Vores investeringskoncept
28. juli 2024
Derfor er det interessant at have obligationer i porteføljen
Af senior formuerådgiver Joan Thind Thind Nielsen
Få et hurtigt overblik over mulighederne for at investere i obligationer – hvordan du kommer i gang, og hvordan afkast beskattes.
Det ændrede renteniveau har gjort obligationsinvesteringer endnu mere interessante end tidligere. Nu får man som investor en rente for at låne sine penge til udsteder af obligationerne.
I 2022 oplevede obligationsinvestorer store tab pga. hurtig og stor rentestigning. Generelt anses obligationer dog som mere sikre og mere stabile end aktier.
Med aktiekurser nær all time high, hvorfor så ikke investere hele formuen i obligationer, kunne man spørge?
Fordi det altid er godt med spredning, hvis man vil mindske sin risiko. Obligationer er heller ikke uden risiko (det så vi sidst i 2022), men udsvingene er historisk mindre end på aktier. Obligationer har også et lavere forventet afkast end aktiemarkedet. Afkast og risiko hænger sammen.
Hvad er en obligation egentlig?
En obligation er et gældsbrev eller lånebevis med en fastsat løbetid – og en fast eller variabel rente.
Ved at købe en obligation låner du principielt dine investerede penge til udsteder af obligationen. Udsteder skal så tilbagebetale lånet enten i rater eller på en gang. Herudover er der typisk en løbende rentebetaling til dig som investor.
Når du som investor køber en obligation, er udstederen af obligationen (ex staten, kreditforeninger osv.) forpligtet til at betale dig den løbende rente der er på obligationen. Derudover vil kursen på obligationen ændre sig, når der er ændringer i renten.
Hvis renten stiger, falder kursen på obligationerne. Hvis renten falder, stiger kursen på obligationerne. Hvor stort udsvinget er, afhænger af den enkelte obligations vilkår. Historisk har udsvingene på obligationskurser ikke været så store som på aktiekurserne, derfor er de et godt supplement til dine investeringer i aktier*.
Som hovedregel er der tre typer af obligationer
En statsobligation er udstedt af en nationalstat. Her låner du som investor staten penge. Generelt er statsobligationer en meget sikker investering, da risikoen for, at den danske stat ikke kan betale, er minimal. Ved køb af udenlandske statsobligationer kan der være større risiko forbundet med sikkerheden for betalingerne, og der er desuden en valutarisiko. Afkast og risiko hænger nøje sammen – lande med stabil økonomi er mere sikre, og giver derfor en lavere rente. Kursen på obligationerne vil svinge, så du kan både ende med positivt og negativt afkast, når du sælger obligationen igen, men risikoen for at du mister alle dine investerede penge ved at købe en dansk statsobligation er forventeligt lav.
En realkreditobligation udstedes af realkreditinstitutter og er med til at finansiere de danske boliglån. Her låner du som investor de danske boligejere penge. Den løbende rente på et realkreditlån kan være både fast og variabel, løbetiderne kan være både korte og lange, og der findes flere forskellige typer. Typisk vil renten på en realkreditobligation over tid være højere end ved en statsobligation på grund af en større risiko.
En virksomhedsobligation er i princippet et lån til en virksomhed. Du låner altså som investor virksomheden penge. Risikoen her er noget større, end hvis du låner den danske stat penge. Der findes mange forskellige typer virksomhedsobligationer og afviklingsprofiler og jo større risiko – jo højere rente.
Virksomhedsobligationer er generelt forbundet med en betydelig likviditetsrisiko, som forstærkes i tilfælde af uro på de finansielle markeder. De kan også have meget forskellige vilkår – derfor er det vigtigt at undersøge den konkrete obligation før køb, fx ved at læse prospektmaterialet. Alternativt får du en meget bedre spredning ved at købe gennem en investeringsforening.
Investering i obligationer – sådan beskattes afkast
Personer:
Gevinst og tab på obligationer beskattes som kapitalindkomst. Du skal kun betale skat eller kan kun få fradrag, hvis den samlede gevinst eller det samlede tab er større end 2.000 kr.
Renteindtægter fra obligationer er altid skattepligtige og fradragsberettigede og er ikke omfattet af bagatelgrænsen på 2.000 kr.
Selskaber:
Hvis dit selskab har gevinst eller tab og/eller renteindtægter fra obligationer, medregnes det i selskabsindkomsten. Beskatningen følger lagerprincippet.
Pension:
Uanset hvilken type obligation der investeres i, medregnes gevinster og tab samt renteindtægter i PAL-beregningen. Du betaler årligt 15,3% i skat af årets afkast på din pensionsordning, uanset om du har solgt obligationerne eller ej.
Du skal ikke beregne gevinst og tab på obligationer i et pensionsdepot. Beregningen foretages automatisk af dit pengeinstitut.
Hvordan investerer du i obligationer?
Du kan selv købe obligationer i din netbank, men det giver en rigtig god spredning at investere gennem en fond. I Formuepleje arbejder vi rigtig meget med obligationer, og du har mulighed for at investere i obligationer gennem flere af vores fonde. Hvilken, der passer til dig, afhænger af din præference og risikoprofil.
På vores hjemmeside kan du læse meget mere om de forskellige obligationsprodukter samt muligheder og risici forbundet med de forskellige produkter.
Læs mere om Formuepleje Obligationer, Formuepleje Fokus, Formuepleje Global High Yield, Formuepleje EM Virksomhedsobligationer – og om vores afdelinger, som investerer bredt i aktier og obligationer, som det gælder for Formuepleje Mix Low, Mix Medium og Mix High.
Formuepleje Pareto, Safe, Epikur og Penta benytter gearing og har dermed mange obligationer i porteføljerne.
Vil du vide mere, er du velkommen til at tage fat i din rådgiver for at høre mere om mulighederne i obligationsmarkedet. Vi er altid klar til at hjælpe.
*Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.
Disclaimer
Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.
Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk
Vil du vide mere?
Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig.
Bestil en intropakke
Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.
Få seneste nyt
Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.
Tal med en rådgiver
Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.
Få viden om dine muligheder med Formuepleje
Vores fonde
Vi har fonde til alle risikoprofiler
Personlig rådgivning