Mens verden taler dunder, skaber Formuepleje afkast

Retorikken om en snarlig recession antager ofte dramatiske dimensioner. Men alt imens mange har travlt med at tale verdensøkonomien ned og problemerne op, bliver der skabt temmelig store afkast fra eksempelvis Formueplejes side. ”Mange taler om et dårligt investeringsklima, men vores kunder i eksempelvis Penta er altså blevet over 25 procent rigere siden årsskiftet. Det er vi tilfredse med,” siger Søren Astrup, direktør og partner i Formuepleje.

Der er meget debat og mange spekulationer om, hvorvidt vi står over for en snarlig recession, men mens snakken om alle de mulige dårligdomme raser, bliver der sideløbende skabt positive afkast til dem, der har investeret deres penge.

”Der er meget snak om, at investeringsklimaet skulle være dårligt, fordi der er en økonomisk afmatning i gang, inverteret rentekurve, Tyskland i recession, handelskrig og en oliekonflikt, der pludselig blussede op for nylig. Men for en stor dels vedkommende er der tale om kendte risici, og alligevel ser vi, at markedet holder nogenlunde ved og mere til,” siger Søren Astrup, direktør og partner i Formuepleje.

Det viser afkastene, når man gør status frem til og med 3. kvartal, der sluttede sidste mandag. Og det gælder uanset, om man kigger på afkastene leveret fra årets start eller går et år tilbage og tager det meget dårlige 4. kvartal med, at der er skabt positive afkast i aktiemarkedet. 

Topafkast

I Formuepleje har vi i Safe, vores middelrisiko-løsning, frem til udgangen af september leveret 18,3 procent siden årsskiftet og 8,3 procent siden 1. oktober 2018, hvis man går et år tilbage. Begge dele er mere end, hvad en investering i et middelrisikoindeks ville have givet (5,9 procent et år tilbage og 13,1 procent siden nytår).

I Penta, der har høj risiko og svarer til en investering i 100 procent globale aktier, er der leveret 12,9 procent, hvis man kigger et år tilbage og tager 4. kvartal 2018 med – og år-til-dato har afkastet været 26,7 procent. Begge dele er knap 5,5 procentpoint bedre, end det afkast, man ville have opnået ved at investere i verdensaktieindekset MSCI AC (henholdsvis 7,5 og 21,2 procent).

”Det er vigtigt at minde sig selv om, at vi fortsat leverer gode resultater midt i al tristessen. Der er en tendens til, at koret af grædekoner især i Europa bliver meget højlydt og overdøver de ting, der stadig viser gode takter. Men husk nu lige at få proportionerne med: Kig på resultaterne og de afkast, der stadig bliver skabt. Jeg kan også fremhæve, at vi på obligationsfronten har leveret et afkast på 1,99 procent det seneste år i Fokus og 1,43 procent siden nytår. Det kan lade sig gøre, fordi vi kan låne meget billigt, og at den gennemsnitlige lånerente er nede i -0,55 procent inklusiv alle omkostninger. Som det eneste sted i markedet har vores investorer dermed gavn af de negative renter, der ellers er en udfordring for mange inklusive os selv,” siger Søren Astrup, der mener, at den hyppige recessionssnak er med til at gøre folk mere nervøse, end de behøver at være.

Afmatning er ikke lig med recession

Godt nok er der en økonomisk afmatning i gang, det vil sige en nedgang i væksten, men det er ikke ensbetydende med, at det munder ud i en voldsom recession.

”Der er en følelse blandt mange af, at aktierne nok er dyre, men i virkeligheden skyldes det nok mere, at frygten for fremtiden af og til får lige lovlig meget fat. Når man taler om aktiemarkedet som helhed, har nogle en opfattelse af, at det hele nok falder lige om lidt, men kigger man på de bundsolide selskaber som Apple og Amazon, så har man måske en anden vished for, at selskaberne faktisk klarer sig fornuftigt, når man kigger på dem på enkeltselskabsniveau. Det er lidt det samme som, når folk bliver spurgt om deres forventninger til Danmarks fremtidige økonomi. Så kan de måske være bekymrede, men når det gælder deres egen privatøkonomi er de helt trygge, for den har de styr på og kan overskue,” siger Søren Astrup, der mener, at det gælder om at finde den rette balance mellem at råbe ”ulven kommer” og tro, at træerne vokser ind i himlen.

”I Formuepleje er vi ikke jubeloptimister, men heller ikke dommedagsprofeter. Vi anerkender også, at der er nogle ting i økonomien, som måske ikke udvikler sig i den rigtige retning. Men så længe virksomhedernes indtjening holder sit stabile høje niveau, væksten i USA fortsætter de nuværende takter, og det amerikanske arbejdsmarked holder stand med den rekordlave arbejdsløshed, er der efter vores vurdering ikke grund til at tro, at recessionsspøgelset venter lige om hjørnet. På den måde er USA en afgørende faktor for hele verdensøkonomien, og da det stadig ser fornuftigt ud med amerikansk økonomi, mener vi ikke, at tiden er til at lade sortsynet dominere,” siger han.

Korrektioner kommer og forsvinder igen

Ifølge Søren Astrup er der ingen tvivl om, at der vil komme bølgeskvulp på de finansielle markeder. Der er der intet mærkeligt i, og sådan har det altid været – og det skal man selvfølgelig være forberedt på. Men det betaler sig at bevare roen også i nedgangstider. Investeringerne genvinder ofte det tabte terræn igen.

”Kigger man på de seneste fem år, har vi jo haft en række korrektioner på aktiemarkedet. I 2015 og 2016 var det Kinas aktiemarked, der gennemgik hårde tider og smittede af på resten af verden, og i august 2016 var det USA’s. I 2018 havde vi også nogle kraftige kursudsving blandt andet på grund af handelskrigen mellem USA og Kina, og det kulminerede med et kursmæssigt voldsomt fald i 4. kvartal 2018. I august i år så vi igen nogle dønninger på de finansielle markeder, der gjorde folk ængstelige. Pointen med at remse alle disse korrektioner op er, at man som investor faktisk skulle have beholdt sine investeringer hver eneste gang, fordi aktiekurserne igen er kommet op og mere til. Bare fordi dine investeringer er steget meget, skal du ikke blindt sælge ud og heller ikke, hvis de er faldet,” lyder det fra Søren Astrup, som fremhæver, at midlertidige kursfald er en del af det at være investeret.

”Der vil da også fremover komme aktiekorrektioner fra tid til anden. Vores budskab er bare det enkle, at det ikke bør skræmme nogen og få dem til at løbe skrigende bort og sælge ud i panik. Det er meget sjældent, at vi oplever et år som 2017, hvor alt åndede ro og stabilitet, og hvor udsvingene var både få og små. Fejlen opstår, når man som privatinvestor tror, at man kan time korrektionerne og gå ind og ud af markedet uden i sidste ende at miste afkast.”

Alle afkast i denne artikel dækker til og med september, dvs. udgangen af 3. kvartal.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>