Spring til indhold

Tegningsretter

Her kan du blandt andet læse om, hvad en tegningsret er, og om afkast og risiko for tegningsretter.

Hvad er en tegningsret?

I forbindelse med, at en virksomhed ønsker at lave en aktieemission (det vil sige, at virksomheden ønsker altså at udstede nye aktie for at rejse mere kapital), kan eksisterende aktionærer få tilbud om at købe en større andel i selskabet til en favorabel kurs. Retten til at købe det forudbestemte antal aktier til den favorable kurs kaldes for en tegningsret. Tegningsretter løber kun i en bestemt periode, hvorefter tegningsretten er værdiløs. De helt specifikke omstændigheder beskrives altid af virksomheden ved emission. En aktionær med en tegningsret kan vælge enten at udnytte den og forstørre sin aktieandel i selskabet eller sælge tegningsretten videre på markedet.

 

Afkast

Afkastet på en tegningsret kan enten komme fra køb af aktier til en favorabel kurs (muligvis sælge dem videre til en gevinst på markedet) eller direkte salg af tegningsretten til en anden køber uden at udøve den.

 

Prissætning

Kursen (prisen) på tegningsretter svinger meget og afhænger meget af forskellen mellem kursen, man kan købe til gennem tegningsretten, og prisen på markedet for aktien. Da tegningsretter kan anses som en slags call-option mellem aktionær og virksomhed, benyttes de samme prissætningsmetoder som beskrevet for optioner, blandt andet Black-Scholes-modellen.

 

Risiko

For selve tegningsretten er den eneste risiko, at man som indehaver af en tegningsret ikke får udnyttet værdien af den, inden den udløber og bliver værdiløs. For yderligere informationer refereres til information om aktier.

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op