Kig dig godt for i en verden fuld af investeringsmuligheder

Der er rig mulighed for at fare vild i junglen af investeringer i denne verden. Det vrimler med investeringsmuligheder, så det handler om at kigge sig godt for og være i stand til at foretage fravalg, når du skal placere dine midler.

Mulighederne for at investere dine penge er nærmest uendelige, hvis du forsøger at skaffe dig et overblik over samtlige investeringsalternativer på verdensplan. I sidste ende handler det om at kunne vælge til og fra, når du skal placere dine midler og naturligvis helst fravælge de investeringer, der resulterer i et negativt afkast og i stedet fylde op med dem, der øger værdien af dine investeringer.

Ifølge databasen Statista.coms 2019-tal var der over 122.000 investeringsforeninger i verden på det tidspunkt, og det antal er næppe blevet mindre siden. De seneste tal fra Investering Danmark viser, at knap 900 – helt præcist 874 – af disse investeringsfonde befinder sig i Danmark og henvender sig til private med hver sit fokus.

Nogle består af udelukkende danske aktier, andre har deres fokus på globale aktier, mens andre igen blander aktier og obligationer, og senest er det i takt med tidens trend blevet meget populært at lancere fonde med bæredygtigt fokus. Men det kan også handle om aktier eller obligationer med fokus på et specifikt geografisk område som Kina, Asien eller Østeuropa.

Går vi helt ned på enkeltaktieniveau findes der ifølge Verdensbanken over 43.000 børsnoterede selskaber i hele verden – 157 af disse er børsnoteret på Nasdaq OMX i København, hvor Vestas, Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk er nogle af de mest velkendte herhjemme.

Ved siden af ovenstående findes der omkring 7600 passive indeks, de såkaldte ETF’er, på verdensplan, hvor man investerer i et indeks som for eksempel det amerikanske S&P 500, det tyske DAX-indeks eller noget helt tredje.

Der findes en verden af muligheder

Min pointe med at fremhæve de mange investeringsalternativer er at vise hvor mange muligheder, du egentlig har som privat investor. Groft sagt kan man ikke se skoven for bare investeringer. Så mange findes der, at det i praksis er umuligt at overskue og gabe over det hele som privat investor. Derfor er det vigtigt, at du finder din vej i ”junglen” og vælger din profil. Det kan være såvel ”både-og” som ”enten-eller”. Sagt med andre ord, om du vil vælge aktier og obligationer selv, investere i forening med andre – eller en kombination af disse to muligheder. Personligt foretrækker jeg at investere i forening med andre.

På den måde bliver det muligt at investere i både populære og kendte selskaber som Facebook og Microsoft i USA samtidig med, at du også kan være investeret i Samsung i Sydkorea, SAP i Tyskland, schweiziske Julius Baer eller sydafrikanske Naspers for blot at nævne nogle få eksempler.Det er styrken i en investeringsforening, hvor en række investorer går sammen om at investere deres penge og deler omkostninger og afkast ud fra størrelsen af det investerede beløb. Fordelen ved den fremgangsmåde er, at du kan sprede risikoen i din investering, fordi du får adgang til flere aktier, hvor du på egen hånd vil have sværere ved at sprede din investering i det samme antal aktier. Det er en god måde at finde rundt i den jungle af investeringsmuligheder, som jeg beskrev indledningsvist.

Hvilke investeringsforeninger du herefter vælger, er naturligvis næste spørgsmål. Her kan eksempelvis ”Morningstar” være en hjælp. Her er en overskuelig oversigt over, hvorledes de forskellige investeringsforeninger har klaret sig igennem tiden og desuden en let tilgængelig adgang til at sammenligne de alternativer, du kigger på.

Omkostninger og historiske afkast præsenteres overskueligt, og ønsker du at dykke ned i detaljer omkring den enkelte forenings levetid, eller hvor længe den eller de personer, der vælger aktier og obligationer i foreningen, har haft denne opgave, er det også muligt. Helt enkelt bliver det, hvis du blot forholder dig til den enkelte forenings ”stjernemarkering”. Foreninger med 5 stjerner ligger blandt de 10 procent bedste i deres kategori. Stjernerne er baseret på historik og er dermed ikke garanti for, at de også i fremtiden vil være i top. Men i mangel af bedre er det et velegnet pejlemærke.

Artiklen har også været bragt i Erhverv+ torsdag den 18. marts 2021

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>