Spring til indhold

22. juli 2021

Dit helbred er din allervigtigste investering

Af pressechef Jacob Brejnebøl Knudsen

Efter en lang karriere i erhvervslivet og med investeringer er Formuepleje-investoren Jacob Borch kommet frem til, at helbredet er det vigtigste i livet.

Penge er vigtige, dine investeringer er vigtige. For Jacob Borch er kunst, biler og især jagt også meget vigtigt. Din familie er naturligvis også vigtig, mange vil givetvis svare vigtigst, men ifølge Jacob Borch er det allervigtigste faktisk dit eget helbred.

Sørger du ikke for, at det er i orden, kan du heller ikke tage ordentligt vare på din familie, og du kan ikke i samme omfang nyde dine hobbyer, og så er du lige vidt. Derfor kommer helbredet i forreste række, og sådan har det været for Jacob Borch, lige siden han solgte sin virksomhed og fik mulighed for at prioritere sådan.

”Det er ikke pengene, der er vigtigst, men de giver dig til gengæld tid og plads til, at du kan tænke sådan og handler efter det. Det er mindre interessant at være rig og syg, det er langt sjovere at være rig og rask,” lyder Jacob Borchs livsmotto.

En ferie til Spanien var startskuddet

Det hele startede i det små og vækker nærmest mindelser om de store IT-selskaber, der begyndte som kældervirksomheder med Google som det mest berømte eksempel. Under en ferie i Spanien faldt Jacob Borch over en aluminiumslampe, som han købte med hjem, og så skred det ellers frem slag i slag. Således blev virksomheden Excel født som grossist til designbutikker i Europa med primært fokus på Skandinavien.

”Efter den ferie kontaktede jeg producenten bag og købte otte af de lamper og solgte en af dem til min tante, der havde en designbutik i København. Hun solgte hurtigt lampen, og dagen efter var alle otte solgt. Næste gang bestilte jeg så 20 lamper og begyndte at samle dem selv hjemme i mit køkken, og senere tog jeg fat i mine venner, som kom og hjalp mig. Så var jeg i gang, og det hele endte til sidst med 2000 forskellige varenumre i hele kollektionen,” fortæller Jacob Borch.

”Endte til sidst” betyder oversat til dansk, at virksomheden blev solgt og for et beløb, der gjorde Jacob Borch økonomisk uafhængig.

”I 2006 kom der nogen og ville købe virksomheden, som i udgangspunktet ikke var til salg, så jeg sagde nej, men de var insisterende og blev ved, og til sidst nåede prisen et niveau, hvor den alligevel var til salg. Sådan er det jo nogle gange. Alt er i sidste ende til salg til den rette pris,” siger Jacob Borch og minder om, at timingen ikke var helt tosset i og med, at finanskrisen fandt sted årene efter.

Men selve begivenheden vendte op og ned på Jacob Borchs liv.

”Det var ret vildt at få den frihed. Når du går fra at stå i spidsen for en virksomhed med stort ansvar og mange ansatte til pludselig at have en helt tom kalender, er det ret vildt, og det var ret skelsættende for mig. Jeg vågnede nogle gange om natten og tænkte over, om det var en drøm eller virkelighed. Jeg kunne jo se ind i en fremtid, hvor jeg ikke behøvede at arbejde, og det skaber plads til at tænke. Ikke mindst over spørgsmålet ”hvad er det vigtigste i dit liv?”. Her nåede jeg frem til, at det helt enkelt var mit helbred,” fortæller Jacob Borch som af den grund i dag spiser efter sin blodtype (blodtype O), og det betyder for hans vedkommende nej tak til sukker, hvedemel og mælkeprodukter, men stort ja til vildtkød, grøntsager, træning og de rette kosttilskud uden at gå helt ned i detaljen med den livsstil, der former Jacob Borch og hans hustrus levevaner.

”Når man har kradset lidt i det her, åbner der sig en hel verden. Nogle dagligdagsting kan man slet ikke tåle, mens andre er meget gavnlige for dig. For mig betyder det, at mit energiniveau er et helt andet, end det ville være, og det er ret vigtigt, når man som jeg bruger ret mange dage om året på jagt,” siger Jacob Borch.

Jagt, kunst og biler

Selv om Jacob Borch har riffeltegn, er det primært buejagt, der er hans passion, og den stammer helt tilbage fra barndommen, hvor han boede tæt på skov og snittede buer i træ.

”Det tvinger mig på andre tanker, og med buejagt kræver det skarpe sanser, ikke mindst at dine øjne virker, og at du kan trække buen, som er temmelig stram og kræve god fysik, meget langsomt for, at dyret ikke opdager bevægelsen,”

Det er dog ikke kun jagt, der fylder i Jacob Borchs liv. Hvor han investerer sin tid i jagt, bruger han penge på kunst og biler, og de to ting er lige dele investering og passion for ham.

