ECB på vej med omfattende lempelser af pengepolitikken

I det finansielle markeds sind er der ingen tvivl: Rentemødet i Den Europæiske Centralbank på torsdag bliver skelsættende og rummer både en rentesænkning fra ECB’s side, en genoplivning af støtteopkøbene af obligationer (QE), en forsikring om, at renterne forbliver i lang tid endnu og muligvis en hjælp til de pressede banker ved at reducere omkostningen ved de negative indlånsrenter. ”Markedet har opbygget høje forventninger, og ECB har ikke gjort noget for at dæmpe dem. Det kunne man have gjort, så derfor må konklusionen være, at der er lagt op til pengepolitiske lempelser,” siger Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje.

Der er lagt i kakkelovnen til nye pengepolitiske lempelser, når Den Europæiske Centralbank på torsdag træder sammen og holder rentemøde. Det sker i ly af frygten for en økonomisk afmatning, hvor tysk økonomi viser kritiske tegn i industrien, og handelskrigen mellem USA og Kina, der risikerer at ramme den globale vækst og dermed Europas økonomi.

I markedet er der derfor lige nu en klar forventning om, at ECB’s Mario Draghi markerer sit sidste rentemøde, inden Christine Lagarde tager over den 1. november, med både at sænke renten og at genoplive QE-programmet med støtteopkøb af obligationer

”Markedets forventninger til en endnu mere lempelig pengepolitik er høje, og selv om der har lydt advarsler fra blandt andet Tyskland og Holland om at genoplive QE-programmet, har ECB ikke justeret markedets forventninger. Det kunne man have gjort ved at lade en bemærkning falde, men det er ikke sket. På den baggrund må man konkludere, at der kommer pengepolitiske lempelser i en eller anden grad. Under alle omstændigheder vil rentemødet få stor fokus i markedet,” siger Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje.

”Derudover skal man nok regne med, at ECB igen slår fast, at renten forbliver lav i lang tid frem, og muligvis lægger man også op til at sænke renten på en måde, så man ikke rammer de banker, der er hårdest ramt på indtjeningen af de negative renter. Eksempelvis ved oprettelsen af et såkaldt tiering-system, som giver mulighed for, at bankerne ikke skal betale for at have penge stående hos ECB – dog formentlig kun gældende for de penge, der vedrører selve rentesænkningen på torsdagens rentemøde,” siger Otto Friedrichsen.

Rentesænkning regnes for sikker

Forventningen i markedet er, at ECB med sikkerhed sænker renten med 10 basispunkter fra de nuværende -0,4 til -0,5 procent, mens nogle sætter næsen op efter endnu mere, det vil sige 20 basispunkter og et nyt renteniveau på -0,6 procent. Ifølge Otto Friedrichsen er selve størrelsen på rentesænkningen ikke afgørende i sig selv med tanke på, at renten i forvejen er negativ.

Det handler mere om signalværdien og om at møde markedets klare forventninger.

”Rentesænkningerne er et forsøg på at skabe inflation i systemet. Hidtil kan man ikke sige, at ECB er lykkedes med det, men det er det eneste, ECB kan gøre uden at grave endnu dybere ned i værktøjskassen, selv om de måske godt ved, at det ikke hjælper. I virkeligheden handler det om at sende nogle beroligende signaler til markedet. ECB skal signalere, at de er der og er klar til at træde til og gøre noget,” vurderer Otto Friedrichsen, der peger på, at rentesænkningen kommer uden, at renten overhovedet er blevet forhøjet i den tid, hvor man ellers, fra amerikansk side, har talt om at stramme pengepolitikken igen, og perioden uden støtteopkøb har været særdeles kortvarig:

”Det er blevet ved snakken, og der har ikke været en periode, hvor man har hævet renten og ladt den pengepolitiske kanon op, inden man allerede nu skal til at sænke renten igen. QE-programmet blev indstillet ved årsskiftet og har kun været ude af markedet i godt et halvt år, før man må konstatere, at økonomien ikke kan stå på egne ben.”

Med markedets høje forventninger til torsdagens rentemøde, er det for aktieinvestoren oplagt at holde et øje på de europæiske banker, specielt set i lystet af presset fra de negative indlånsrenter samt den generelle svaghed i den europæiske fremstillingssektor. Derudover skal man også forvente at høre et budskab fra Mario Draghi om, at øge de finanspolitiske stimuli, da de pengepolitiske lempelser ikke kan stå alene.

 

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>