Spring til indhold

Vores investeringskoncept

Forstå Formueplejes koncept på to minutter

Siden 1986, hvor Formuepleje blev stiftet, har vi investeret ud fra den optimale porteføljeteori. Her er Formueplejes investeringskoncept kort fortalt – den let udvidede elevatoromtale om du vil.

Teorien om optimale porteføljer

Formueplejes investeringskoncept bygger på teorien om optimale porteføljer, som siger, at den optimale portefølje består af 75 procent obligationer og 25 procent aktier. Med så stor en andel af obligationer er risikoen i grundporteføljen meget lav, og da afkast og risiko følges ad, er det forventede afkast også meget stabilt og forudsigeligt. Det er dog langt fra alle investorer, der ønsker meget lav risiko og dermed lavt og mere forudsigeligt forventet afkast.

I Formuepleje er vores tilgang, at vi i vores investeringsløsninger bevarer det optimale forhold mellem aktivklasserne og i stedet bruger gearing som en løftestang til at øge risikoen i vores blandede porteføljer. Vi ændrer med andre ord ikke på fordelingen af aktivklasserne, men køber derimod mere af den optimale portefølje, fordi det giver et bedre risikojusteret afkast.

Risikoen i vores fonde opnås ved gearing 

Forholdet mellem aktivklasserne er det samme i hver af vores fem blandede fonde, men risikoen i de enkelte investeringsløsninger, som opnås ved forskellig grad af gearing, varierer. Pareto er gearet én gang og har dermed et risikoniveau, der svarer til under middel. Penta er gearet fire gange og har dermed en høj risiko, der svarer til en investering i et globalt aktieindeks (100 procent aktier).

Formueplejes ældste investeringsløsning hedder Formuepleje Safe. Den har en middel risiko, og i denne fond geares din investering to gange. Det vil sige, at når du som kunde investerer 100 kroner i fonden, så låner Safe 200 kroner og investerer dem sammen med dig. Det betyder, at du får afkastet af en investering på 300 kroner, selvom du reelt kun har indskudt 100 kroner. Samme princip gælder for de øvrige fonde, men der geares aldrig mere end fire gange, som det er tilfældet i Penta, hvor risikoen er høj og kan måle sig med en investering i globale aktier.

Det er dog vigtigt at pointere, at det er fonden (i dette tilfælde Safe), som optager lånet. Det betyder, at al gearingen sker inde i fonden, og derfor er det heller ikke dig, der hæfter for lånet. Du kan med andre ord aldrig tabe mere end det beløb, du selv har investeret – præcis som ved investeringer i en helt almindelig investeringsforening. Netop fordi Formuepleje kun gearer med lav risiko og stiller danske realkreditobligationer til sikkerhed, har det gennem en årrække desuden været muligt at låne store milliardbeløb til negative renter.

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Bliv klogere

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont, inden vi giver dig vores bud på, hvordan du optimerer din økonomi og får mest muligt ud af din formue.
Book et møde

Viden

Vælg den rigtige risiko

Når du investerer, er noget af det vigtigste at tage stilling til, om din valgte risikoprofil er den rigtige. Risikoen har betydning for dit forventede afkast.
Få flere råd til at vælge risikoprofil

Fonde og afkast

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde