i selskaber med forretningsmodeller, som man kan forstå, forklare og udvikle.
”Berkshire Hathaway har haft en eksponering mod klassiske transportselskaber – specielt inden for jernbanedrift, industri, energi, forbrugsrelaterede områder og til dels også finans. Det har resulteret i stabile og sikre aktier og har været en vigtig del af opskriften på Buffetts succes,” fortæller Otto Friedrichsen.
Særligt i sine tidlige investeringsår er Buffett desuden gået målrettet efter aktier, som er attraktivt værdiansat. Fremgangsmåden lægger sig op ad value-tankegangen – valueaktier har typisk en lav indre værdi og er dermed attraktivt værdiansat.
”De her billige selskaber var det, man kalder cigar butts, altså stumper af cigarer, hvor man kunne finde et enkelt eller to sug mere. Med andre ord, så kunne man få værdien ud af noget, andre måske havde efterladt, og hvor prisen var meget, meget attraktiv.”
Alene at gå efter billige aktier fungerede fint i den periode, hvor Berkshire Hathaway ikke var så stor rent kapitalmæssigt. Senere gik Buffett i en mere kvalitetsorienteret retning.
”Man begyndte at finde stærke, attraktive selskaber, som var profitable og havde en stabil og voksende profil rent driftsmæssigt og med en høj pay-out ratio. Det har gjort, at man har kunnet skalere Berkshire Hathaway – man har kunnet bruge den kapital, man har akkumuleret over tid til at gå ind i større selskaber, hvor man netop har haft kvalitetsperspektiv.”
Det fjerde – og ofte oversete – element, som Buffett har gjort brug af, er gearingselementet.
Da Buffett i sin tid begyndte, havde han stort fokus på forsikringsselskaber, og det er netop her, han har haft mulighed for at bruge gearingselementet. En af hans største kilder til kapital i et fundingperspektiv har været selskabet Geico.
”Geico er et forsikringsselskab, hvor man meget forsimplet sagt får præmier ind i starten af året. De præmier kan Buffett investere i sine selskaber med fokus på kvalitet. Som året går, bliver der udbetalt forsikringer. Og i takt med det, kommer der nye forsikringspræmier ind. Det er et hjul, der kører, så han hele tiden har en meget billig fundingkilde at bruge i investeringsperspektivet.”
Der er især tre Warren Buffett-råd, som Formueplejes chefporteføljeforvalter Morten Gregersen har taget til sig igennem årene.
Man bør tage ejerskab i de selskaber, man investerer i, i stedet for at prøve at time markedet og hele tiden købe og sælge.
”At forsøge at time markedet og købe sig ud og ind duer ikke. Tag i stedet et langsigtet ejerskab og køb ind i selskaber af høj kvalitet,” siger Morten Gregersen.
Man bør lede efter stærke forretningsmodeller, der har en ”moat” omkring sig.
”En moat er en slags voldgrav, i overført betydning, der beskytter selskabets forretningsmodel over tid,” forklarer Morten Gregersen.
”Det gælder for eksempel en virksomhed som Coca-Cola, der har brandværdi og distributionsmagt, eller Moody's, som udover brandværdi også har netværkseffekten og skifteomkostninger til at beskytte sin forretningsmodel. Ved at lave gode afkast på en investeret kapital kan de her selskaber skabe et højt cashflow, som kan reinvesteres eller udbetales til aktionærer.”
Det er også et råd, Morten Gregersen følger i porteføljesammensætningen af Formuepleje Global Future.
”Virksomheder som Visa og MasterCard er begge med i Global Future, og man kan næsten hakke alle de her parametre, såsom brandværdi og distributionsmagt, af. Det, der er altafgørende for en langsigtet investering, er, at de her selskaber kan beholde deres attraktive forretningsmodel over tid – at de er vedholdende og vedvarende”.
Der er tre områder, man bør komme omkring, når man overvejer at investere i en virksomhed, fortæller Morten Gregersen: forretningsmodellen, markedsforholdene og investeringscasen.
”Man skal forstå forretningsmodellen og lede efter kvalitetsselskaber, der har højere afkast på investeret kapital, høj forrentning af egenkapital, en virksomhed, der skaber et stærkt cashflow og har en forholdsvis lav gearing – altså en lav finansiel usikkerhed.”
Dernæst skal man lave en analyse af de markedsforhold, virksomheden opererer i.
”Man bør kigge på, hvilke aktører selskabet er oppe imod, hvordan de underliggende og organiske vækstrater er. Man skal forstå markedsdisciplinen og hvor let eller svært det er for andre at komme ind på det her marked. Altså forstå ”markedsattraktiviteten” på den lange bane.”
Endelig er investeringscasen vigtig.
”Det er noget af det, som Buffett fokuserer meget på, og som vi også fokuserer på med Global Future. Nemlig at undgå at betale for meget. Man kan sagtens finde et højkvalitetsselskab, men pas nu på med at betale alt for meget, for afkastet risikerer at blive udvandet over tid, hvis værdiansættelsen var for høj, da du købte dig ind.”
Artiklen er baseret på Saxo og Formueplejes webinar ”Opskriften på Warren Buffetts succes – og hvad du kan tage med i dine egne investeringer”. Du kan se eller gense webinaret i sin fulde længde her.
Disclaimer
Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.
Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk
Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig.
Få en uforpligtende intropakke og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger, og hvad vi kan gøre for dig og din formue.
Hold dig opdateret om investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.
Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.
Vores investeringskoncept
Vores fonde
Personlig rådgivning