Spring til indhold

9. september 2024

Gode råd, hvis du planlægger at overdrage ejendom til nærmeste familie

Af Helle Snedker

En familiehandel kan gå i begge retninger – forældre kan overdrage deres ejendom til børn, men det omvendte sker også. I begge tilfælde gælder nogle særlige regler, man kan benytte, hvis det passer ind i formue- og familieforhold.

Efter de nye ejendomsvurderinger er kommet, er der imidlertid også kommet nye regler for familieoverdragelser, som kan være værd at kende, inden man planlægger overdragelse af ejendom.

En begrundelse for at overdrage til familie frem for at sælge i fri handel kan være muligheden for at overdrage i levende live – og dermed nedbringe den formue, der til sin tid skal betales arveafgift af.

Et simpelt eksempel illustrerer mulighederne: Hvis du har et hus med en offentlig ejendomsvurdering på 3 mio. kr. efter de nye vurderinger, kan du overdrage til en pris på +/- 20%. Det betyder med andre ord, at du kan sælge dit hus til dit barn for en værdi helt ned til 2.4 mio. Kr., uden at det udløser en gaveafgift hos barnet, som altså i realiteten har modtaget en gave på 600.000 kr.

Du kan ydermere tilbyde at finansiere handlen med et rente- og afdragsfrit familielån. I dette tilfælde låner barnet 2.4 mio. kr. af dig. Det er vigtigt, at du udarbejder et gældsbrev, hvoraf det fremgår, at lånet er rente- og afdragsfrit, og at det er et såkaldt ”anfordringslån”. Det betyder, at du når som helst kan kræve lånet indfriet.

Du kan dernæst benytte dig af reglerne omkring gaveafgift, hvorefter du i år kan give dit barn en gave på op til 74.100 kr. Det samme gælder barnets anden forældre, så I tilsammen kan give barnet en gave på 148.200 kr.

Er dit barn gift, kan du og barnets anden forældre derudover give svigerbarnet en gave på 25.900 kr., eller i alt 51.800 kr. Samlet set kan I altså give i alt 200.000 kr. til barn og svigerbarn. Beløbet kan herefter bruges til at nedbringe det rente- og afdragsfri familielån, så der herefter kun er en restgæld på 2.2 mio. kr.

Satserne ændres hvert år, men tager vi udgangspunkt i 2024-tallene, vil I med andre ord kunne overdrage et hus, en lejlighed eller et sommerhus – som efter de nye vurderinger er sat til en værdi på 3 mio. kr. – på i alt 12 år. Herefter er værdien overført til barnet og vil ikke indgå i beregningen af en eventuel arveafgift.

Ønsker du fortsat at bo i huset, er der mulighed for at indgå en lejeaftale med barnet. Men her skal du være opmærksom på, at barnet vil blive beskattet af ”markedslejen”, uanset hvad du betaler i leje. Markedslejen er den leje, som en, der ikke er i familie med dig, og som du derfor ikke forventes at ville begunstige med en særligt lav sats, kan opkræves i leje for en ejendom af denne type, beliggenhed osv.

Måske kan ovenstående være til inspiration for dig eller nogen, du kender. Og husk i den forbindelse, at det er en rigtig god ide at søge rådgivning i den slags situationer. Desuden er det en rigtig god ide at sikre, at ingen føler, de bliver glemt. Hvis der er andre søskende, som ikke kan eller vil gøre brug af denne mulighed for at få overdraget fast ejendom på særligt gunstige vilkår, kan det være en god idé at kompensere dette barn på anden måde, så der ikke sker forskelsbehandling – med alt det bøvl, det kan udløse i familien.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav, middel eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver