Vores investeringskoncept
21. juli 2024
Se din formue som en lagkage – hvordan er din risikoappetit på de forskellige bidder?
Af Lasse Langelund
I mødet med nye kunder taler jeg altid formuestruktur, risiko og risikoprofil som noget af det første.
En risikoprofil er typisk bestemt ud fra, hvilken appetit kunden har på risiko, og ofte hører jeg kategoriske udsagn som: ”Jeg er til middel risiko” eller ”jeg er til lav risiko”.
Jeg følger altid op med spørgsmålet: Hvilke dele af formuen gælder den risikoprofil? Somme tider er svaret: ”Jeg taler om hele min formue”. Andre gange giver det mening at dykke ned i de forskellige elementer i formuen og vurdere, hvordan kunden ser sin risikotolerance, når vi deler formuen op i fx frie midler, pensionsmidler, virksomhedsmidler osv.
Hvilken risiko har du på dine pensionsordninger?
Jeg ser desværre ofte pensionsordninger som ratepensioner og livrenter med alt for lav risiko, selvom der endnu er lang tid til pensionsalderen – typisk er risikoniveauet markant reduceret 5-10 år før den planlagte pension. Pensionsmidlerne skal typisk udbetales over en længere årrække, og langt fra alle skal bruges i de første år i pensionslivet.
Aldersopsparing og kapitalpensioner er sumudbetalinger og kan betragtes lidt som ”frie midler”.
Her er planlægningen ofte afgørende for at finde det rette risikoniveau, og det kan sagtens være forskelligt for ratepensioner og livrenter. Det afgørende er, hvilke midler, som skal bruges først i pensionslivet eller måske senere.
Hvilken risiko har du på dine frie beskattede midler?
Når det gælder frie midler, bør risikoprofilen vurderes i forhold til formuens størrelse, og her spiller de individuelle ønsker og behov i høj grad ind. Er formuen relativt stor, og har man ikke behov for at bruge af de frie midler foreløbig, kan man vælge en risiko i den højere ende – omvendt bør man vælge en lavere risiko, hvis der er sandsynlighed for, at man skal bruge af pengene inden for en overskuelig periode.
Formue, som ligger i dette skattemiljø, giver typisk en tryghed og frihed, som er svær at sætte værdi på – dog er beskatning af afkast på frie midler relativt hård, ligesom afkast af formuen i form af frie midler har indflydelse på offentlige ydelser.
Jeg ser mange sager, hvor der en forholdsvis stor formue i dette miljø, samtidig med at der løbende spares mere op hver måned – desuagtet at der betales topskat af lønindtægt. Her kunne man vælge pensionsoptimering for mere effektiv opsparing og sikring.
Husk i dette frie miljø fordelene ved aktiesparekontoen – der er ingen grund til ikke at komme i gang.
Hvilken risiko har du på dine virksomhedsmidler?
Virksomhedsmidler kan være en svær størrelse at vurdere i risikosammenhæng. Jeg møder flere kunder, som opfatter de opsparede virksomhedsmidler som en vigtig del af deres pension, og jeg kan godt forstå tanken – men desværre er det ikke så nemt. Friheden i at have en formue i virksomhedsregi er væsentlig større end i pensionsordninger, omvendt følger der også nogle uhensigtsmæssigheder med.
Risikoen bør endelig ikke være for lav – især bør der skeles til den givne investeringshorisont samt behovet for at komme til pengene før tid. Ofte bliver pengene fordelt på et par risikogrupper for at opretholde den rette balance og fleksibilitet.
Typisk hænger en lang investeringshorisont sammen med højere risiko, og omvendt går kort horisont hånd i hånd med lavere risiko – det er typisk den rådgivningsmæssige vinkel.
Dertil bør man klarlægge de individuelle behov – hvor vigtig er formuen for ens økonomi, hvor meget kan man tåle at ”tabe”? Sover man godt om natten, også når investeringsmarkederne er urolige? Hvor stort er behovet for at involvere sig osv.
Bliv afklaret – og slip bekymringerne
Det at skulle forholde sig til risiko og risikoprofil helt ned til de forskellige skattemiljøer, kan for mange være ret abstrakt og giver tit anledning til spørgsmål og bekymringer undervejs. Omvendt er det vigtige overvejelser, og når man først har overblik, giver det en god klarhed og en realistisk forventning til udviklingen for ens formue og investeringer.
Når vi snakker risiko og tab på investeringer, så er tiden altid vores ven – og har man tid nok, skal det hele nok gå ganske fornuftigt. Jeg plejer at sige, at hver ting har sin tid og på f.eks på ti års sigt er det relativt svært at tabe penge på investeringer – forudsat at vi snakker en global portefølje af aktier og obligationer eller for den sags skyld en global aktieportefølje.
Afkast og risiko går altid hånd-i-hånd.
Har du lagt en plan for, hvornår pensionerne skal udbetales, hvordan friværdien skal bruges og hvornår alle de andre elementer, der indgår i den samlede formue, skal benyttes? I Formuepleje benytter vi vores Senior Wealth Plan som et værktøj til at give kunderne overblik over de forskellige dele af formuen og hvordan der bør nedspares. Valget af risiko afklares og med vores Formueanalyse – viser vi forventet risikoudsving og forventet afkast på en fem års periode.
For nogle kunder er formuen vokset sig så stor, at det ikke er sandsynligt, de kommer til at bruge pengene selv. I det tilfælde er det aktuelt med rådgivning om, hvordan man giver midlerne videre til næste generation, så børn og børnebørn kommer godt videre med investeringerne og den samlede familie får mest muligt ud af dem.
Vi er altid klar til en god snak om risiko og muligheder, og du er velkommen til at kontakte en af vores rådgivere for at høre nærmere om, hvad vi kan gøre for dig og din formue.
Disclaimer
Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.
Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk
Vil du vide mere?
Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig.
Bestil en intropakke
Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.
Få seneste nyt
Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.
Tal med en rådgiver
Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.
Få viden om dine muligheder med Formuepleje
Vores fonde
Vi har fonde til alle risikoprofiler
Personlig rådgivning