De seneste ugers kursstigninger er kommet meget hurtigt

De seneste uger har budt på mildere vinde i de finansielle markeder, selv om antallet af arbejdsløse er eksploderet, og væksten i verdensøkonomien er hårdt ramt. Hjælpepakkerne fra centralbanker og regeringer samt håb om en vaccine imod Covid-19 får investorerne til at tro på, at den økonomiske nedtur bliver relativt kortvarig, selv om den bliver dyb.

April og den sidste halvdel af marts har budt på kraftige kursstigninger på aktiemarkederne fra bunden oven på kursfaldene som følge af Covid-19-pandemien. Den seneste måned er globale aktier således steget med 16,2 procent målt i danske kroner, mens vores investering i samme risikosegment, Formuepleje Penta, er steget med 28,2 procent.

Formuepleje Penta kan målt på tabsrisiko på 24 måneders sigt sammenlignes med en global aktieinvestering, men har i den korte periode også nydt godt af en normalisering af det danske realkreditmarked.

Der er flere forklaringer på, at markedsstemningen er vendt trods helt eller delvis nedlukning af mange lande og deraf følgende vækstnedgang og voldsomt stigende arbejdsløshed i blandt andet USA. Alligevel er der i de seneste uger blæst mildere vinde over de finansielle markeder.

Hvordan er det muligt, når vi på rekordtid har haft den største krise siden 1930’erne, og 22 millioner har meldt sig ledige i USA på få uger?

Hjælpepakker beroliger investorer

Hovedårsagen til de seneste positive uger er, at centralbankernes og regeringernes hjælpepakker tilsyneladende har virkning og samtidig er sket med meget hurtig reaktionstid og koordineret i et omfang, vi ikke har set tidligere. Alvoren er altså gået op for verdens beslutningstagere, og det er efter Formueplejes investeringskomites opfattelse en væsentlig forklaring på, at markederne har rettet sig over de seneste uger.

Særligt beslutningen fra USA’s centralbank Fed om at fortsætte med at købe obligationer op på ubestemt tid er en beslutning, der viser, at der bliver holdt en hånd under markedet indtil situationen er normaliseret igen, og det giver investorerne tryghed og dermed tro på fremtiden, og at der kommer en tid efter corona. På den måde kan investorerne tillade sig at afskrive 2020 eller i hvert fald dele af året og tilskrive nedgangen Covid-19 og i stedet kigge frem mod 2021.

Fredag rykkede gode nyheder fra det amerikanske biotekselskab Gilead aktiemarkedet i positiv retning, da virksomheden fortalte om meget positive data i en mulig Covid-19-vaccine og ingen komplikationer. En vaccine imod coronavirus vil være en gamechanger, men man skal også gøre sig klart, at ny medicin ofte tager lang tid at få på markedet.

Hjælpepakker udgør en langsigtet risiko

Når centralbankerne og regeringerne sender hjælpepakke efter hjælpepakke på banen, skal man dog gøre sig klart, at dette også indebærer en langsigtet risiko. På et tidspunkt kommer der en efterregning. Den skal man ikke tænke så meget over i den akutte situation, men der kommer en dag, hvor regningen også skal med i overvejelserne. Hjælpepakkerne er ikke gratis, men finansieres af øget statsgæld, hvor stater blot lader centralbankerne trykke flere penge. På længere sigt er det ikke en holdbar løsning, og det er ikke noget, man kan blive ved med.

I ly af de nævnte kursstigninger har Formuepleje for nylig taget toppen af aktieandelen, som nu ligger på halv overvægt i forhold til den normale aktieandel. Sker der yderligere kursstigninger fra de nuværende niveauer, kan investeringskomiteen forventes at sænke aktieandelen yderligere. Modsat kan også forventes, at aktieandelen øges, hvis kurserne falder.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>