Tid til det årlige servicetjek af økonomien

Ligesom en bil bliver synet, er der gode grunde til at give din økonomi et grundigt gennemsyn, nu hvor vi står på tærsklen til et nyt år. Formueplejes senior formuerådgiver og partner Anders Bjørnager kommer her med gode bud på en økonomisk tjekliste, der er værd at gennemgå, inden champagnepropperne springer nytårsaften.

Økonomisk huskeliste for 2018

Selvom december er en travl måned, så bør man afse tid til at give økonomien det årlige servicetjek her på tærsklen til 2019. Du kan nemlig optimere din økonomi mest muligt ved at lade dig inspirere af nedenstående tjekliste, hvor såvel pension, restskat og pengegaver er i spil. Og hvorfor ikke passe og pleje økonomien, så den har bedst mulige kår.

Investeringer

Realiser tab på aktier til modregning i realiserede gevinster og/eller modtaget udbytte fra dine aktier/ aktiebaserede investeringsforeninger.

Realiser tab på obligationer til modregning i realiserede gevinster og/eller modtaget udbytte fra dine obligationer/obligationsbaserede investeringsforeninger.

Pension

Indbetal på pensionsordninger:

  • Aldersopsparing 5.100 kroner (mere end 5 år til pensionsalder), 46.000 kr. (mindre end 5 år til pensionsalder og løbende pensioner ikke startet udbetaling efter 1.4. 2018)
  • Ratepension maksimum 54.700 kroner
  • Livrente intet maksimum

Husk at op til 70.000 kroner er der et ekstra pensionsfradrag (ligningsmæssigt fradrag):

>15 år til pensionsalder: 8 procent svarende til et fradrag på 5.600 kroner

<15 år til pensionsalder: 20 procent svarende til et fradrag på 14.000 kroner

Skat

Indbetal restskat for 2018 og undgå renter. I perioden 1 januar til 1 juli 2019 betales en rente på 2,2 procent regnet fra 1 januar til betalingsdagen. Efter 1 juli 2019 betales et fast procenttillæg på 4,2 procent.

Tilpas forskudsopgørelse til din forventede økonomi for 2019 og undgå restskat. Poster som er værd at tjekke er: indtægter i form af løn og aktie og kapitalindkomst, rentefradrag hvis du for eksempel har omlagt dit realkreditlån, pensionsfradrag ved ændrede pensionsindbetalinger samt befordringsfradrag hvis du har skiftet job eller er flyttet. I 2019 er der ikke rentegodtgørelse for overskydende skat.

Gaver til børn og børnebørn

Overvej gaver til børn og børnebørn under den afgiftsfri grænse på 64.300 kroner og undgå 15 procent i bo-/gaveafgift. Svigerbørn kan modtage gaver på indtil 22.500 kroner uden afgift. Bemærk, at beløbsgrænserne gælder for hver af gavegiverne, hvis begge bedsteforældre ønsker at give gaver. Som alternativ/supplement til gave kan der ydes et familielån (anfordringslån) rentefrit og uden afdrag.

Læs også artiklen "pengegaver fra barnsben er en sikker investering" af senior formuerådgiver Gitte Brøgger Led.

Familieoverdragelse af fast ejendom

Hvis man overvejer at overdrage ejendom til børn eller børnebørn, bør man begynde processen inden de nye ejendomsvurderinger er på plads (udskudt til medio 2020). Planlægning af overdragelsen kan med fordel påbegyndes.

Skal vi hjælpe dig med et servicetjek af din økonomi?

Bliv ringet op af en af vores rådgivere eller kig forbi til et af vores åbne intromøder for at høre mere om, hvad Formuepleje kan gøre for dig. Du er også altid velkommen til at bestille en gratis intropakke.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>