Spring til indhold

Futures

Her kan du læse om, hvad en future er, og hvordan futurekontrakter fungerer.

Hvad er en Future?

En futurekontrakt er et værdipapir, der giver en forpligtelse til at købe (eller sælge) et aktiv på et bestemt tidspunkt i fremtiden til en pris, som er fastsat på den dag, kontrakten blev indgået (strikeprisen). Futures er en undergruppe af aktivklassen derivater, som er aktiver, hvis værdi afhænger af et underliggende aktiv. Futures minder meget om forwardkontrakter, hvor den eneste forskel mellem de to er, at futures afregnes løbende, mens forwards afregnes på udløbstidspunktet. Der skelnes mellem futurekontrakter på aktier og obligationer, men dynamikken bag derivatet er den samme. Futures har minimeret kreditrisiko i forhold til forwards og er derfor den type aktiv, man af de to oftest handler på de organiserede børser.

 

Afkast

Afkast på en futurekontrakt afhænger af, hvordan prisen på det underliggende aktiv udvikler sig i forhold til den fastsatte strikepris. I det nedenstående afkastskema for futurekontrakter er ST aktieprisen på udløbstidspunktet, og K er strikeprisen. Såfremt man har købt en futurekontrakt, og prisen på det underliggende aktiv er højere end strikeprisen, har man opnået et afkast på futurekontrakten, fordi sælgeren af kontrakten skal sælge aktivet til køberen til strikeprisen. Det samme gør sig gældende for sælger, selvom han selvfølgelig håber på, at salgsprisen er lavere end strikeprisen.

 

Prissætning

Prisen på futures afhænger både af strikeprisen, prisen på det underliggende aktiv i dag og den rente, man kan investere til. Generelt prissættes futures efter ingen-arbitrage-princippet.

 

Risiko

Generelt er der ikke markedsrisiko eller virksomhedsspecifik risiko ved futures, da man kan immunisere sig selv over for alle bevægelser i det underliggende aktiv med den rigtige type future. Derfor er den eneste rigtige risiko ved futureinvestering asymmetrisk information. Såfremt den ene part i aftalen har mere information om det underliggende aktiv end den anden, står han stærkere og kan derfor udnytte den asymmetriske information til at opnå en fordel i aftaleforhandlingen.

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op