”Hvis du kan købe kunst og dermed noget pænt at kigge på, og det så samtidig stiger i værdi, er det ren winwin, vil jeg mene. Og med kunst sker der ofte det sjove, at hvis det viser sig at være en god investering, har værkerne det også med at blive pænere,” ler Jacob Borch, der har fået interessen for kunst ind med modermælken:

”Ja, jeg har lidt forstand på det, og det stammer helt og holdent fra mine forældre, der var meget interesseret i kunst, så det har smittet af.”

Det samme gælder bilerne. Her stammer interessen for ældre engelske sportsvogne fra Jacob Borchs far, og i forhold til kunstværkerne er tankegangen den samme: ”Bilerne bliver også pænere, hvis de bliver mere værd. Jeg har blandt andet en sølvgrå Aston Martin fra 1969, som også har været en god investering.”

Vejen ind i Formuepleje

I sin tid kom Jacob Borch ind i Formuepleje, da han via en konsulentopgave for Saxo Bank skulle pitche et arrangement over for Formuepleje og mødtes derfor med kundedirektør Helle Snedker.

”Da mødet var slut, sagde jeg, at her tror jeg godt, at jeg vil være kunde. Jeg havde også nogle venner, der var kunder i forvejen, og personlige anbefalinger slår jo som bekendt alt,” noterer Jacob Borch, der har sine investeringer placeret flere steder.

”Nogle kapitalforvaltere slår sig op på udelukkende obligationer, Formuepleje skiller sig ud med sine gearede løsninger, og andre har et konservativt langsigtet investeringsmål. Jeg har allokeret forskellige steder og ville aldrig lægge alle mine æg i samme kurv,” forklarer Jacob Borch om sin investeringstilgang.

Til gengæld er han ikke en af dem, der troligt og hyppigt følger med i investeringernes gang.

”Jeg følger ikke særligt meget med, men er komfortabel og ved, at hvis tingene er faldet, så retter de sig igen. Det interesserer mig ikke, så de kursfald, vi så under corona i marts sidste år, anser jeg for ligegyldige og som nogle, der bliver genvundet. Groft sagt har jeg det sådan, hvis man ikke kan tåle at tabe pengene, skal man i princippet helt lade være med at investere,” lyder det fra Jacob Borch, der i dag er 57 år, og når han kigger 10 år frem, er tilgangen den samme:

”Om 10 år går jeg også på jagt og laver det, som jeg synes er sjovt. Det håber jeg da – og jeg investerer på samme måde som i dag.”

Designer og ventureinvestor

Siden salget af sin virksomhed tilbage i 2006 har Jacob Borchs primære beskæftigelse koncentreret sig om at investere i ejendomme i hovedstadsområdet, og det er stadig det, der fylder mest rent arbejdsmæssigt i hans hverdag, men ikke på en måde, så det rammer hans hobbyer.

Derudover er han involveret i et par start-ups, og han var i sin tid også med som investor i Nemlig.com. På en jagt stødte Jacob Borch ind i en fyr, der hedder Stefan (Plenge, red.), der gerne ville etablere et onlinesupermarked, og sådan blev han involveret i Nemlig.com. Sammen med de andre investorer frasolgte han for 4-5 år siden den investering til Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen. Men eksemplet viser, at Jacob Borch er investeringsklar, hvis ellers personsammensætningen stemmer.

”At kemien er til stede, er uhyre vigtigt, så for mig handler det mest om personerne, når jeg foretager de mere risikobetonede investeringer med venturekapital. Selve casen skal selvfølgelig også være interessant, og så er det også vigtigt for mig, at produktet har et vist niveau rent kvalitetsmæssigt,” siger Jacob Borch, der selv står som designer på en af de varer, der blev solgt i hans oprindelige virksomhed.

Det skete ad tilfældighedernes vej, men det tog 20 minutter at designe frugtskålen Excel Spiral Bowl. ”Jeg stod med et stykke pap med nogenlunde samme mål som en grammofonplade og klippede den op med en saks, og så fik vi derefter modellen skåret med laser. Første gang vi gjorde det, sad den lige i skabet. Det var både heldigt og tilfældigt,” slutter Jacob Borch.

Artiklen er bragt i Magasinet FORMUE 03//2021

Derfor er jeg kunde i Formuepleje

For Jacob Borch er det vigtigt, at han har friheden til at bruge sin tid på det, der interesserer ham, og på den måde er penge og fritid nært beslægtede. Derfor har han betroet sin formue til udvalgte samarbejdspartnere, han stoler på og har en god personlig relation til. En af dem er Formuepleje.

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Få en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Mød os

Mød en rådgiver og hør, om vores løsninger er noget for dig. Deltag i et af vores mange intromøder, som afholdes over hele landet.

Book et intromøde

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Insert alt text

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Insert alt text

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Insert alt text

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver