Spring til indhold

4. august 2024

Det skal du være opmærksom på, før du køber bolig i udlandet

Af senior formuerådgiver Johanna Segemann Mørup Petersen

Før du forfølger drømmen og drager på den store boligjagt i udlandet, er der en række vigtige skatteforhold, du skal være opmærksom på. I artiklen har vi samlet en liste af de mest centrale punkter, som kan hjælpe dig med at navigere i de komplekse regler.

Mange af os drømmer om et liv under varmere himmelstrøg, måske et permanent ophold i Alperne eller i en kystby ved Middelhavet – eller måske søger man det stille liv på en ødegård i Sverige.

Inden man kaster sig ud på de fremmede boligmarkeder, er det vigtigt at sætte sig grundigt ind i reglerne. Derfor følger her en tjekliste til dig, som overvejer boligkøb i udlandet.

Udregistrering fra Folkeregisteret

Skal du opholde dig i udlandet i mere end seks måneder, skal du melde flytning til udlandet til Folkeregisteret, så du bliver udregistreret som bosiddende i Danmark.

Afmelding af dansk skattepligt

Afhængig af din situation kan du være skattepligtig i Danmark, selvom du flytter. Det er vigtigt at forstå reglerne for, hvornår du ophører med at være fuldt skattepligtig i Danmark. Måske er du udsendt af en dansk arbejdsgiver, og tiden i udlandet er begrænset, eller måske bliver du lokalansat og skal starte med at spare op til pension og anden opsparing i udlandet.

Hvis din fulde skattepligt i Danmark skal ophøre, skal du opgive din bopæl i Danmark. Dette sker, når du flytter fra din lejebolig, sælger din helårsbolig eller udlejer din helårsbolig i mindst tre år uden mulighed for opsigelse.

Kildeskat på indkomst

Hvis du stadig har indkomst fra Danmark, såsom løn, pension eller udbytte, kan der være kildeskat på disse indtægter. Det afhænger af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og dit nye bopælsland. Det er vigtigt at huske, at selvom der er en dobbeltbeskatningsaftale, kan du ende med at betale højere skat, da danske skatter ofte er højere end i andre lande.

Dobbeltbeskatning

For at undgå dobbeltbeskatning har Danmark indgået dobbeltbeskatningsoverenskomster med mange lande. Det er vigtigt at sætte sig ind i, hvordan disse aftaler fungerer i forhold til din specifikke situation. Eksempelvis har mange lande en realisationsbeskatning af ejendomme, som først betales, når boligen sælges. Dette betyder, at du som dansker kan ende med at betale løbende ejendomsbeskatning til Danmark og realisationsbeskatning i udlandet, når ejendommen sælges.

Exit-beskatning

Ved flytning til udlandet kan der være særlige regler om exit-beskatning af f.eks. aktier og andre værdipapirer. Dette betyder, at du kan blive beskattet af urealiserede gevinster på aktier, når du flytter. Man kan bede om henstand med denne skat, som er tidsubegrænset, men det betyder, at du har en gæld til den danske stat på 42% af de urealiserede gevinster.

Ejendom i Danmark

Hvis du ejer fast ejendom i Danmark, kan der være skattemæssige konsekvenser afhængig af, hvordan ejendommen anvendes efter din flytning. Hvis du udlejer din faste ejendom og dermed får indtægter, er du begrænset skattepligtig til Danmark.

Pension

Der kan være specielle skatteregler for udbetaling af dansk pension i udlandet. Det er vigtigt at undersøge, hvordan din pension vil blive beskattet i dit nye bopælsland. Du er begrænset skattepligtig til Danmark af pensionsudbetalingerne, hvilket betyder, at du skal betale en gennemsnitlig skatteprocent, fordi du ikke hører til en bestemt dansk kommune. Du kan både tage dine arbejdsgiveradministrerede og dine privattegnede pensioner med til udlandet.

Arbejde i udlandet

Hvis du arbejder i udlandet, skal du undersøge skattereglerne i dit nye bopælsland, herunder eventuelle sociale sikringsbidrag.

Formuebeskatning

Nogle lande har formuebeskatning. Sæt dig ind i reglerne for beskatning af din formue i det land, du flytter til. Lande i Europa, som arbejder med formuebeskatning, er blandt andre Spanien, Norge og Schweiz. Frankrig og Danmark har også betydelige skatter på ejendom.

Rådgivning

Det er en rigtig god idé at søge rådgivning hos en skatterådgiver eller revisor med erfaring i international skat, før du flytter til et nyt land. Forskellige aftaler mellem forskellige lande betyder, at en families situation sjældent kan sammenlignes med en anden families. Hvis du vælger at flytte og samtidigt beholde dele af dine aktiver i Danmark, vil vi derfor anbefale at du gør brug af en rådgiver, så at du ikke overser noget, og får en uheldig oplevelse med skat på. 

Planlæg i god tid

Det er altid en god idé at starte planlægningen i god tid og få styr på de skattemæssige konsekvenser af en flytning til udlandet for at undgå ubehagelige overraskelser.

At realisere drømmen om at flytte til udlandet skal være en god oplevelse. Formuepleje arbejder tæt sammen med skattespecialister på området og vil gerne hjælpe dig med at få styr på detaljerne, så lad os høre fra dig om dine planlagte eventyr!

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver